hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 793 提早頭車及減班
開啟左側

[服務調整] 城巴 793 提早頭車及減班

fleetline 發表於 2023-12-22 07:16 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-21 23:02
歷史係招標果陣 796X 係去九龍站

新巴未準備好就比老九開 296X

在將南, 運吉一向視九巴反對如無物.
儲錢
castanopsis 發表於 2023-12-22 08:58 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2023-12-22 07:14
巴士公司有資源就同你玩,
而家問題係資源不足, 有都放晒去口岸機場搵真銀.
睇返蝕水將軍澳蝕得最勁果兩條就係796p和797, 797最多只係縮線, 好難全殺, 咁唔搵796p攞資源, 仲搵邊個好?

唔同意797無得搞
790/797交換隧道,797已經可以即刻削剩兩味
繁時797客量,唔算太惡劣
斬走埋新浦崗段,做多一水 啟德<>偉業街,應該可以止蝕甚至有賺

796P好多問題導致條數好差
但呢啲問題,唔見得無得解決
單係斬走康城段,條線成本已經即刻降低返25%
西行唔好再同九巴喺尚德鬥氣,擺返個重心喺296D做唔到既海皮/將廣
條數應該可以改善唔少

講套車priority
694斬調景嶺段、796X斬尖沙咀/康城段、795X西行重新定位
有效果得來,對乘客個影響相對細好多
暫時應該未輪到796P摺線,搞到十幾萬人尖沙咀線有變無

天空之神 發表於 2023-12-22 08:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-12-21 23:16
記憶中九巴開296X
唔係新巴未準備好
而係招標結果出爐之前有需求

所以係比,有借有還

當年 296X 都做到 10-15 分一班

今日條 796X 拉遠左咁多,班次都差唔多拉疏左一倍
.
castanopsis 發表於 2023-12-22 09:00 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2023-12-22 07:16
在將南, 運吉一向視九巴反對如無物.

問心
人哋反對得來,至少最後都開返條半日796P頂住個位
比起934A/270D呢類,一兩班車生人霸死地,觀感上好好多

天空之神 發表於 2023-12-22 09:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-22 08:58
唔同意797無得搞
790/797交換隧道,797已經可以即刻削剩兩味
繁時797客量,唔算太惡劣

咁係因為屎水悲觀

唔理 3721 都兜左先

條條都疏車條條都兜既惡性循環

完全睇唔到轉車站帶黎既好處

.
castanopsis 發表於 2023-12-22 09:05 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-22 08:59
所以係比,有借有還

當年 296X 都做到 10-15 分一班

796X做得唔好係事實
但或多或少都比屯馬線影響,非繁唔繼續減落去要還神
反而問題係繁時,以前有條幫手清客既796C變咗793慢碌九龍灣
條796X唔加班頂閘頂到留後,就真係抵鬧

天空之神 發表於 2023-12-22 09:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-12-22 09:00
問心
人哋反對得來,至少最後都開返條半日796P頂住個位
比起934A/270D呢類,一兩班車生人霸死地,觀感上 ...

270c 回程走左 2 年數先開都係近年奇葩

反而早 2 年特工有講過老九入紙加強 934 936 呢類人性化改動

比TD 彈左鐘
.
天空之神 發表於 2023-12-22 09:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-22 09:05
796X做得唔好係事實
但或多或少都比屯馬線影響,非繁唔繼續減落去要還神
反而問題係繁時,以前有條幫手清 ...

793 796X 齊齊由將工慢碌落將南

我就睇唔到有咩原因咁樣倒車落海

797 服務範圍太細

790 時間太短

795X 西行死亡交叉

798 694 將南上車係漫遊

其實 796C 路線同車程都正常,不過屎水要錢,焗改
.
castanopsis 發表於 2023-12-22 09:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-22 09:06
270c 回程走左 2 年數先開都係近年奇葩

反而早 2 年特工有講過老九入紙加強 934 936 呢類人性化改動

934A有傳想加強服務
但本身934延時既時候又唔理荃景圍
到後來見到930X荃市客多,就想入去鬥搶
成件事予人觀感真係好樣衰

796P尚德搶人296D客,都係有啲差
但至少296D本身都無乜幾多客俾人搶
新巴明明見客量唔好都延時,叫做有啲誠意
天空之神 發表於 2023-12-22 09:56 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-12-22 09:13
934A有傳想加強服務
但本身934延時既時候又唔理荃景圍
到後來見到930X荃市客多,就想入去鬥搶

796P?
人地村巴 D 先唔會咁易比你搶到

年年都係 4100 /day 呢個range 就知對家根本就搶唔到客

當年平過對家都無用
.