hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴B8及十四鄉線最新消息
開啟左側

城巴B8及十四鄉線最新消息

asv98.kw131 發表於 2023-12-16 01:07 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-12-16 00:48
就你數到87系都仲有十幾個字母可以用啦,係咪真係用得曬呢?
78X/78C就好似2F/2P咁,有冇人覺得2P有問題 ...

78C 問題係講緊講緊同九巴啲 78 78A 78B 爭號碼,兩間公司仲要兩個唔同嘅系列。
78X 同 78C 本身有關係,兩條線都係北區去九龍東,甚至連總站都一樣,呢個點會係問題?

我呢度講嘅問題係有兩個,唔好再同我換概念,或者再搞亂:
1. 83 87 嘅問題係拆線會同九巴爭號碼,搞到啲號碼好混亂,所以用 78C 做例子,亦都係講點解唔好用 87 87M 87X。
2. 全部用 84,即係你好執着話我講全部用同一個號碼嘅問題,同樣搞到啲號碼好混亂。我冇話過 50 50M 87 87M 87X 係問題,亦都類似 70K 70X 74K 74X 75K 75X 呢啲短途長途兩種完全冇關係嘅線。

雖然兩個問題都係拆線先會發生號碼好混亂嘅問題,但兩樣嘢,一個係兩間公司同一編號,一個係一間公司同一編號,唔好再同我不停換概念。

而家 84 你就同我拗同九巴爭號碼,我冇話 84 會爭得勁,我都知九巴得 84M,我明明就係講緊 87 有呢個問題。建議你睇返自己個留言:

螢幕截圖 2023-12-16 上午1.25.17.png

到你假設嘅 87 87M 87X 你就同我講返一間公司用同一個號碼嘅問題。

請重新爬文
--> 我當時嘅留言前提係用 83 同 87 會有問題 1,所以先補充全部用 84 都得但係會有問題 2。
--> 你覆返我話 84 唔會有問題 1,你舉例話用 87 87M 87X 83 84 就得。
--> 我再重申 84 系列有問題 2,順便講返 87 系列有問題 1。
--> 然後你就抽晒水話有人執着於 87 87M 87X 同一個號碼嘅問題。
請唔好再同我換概念,唔該。

忍一時之氣 滅自己威風
shakugan2005 發表於 2023-12-16 01:07 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2023-12-16 00:58
而家唔係M同K嘅問題。有版友認為同一個數字應該對應同一性質嘅路線,即係50係去中九龍,咁50系就應該都去 ...

屯門區係1個小區1個編號,睇佢個款係專搶九巴冇正在使用既50,55,56,咁城巴夠可以短途叫50,九龍西長途叫50x,咁會似返屯門區現行編號排列

沙田區先係對應市區編號,但都已經亂哂龍,88系列應該係區內短途,九龍東係89 abcde...
shakugan2005 發表於 2023-12-16 01:11 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-16 01:07
78C 問題係講緊講緊同九巴啲 78 78A 78B 爭號碼,兩間公司仲要兩個唔同嘅系列。
78X 同 78C 本身有關係, ...

邊度話兩間公司唔可以同號碼? 何文田夠有兩條8號線
asv98.kw131 發表於 2023-12-16 01:16 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-12-16 01:11
邊度話兩間公司唔可以同號碼? 何文田夠有兩條8號線

好嘢喎,小巴都可以講埋,我咁講城巴同新界小巴 56A 都經粉嶺樓添。

忍一時之氣 滅自己威風
axe 發表於 2023-12-16 01:31 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 20:10
如果兩位數冇咩冧巴可以用,要用返三位數都無可厚非。
如果計區議會分區,十四鄉係大埔區,用 70 - 79 就 ...

仲有35
hkcctim2012 發表於 2023-12-16 02:54 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-16 01:07
78X 同 78C 本身有關係, ...

