hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 全港幾多條巴士路線喺非繁忙時間係12分鐘內一班? ...
開啟左側

全港幾多條巴士路線喺非繁忙時間係12分鐘內一班?

James116 發表於 2023-12-23 20:25 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-12-23 09:50
要有規管你個時間表先有意義,重點係規管力度。
但睇下實際情況係咩?寫10-15可以開到25,30可以開到45 ...

有個時間表起碼仲有機會處理,有得投訴

冇時間表可以收工

James116 發表於 2023-12-23 20:30 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-12-23 13:17
規管嘅從來都唔係時間表,而係該時段內總開出班次

講遊戲規則就算發生過 10 分班開到一個鐘一班都有辦法 ...

我知遊戲規則

咁你可以理解時間表喺規管要開幾多架車,唔係幾多分鐘一班

即係例如:
10分1班, 即係一個鐘要開6班, 而唔係5班以下

tommy14D 發表於 2023-12-23 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-12-23 20:30
我知遊戲規則

所以咪成日出現鬼車,有次見過30拖卡, 同前車隔開正常時間,擺明造數
12Lane 發表於 2023-12-23 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-12-23 20:25
有個時間表起碼仲有機會處理,有得投訴

冇時間表可以收工

而家都有架,不過投訴都無用。
 樓主| miklcct 發表於 2023-12-24 02:22 | 顯示全部樓層
我知遊戲規則

倫敦方面嘅規管係如果屬頻密班次嘅路線(時間表列出班距),係以額外候車時間為準則(例如時間表寫8-10分鐘一班,如果等超過10分鐘先有車就當脫班);如果列出時間表嘅路線,就以偏離時間表唔超過幾多分鐘為準。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 多謝分享 給你一個like

查看全部評分

進智公交
KE7066 發表於 2023-12-24 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層
我知遊戲規則

時間表唔係一個規管,而係一個詳情、補充

同埋唔見得你知遊戲規則點玩
LR7875_7B 發表於 2023-12-24 08:49 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2023-12-23 08:31
以前係有呢樣野,班次疏過25分係需要係站頭詳細列出總站開出班次

幾時開始無呢支歌仔唱🤔
kiwai 發表於 2023-12-24 16:39 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-12-23 11:05
1仔一個月前減完班嚟
未出住

咁790開咗一整年, 都從未列出服務詳情表又有甚麼原因?
難道把最新的Sos放上網, 然後在官網貼條link出黎, 需要一年以上時間?

asv98.kw131 發表於 2023-12-24 16:51 | 顯示全部樓層
極度強烈要求香港都要跟
唔好再俾啲巴士公司寫啲無定向班次
你寫 25 分鐘一班起碼叫就得逐班車同你計,25 - 30 嗰啲真係唔知幾時 25 幾時 30。

舉例

螢幕截圖 2023-12-24 下午4.46.00.png
09:10 09:45
10:15 10:50
11:20
12:00 12:45
咁樣列出嚟好難咩?都係多咗兩行。

忍一時之氣 滅自己威風
KE7066 發表於 2023-12-24 17:51 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-12-24 16:51
極度強烈要求香港都要跟
唔好再俾啲巴士公司寫啲無定向班次
你寫 25 分鐘一班起碼叫就得逐班車同你計,25 ...

依家好明顯條規矩就係 5 分鐘 range 會允許合併列出
大包圍時段夠短寫曬出黎固然無咩大問題
但如果密少少又大包圍 (e.g. 10-15) 果啲寫曬出黎應該好災難