hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 古董消息
開啟左側

古董消息

Danny.lin 發表於 2024-1-22 10:24 | 顯示全部樓層

CR400AF-1006 發表於 2024-1-21 00:07
但按照國鐵廣州局2024年第一季列車運行圖調整文件裏面,11對直通車依然喺運行圖上面,點單、列車運用交路 ...   

首先、有運行圖唔代表可以恢復,上次京九、滬九就係例子!

另外我喺其他post提過,國鐵機車LKJ港段數據幾乎就得羅湖橋、羅湖、九龍(紅磡)嘅距離數據,根本冇辦法識別東鐵嗰套號志,只能靠AWS,現時東鐵綫是否保留AWS?若冇,咁其實相當於喺建制上cancal咗直通車,畢竟NRA係冇接納CBTC作為其管轄下綫路可准入嘅訊號系統,朔黃嗰個重載鐵路移動閉塞系統嗰套都係basic CTCS嘅。如果要國鐵車可隨便裝CBTC,你就睇隔籬廣州地鐵、深圳地鐵有幾大意見喇!
Ricky403 發表於 2024-1-22 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-1-21 00:07
但按照國鐵廣州局2024年第一季列車運行圖調整文件裏面,11對直通車依然喺運行圖上面,點單、列車運用交路 ...

都可以只係名義上同國務院交代
廣鐵自己都將啲廣九Z嘅車底調離咗廣東
根本地方層面已經無人想再開番直通車
只係政治需要留個空殼喺到
真係好似隔離壇版主咁日日盼復駛就🤭
CR400AF-1006 發表於 2024-1-22 11:14 | 顯示全部樓層
Danny.lin 發表於 2024-1-22 10:24
首先、有運行圖唔代表可以恢復,上次京九、滬九就係例子!

另外我喺其他post提過,國鐵 ...

但係既然你keep得運行圖,就算唔開你都要有預留喺度,如果可以未經國鐵同意而隨意刪、改,仲有紀律可言?
至於東鐵套CBTC,當初就係要求要兼容AWS比直通車行,呢個係當初標書嘅要求。如果唔用的話,咁點解要額外有呢套兼用性喺度?同埋都冇聽過話港鐵要求内地機車要裝CBTC...

tkglobe 發表於 2024-1-22 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

紅磡站月台點樣用,使鬼問過你國鐵或者廣州局,港鐵可以自己決定點樣用
hellomato 發表於 2024-1-22 14:27 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-1-22 11:14
但係既然你keep得運行圖,就算唔開你都要有預留喺度,如果可以未經國鐵同意而隨意刪、改,仲有紀律可言?
...

一開始預估2016-17年左右搞掂東鐵過海(D001係2015年到港)
當然預留有段時間,出現直通車同R-Train混跑。(至少D001要試車)
點鬼知東鐵過海一路delay到2022年(2021年R-Train先開始行街),
而直通車自18年高鐵通車後客量斷崖式下跌,加埋20年新冠更加直接收皮。
我是一部小小MMC~~~~
HU6455 發表於 2024-1-22 17:25 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-1-22 11:14
...

呢間公司好多標書寫到明既野,結果做吾到佢係照樣話無問題收貨! 又或者之後要加錢先做到標書既要求, 全行都知港鐵D水係非常好呃!
CR400AF-1006 發表於 2024-1-22 18:00 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2024-1-22 17:25
呢間公司好多標書寫到明既野,結果做吾到佢係照樣話無問題收貨! 又或者之後要加錢先做到標書既要求, 全行 ...

原來咁都可以叫世界級,真係容易啊,難怪依家營運水準咁鬼差...
CR400AF-1006 發表於 2024-1-22 18:03 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2024-1-22 14:27
一開始預估2016-17年左右搞掂東鐵過海(D001係2015年到港)
當然預留有段時間,出現直通車同R-Train混跑。 ...

喺隔離板度其實都有人提議,直通車可以再減班,同時部分都延長到廣州白雲站(前提有CIQ設施),咁其實港鐵都再有空間加東鐵班..當然,直通車都唔應該喺繁忙時間入東鐵,呢個我自己都同意嘅
Fuk19805 發表於 2024-1-22 18:26 | 顯示全部樓層
完全唔明直通車嘅生存價值

返大陸乘客:直通車真係好似綠皮咁平過高鐵?唔係喎。班次好密?高鐵密啲啦

東鐵乘客:你要返大陸關我叉事?我要搭東鐵,你咪攞架直通車阻住我搭車,我嘅訴求就係返工,冇其他

國鐵:批車已經舊到劏咗,又要我攞多批車返嚟做直通車?仲要無啦啦裝多個新訊號系統?慳啲啦

鐵膠:冇咗直通車冇得喺香港境內影國鐵車輛,強烈反對!

結論:直通車冇乜好處,索性加動車組落西九仲實際
IG: mhlam307_photospam
Danny.lin 發表於 2024-1-22 19:23 | 顯示全部樓層

...

1.係CBTC中嘅連鎖系統兼容A.W.S,雖標書有講,但Facebook曾有人喺60號柴頭退役時稱「冇預留到」,該論調甚至連內地部分平台有車迷引用,目前除咗之前有車迷email畀港鐵查詢到aws有保留外,到至今都無法一直確定A.W.S系統仍正常運作!

2.講國鐵車加嘢僅為舉例,咁若綫路訊號情況不允許時,即使有圖,國鐵車又唔加嘢,噉如何落紅磡?学上次落羅湖噉用NRM模式?請你好好諗一諗呢點再回復我,港鐵已有未按標書要求完成嘅先例

3.Keep住運行圖不開,到後期取消甚至改圖嘅班次大有人在,隔籬深圳西執笠時,K586/587次仍在圖上,但22年復開時改到深圳西始發

4.補充一點!部分進港SS8已到使用壽命,將陸續退役,更不要講五勞七傷嘅KTT,即使訊號、時刻表都冇問題,再拖下去,幾年後又有幾多車可以擔任直通車本務?