1.「87(但係 87A、87B、87D、87E 唔用得)」
「用 87 系列拆線會煩啲,望下而家啲 78 系列幾亂先 如果 87X 要拆線,咁就要用到 87F,然後再拆多兩條就真係唔知點玩。」
「87F 87G 跟住冇了,如果你講嘅 87 87M 87X 每條都拆一條線都已經唔夠用啦。」
-你認為因為87系本身九巴用緊,如果再拆線有可能會用曬成段87系,城巴再用87系就會出現所謂嘅『爭』;而我認為再拆線都冇可能用盡。
2.「(當然可以全部用 84 系,但係再拆線就好煩)」
-因為我覺得84系一條84M唔應該會有所謂嘅「爭」/唔夠用,所以覆你「你上面講用84都覺得煩(84系都係得一條84M)」然後你提到84系嘅煩係冇指向性而唔係號段會唔會用盡。
3.「可能本身住北區,慣咗啲線係根據起點 + 終點命名(例如唔會話所有華明嘅線都用 273 系),而唔係淨係根據起點命名(例如大興就用 66 系),直覺會諗同一個系列嘅起終點都會有關。」
-我回其他版友「有版友認為同一個數字應該對應同一性質嘅路線,即係50係去中九龍,咁50系就應該都去中九龍,50M係區內線就應該改用其他數字唔好用「50」」
4.「78C 問題係講緊講緊同九巴啲 78 78A 78B 爭號碼,兩間公司仲要兩個唔同嘅系列。 」
-所謂嘅唔同系列係指78C唔應該跟住78B排落去,而係應該跟78X排落去,即78Y。我有冇理解錯?
仲有冇我需要回應嘅嘢?
shakugan2005 發表於 2023-12-16 04:02 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-12-16 01:16
好嘢喎,小巴都可以講埋,我咁講城巴同新界小巴 56A 都經粉嶺樓添。

荃灣區都有兩架36/36X啦,係自己公司用唔用姐,真係邊度有規定話唔可以同number?
asv98.kw131 發表於 2023-12-16 04:09 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2023-12-16 02:54
1.「87(但係 87A、87B、87D、87E 唔用得)」
「用 87 系列拆線會煩啲,望下而家啲 78 系列幾亂先 如果 8 ...

1 - 3: 法官大人我冇問題
4: 我係解 78X 唔應該用 78X,咁就唔會有 78X 拆線會同九巴爭 / 溝號碼嘅問題,請睇 25#
螢幕截圖 2023-12-16 上午4.07.12.png

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2023-12-16 04:21 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-12-16 04:02
荃灣區都有兩架36/36X啦,係自己公司用唔用姐,真係邊度有規定話唔可以同number?
...

首先唔係同一個島用,第二嶼巴用車同九巴 / 城巴用車差好遠,一般市民可以容易分到,甚至好多人都唔知嶼巴係專營巴士公司,所以以前城巴同嶼巴 N11 直頭停同一個站都唔大問題。

我相信運輸署會係用「一般市民可唔可以容易辨識」作為標準。
當初期 78X 79X 都可以俾沙頭角公路啲人當 78K 79K 上(而且幾乎係每次答都見到),要司機提「唔係去粉嶺、上水」先知原來係新路線,就算你話沙頭角公路啲人以前慣咗見車就上都好,如果識分巴士公司嘅話至少睇車身都會覺得奇怪。我更加試過同朋友傾偈,唔記得傾咩,跟住佢問「咩係九巴咩係城巴,有咩分別?」我答佢「兩間唔同嘅巴士公司。」跟住佢話「乜有分唔同公司架咩?」。

可想而知唔係全部普通人都識分巴士公司,呢啲唔係基本常識嚟。

如果九巴同城巴喺同一區 / 同一條路用同一個號碼,100% 絕對會有人搭錯車。不過沙田可能好啲,北區同大埔區應該唔少人好似我朋友咁唔知香港係有九巴以外嘅巴士公司。(亦都唔知龍運呢個名,淨係知「九巴個集團」呢個 term)

忍一時之氣 滅自己威風
shakugan2005 發表於 2023-12-16 04:48 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-12-16 04:21
首先唔係同一個島用,第二嶼巴用車同九巴 / 城巴用車差好遠,一般市民可以容易分到,甚至好多人都唔知嶼巴 ...

如果運輸處真係用「一般市民可唔可以容易辨識」依個term咁B8就唔應該去大圍站