hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 就快2024調圖,你認為香港高鐵有乜改變? ...
開啟左側

[中國大陸] 就快2024調圖,你認為香港高鐵有乜改變?

HU6455 發表於 2024-4-6 15:40 | 顯示全部樓層

amogus_sus 發表於 2024-4-5 17:55
其實最理想情況就梗係
香港西九龍  深圳北  廣州南  長沙南  武漢  鄭州東  濮陽東  聊城西  濟南西  淄 ...

港鐵班人只係知道香港人想搭高鐵去福田/深圳,深圳以外既地方,都費事同你爭取有車到(阿爺話開除外)
Waiyin12 發表於 2024-4-6 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-4-3 13:03
本朝古都係瑞金同延安,尤其係香港爱国者想去梁家河大學深造都好唔方便, ...

可以方便中學生去做公社科考察~
CR400AF-1006 發表於 2024-4-7 20:42 | 顯示全部樓層
amogus_sus 發表於 2024-4-4 13:53
http://skb.gaotie.cn/checi.asp?checi=G2077/G2080
http://skb.gaotie.cn/checi.asp?checi=G2078/G2079
1 ...

之後會改時間嘅,太慢都一定會同你改快少少
CR400AF-1006 發表於 2024-4-7 21:03 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2024-4-6 15:40
港鐵班人只係知道香港人想搭高鐵去福田/深圳,深圳以外既地方,都費事同你爭取有車到(阿爺話開除外)
...

鬼咩,自作聰明12>9之後火車唔夠載,又唔動用認購權買車,要高鐵幫手做埋深圳客吖嘛,當然唔會同國鐵合作擴大長途車啦
巴士的膠 發表於 2024-4-7 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-4-7 21:03
鬼咩,自作聰明12>9之後火車唔夠載,又唔動用認購權買車,要高鐵幫手做埋深圳客吖嘛,當然唔會同國鐵合作 ...

咁龜龜真心做短途就正正經經買城際車同加企位。衰啲講你都仲可以拆咗一部分凳加水塘。

清明節夜晚十點去到深圳北,成車香港人都係6號線轉1號轉東鐵,高鐵飛一早賣晒,東鐵尾三卡爆到上唔到,前面都企到七成,但我上東鐵都已經係十一點幾。
CR400AF-1006 發表於 2024-4-8 11:31 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-4-7 22:19
咁龜龜真心做短途就正正經經買城際車同加企位。衰啲講你都仲可以拆咗一部分凳加水塘。

清明節夜晚十點去 ...

鬼叫當初R fund話唔會淪為深港高速地鐵,你睇下依家咩黎?
CR400AF-1006 發表於 2024-4-8 11:37 | 顯示全部樓層

amogus_sus 發表於 2024-4-5 17:55
其實最理想情況就梗係
香港西九龍  深圳北  廣州南  長沙南  武漢  鄭州東  濮陽東  聊城西  濟南西  淄 ...

國鐵車prefer行膠濟客專多過濟青高速,因為後者係地方嘅,需要同山東分賬,行前者就唔需要
Ricky403 發表於 2024-4-8 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-4-7 21:03
鬼咩,自作聰明12>9之後火車唔夠載,又唔動用認購權買車,要高鐵幫手做埋深圳客吖嘛,當然唔會同國鐵合作 ...

都唔係自作聰明,龜鍾意搞深港係分賬同價錢牌問題姐
落馬洲上東鐵綫出市區都係40-45蚊左右,加深圳地鐵2蚊/4蚊,但高鐵二等都收到75/83蚊
本身龜的確係要追求賺錢,又確實深港回本門檻最低,咪可以開到供過於求

開長途車就算中長期都唔會賺到幾多錢
票務收入畀搶鐵同其他路局食咗好多
要搞就要改咗個跟里程去計嘅分賬系統先,不過龜鐵搞政治任務都交到貨,鐵總無原因去郁
Ricky403 發表於 2024-4-8 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-4-8 11:31
鬼叫當初R fund話唔會淪為深港高速地鐵,你睇下依家咩黎?

咁講同做從來都係兩回事
尤其起個階段都係政府up
不過国家政治任務,無得唔起的,當年其實都拖得太耐🤭乜都唔理直接拍板起可以駛少好多錢
回望番當初,而家仲邊有人撩菜園村或一地兩檢出黎講
巴士的膠 發表於 2024-4-8 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層

起果陣短月台係預嚟做深港地鐵,所以係兩邊月台夾一條軌,類似羅湖站模式。