hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 復古色九巴Volvo B8L於埃及準備付運
開啟左側

復古色九巴Volvo B8L於埃及準備付運

AtrHenu 發表於 2024-1-11 21:32 | 顯示全部樓層

LRT1027 發表於 2024-1-11 21:20
251A 批左好多年行左好多年啦
訓醒未 ?

如果251AB,N368批咗大車點解元朗廠都只會派紅12米甚至舊頭上陣呢.(即係未用得E6X了)
s20131417 發表於 2024-1-11 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2024-1-11 21:20
251A 批左好多年行左好多年啦
訓醒未 ?

可能板友唔太清楚啫⋯
又唔使咁樣話人哋嘅😎
LRT1027 發表於 2024-1-11 21:51 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2024-1-11 21:32
如果251AB,N368批咗大車點解元朗廠都只會派紅12米甚至舊頭上陣呢.(即係未用得E6X了)
...

251A 成日都有68M 968 柯打用12米8我就見過好多好多次

你見唔到唔代表冇

weready0 發表於 2024-1-11 21:52 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-1-11 21:32
...

咁你又有冇諗過有冇需要用12.8
訓醒未呀

即係未用得E6X了
哦~原來批左但冇需要用 = 未用得
閣下嘅言輪真係一日比一日精彩

s20131417 發表於 2024-1-11 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
weready0 發表於 2024-1-11 21:52
咁你又有冇諗過有冇需要用12.8
訓醒未呀

一條線,就算凱婷批咗可以用12.8也好,都可以因為客量問題等因素而決定唔派有關車型參與日常營運

但若然咁樣就直接同「未用得」劃上等號
呢種邏輯,小弟就真係唔知道要點樣形容了😅
s20131417 發表於 2024-1-12 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-1-9 11:05
唔再入柴油 呢句說話 九巴打左自己咀巴幾次?😂😂😂😂

起初自信滿滿
到頭來先醒起而家電雙技術仲係未成熟⋯

最近嗰張標竟然仲寫話載客量至少要115⋯🤭
仲要一嚟就100架😅
stevensiu 發表於 2024-1-12 23:40 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-1-11 14:07
掉返轉頭諗其實N368,251A,907BC,71K,673批大車都已經可以令到968,307,978...等大線轉更多E6X,V6X掛牌車.: ...

968有車柯打54先焗住行12米車
因為曾經有車長攞錯12800行左一轉54
Eddie 發表於 2024-1-13 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
12米編號用V6B定AVBML?
VK4642 發表於 2024-1-13 12:28 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2024-1-13 10:13
12米編號用V6B定AVBML?

以厹作風可能會改V6MB呢D怪名
s20131417 發表於 2024-1-13 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層

VK4642 發表於 2024-1-13 12:28
以厹作風可能會改V6MB呢D怪名

可能用返V6B都唔出奇
畢竟已經有V6X呢個例🤭