hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海巴士 681 班次調整
開啟左側

[服務調整] 過海巴士 681 班次調整

天空之神 發表於 2023-12-20 19:50 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-12-20 16:30
路程短,加上有巴士專綫,的確行紅隧比較快,九龍段其實東九龍走廊出宋皇臺道,經世運天橋入彩虹道,再右 ...

啟隧出太子道東

大老山塞車都唔係人咁品

你肯定好過東隧新巴士專線?
.
kay 發表於 2023-12-20 20:27 | 顯示全部樓層
其實繁時行邊都塞
不如轉打其他時段
例如塞車前後時段開多少少
反正學呢度D人講放工前後都有客可以做
世界很簡單 人類很複雜
YY487 發表於 2023-12-20 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2023-12-20 20:48 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-12-20 20:28
夜晚七半後咪開得密過下繁

8點後我銅鑼灣天后上681已經完全唔塞車,啲客又接受呢個鐘數比10-15一班車、又肯等,夜晚班次密過放工好正常啫。不過681要優先搞嘅應該係南行,遲啲灣北客都冇埋、夜繽紛時間出到幾多客都分分鐘唔夠貼。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
286X 發表於 2023-12-20 20:49 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-12-20 21:41 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2023-12-20 13:37
好多晚放工都是坐香港站開2015-2045的681返馬鞍山, 一班681在馬鞍山運動場/ 福安花園轉車上錦英, 富寶, 錦 ...

「朝早問題更大, 680X,681 & 980X太常見拖住離開馬市, 變相分薄客源」

咁如果係咁, 點解唔係將680X 681 合二為一, 然後980X 單吊做中上環

其實我一路都捉唔明摸唔透點解要拆開680X 同681, 明明兩架都係馬市恆耀直出, 都係東隧, 點解唔係680X 全日而係681
做681就慳左好多車咩真係? 681 回程馬市要行游泳池自轉番馬市, 同680X 直去海柏上埋錦英差好多行車時間咩
做680X 全日又冇點得失其他人, 馬市冇左頭站咪加番兩三班起載 (呢家馬市明明就趺左一堆客落沙中線...)
又唔係叫你用680 代681 趕走馬鞍山既客..

錦英利安果帶如果想過海, 搭巴士 (唔計條兜到爛臭既680) 要轉車先上到681, 咁搭得去馬市, 你條681 呢家非繁又疏到咁, 夾唔岩就上屯馬走人架啦
你話好似948咁, 下下樓下都有站, 反而有得打
就好似如果長青班人要搭249M 先轉到948, 你都會估到有咩下場

本身好耐好耐以前, 一開始馬鐵通車果一刻咪話過殺681既, 然後比人反對到癲左
由果一刻就值得考慮開全日680X 食左681, 跟40X 走線上到耀謙就大老山, 馬市早繁外加起載
推演到出現左980X 既年代, 就將上繁680X 擺金鐘, 980X 負責做中上環, 非繁就照放港澳

至於你所講既唔多人轉車, 其實好難assume 現有情況下山上既人會用681轉車, 因為如果唔直達既話, 正如上面所講, 港鐵轉駁腳都可以, 反正沙中線通左, 灣仔直頭可以一野車落大學站轉87K啦
又, 轉駁腳都可以係轉803 808小巴, 冇必要一定係上番九巴
反而呢一刻睇, 681個盤其實非繁真係好差, 所謂拉長去烏鐵加1車, 最終個目標都係吸番多少少本來要轉車既客, 同埋唔洗再同680X 疊住疏

呢度唔少版友都提過, 聯合班次即聯合到站班次, 681 同680X 都一樣
至於時段問題, 我唯一諗到既解決方法, 就係一間做680 旺既時段+680X (新681) 唔旺既時段, 一間調轉, 不過都係有利益問題
但以居民角度睇, 681 再咁落去都唔會好轉, 只會愈減愈縮
GZ4031 發表於 2023-12-20 21:51 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-20 14:49
我意思係將 680X 下繁併入 681 砌返靚個班次
下繁既班次延長去烏溪沙站

「你要班客轉車,班客就會去大圍紅磡轉」

根本呢件事唔係沙中線通車先發生, 隨時講緊係馬鐵通左都發生緊
當時冇咁覺眼, 因為681 馬市都仲有好多人捧場, 密車自不然多D人接受駁腳轉681, 加上當時屯馬大圍轉完東鐵紅磡又要轉番1字頭, 冇咩著數

今時唔同往日, 上繁錦英有87S特快, 落到大學站既同時, 680X隨時先岩岩停完耀安, 大學站係衰程東鐵要企, 但落灣仔金鐘車程穩定地快
所以680X趺, 681 都係趺

唔合併玩既就死得更肉酸, 合左佢起碼做好一條線去馬鞍山, 谷得起咪谷下, 谷唔起認命收皮
而唔係assume 呢一刻681都仲係當年獨市咁, 一定要搭你先可以入到馬鞍山再轉車上山/入烏鐵

JH_LE4612 發表於 2023-12-20 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-12-20 20:49
可以考慮拉上利安上繁後及假日全日經銅鑼灣

咁要冧下調轉會唔會𠝹到680本身...但係680揹住利安去北炮,冇得話斬馬市段比681就算...紅巴都冇可能放棄搶北角682客嘅機會。

同埋都好睇改完線後開到咩班次,假日睇嚟廿分鐘一班走唔甩。
286X 發表於 2023-12-20 22:28 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-12-20 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層

其實681睇依家班次
兩邊都有半日有客
今時今日有客多數都唔改
反而係25 30分時段改都未必有用

睇返咁多年改線建議
681少之有少
拉上烏溪沙會有人出聲話馬市無左頭站
咁無野好傾