hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960 超載
開啟左側

[經歷分享/報告] P960 超載

區麗芝 發表於 2024-1-31 01:29 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-30 19:48
無錯,但係P車只可以行到P線,就算A車要調派俾E線,客源都係單向佔多數,單門都無所謂囉
...

Big Bus 同中電巴士都唔需要跳飛機,點解都要雙門呢?

香港法例374A章出現過呢個terms,
「最輕易及最直接地連接到離開上層及下層的任何樓梯的出口」。

點睇頭閘都唔符合呢個定義。

YIN YIN 同肥波,邊個傻得多?
KE7066 發表於 2024-1-31 05:12 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-1-30 22:18
一個月兩張月票喎,已經 1600 啦,減返 400 之後咪 1200,回到盡 400。再搭冇㗎喇。

...

一個月兩張 $1600 直接打爆咪回 $400

但一個月一張咪要兩個月加埋 $2000 先回到 $400
扣返 $1600 月票咪起碼要搭 $400 其他車先回得返呢個數

KE7066 發表於 2024-1-31 05:17 | 顯示全部樓層
區麗芝 發表於 2024-1-31 01:29

部車得頭閘嘅話頭閘咪係「最輕易及最直接地連接到離開上層及下層的任何樓梯的出口」

toyl 發表於 2024-1-31 08:39 | 顯示全部樓層

區麗芝 發表於 2024-1-31 01:29
在雙層巴士內任何過道的任何部分,如用作共同的進出路,以便可由任何入口通往上層及下層,或通往最輕易及最直接地連接到離開上層及下層的任何樓梯的出口(緊急出口除外),則其寬度不得少於900毫米。

閣下好似曲解咗個意思……
全條文係咁樣寫,意思係講緊好似單門Trident果款,頭閘同樓梯之間條走廊(共同進出路)闊度要最少900毫米
EvilKo 發表於 2024-1-31 17:36 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-1-30 21:30
隔月買兩張會搞到搭任何其他車都冇津貼喎,除非你唔會因為大塞車而轉鐵(you know,屯公每隔一頭半個月就 ...

同埋仲有weekend搭A車/搭屎水/搭冠忠偷跳去鄰近經濟強國/地區
人人用法不同
lsc04d11 發表於 2024-2-1 05:14 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-1-30 22:18
一個月兩張月票喎,已經 1600 啦,減返 400 之後咪 1200,回到盡 400。再搭冇㗎喇。

...

所以我會用mtr club補位我會祈求開彩係等我儲到3000甚至6000分之時....
甚或積分到期後但免費車程未到期之時

又或者咁諗
我寧願拎足400 都唔需要預留啲位for自己要塞車轉搭鐵黎拎佢1/3
知道塞車 食埋個飯先走 到時都仲塞 先再考慮搭鐵/替代九巴路線(呢個case梗係講緊放工,但通常返工 根本上左車 都被迫塞屯公龍翔 架車落得黃大仙 都冇事啦 又洗鬼轉鐵?)

當然,如果一個客根本常規地搭九巴外都仲要搭鐵搭船搭其他 一早就唔洗諗每兩月買一張啦 買得都係有信心全九巴
nokia 發表於 2024-2-7 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層

轉貼:根據九巴最近的營運紀錄,第960C號線於上午繁忙時段的平均載客率約為七成,而第P960號線於上午繁忙時段的平均載客率約為五成,顯示現時的服務水平能配合乘客需求。     運輸署會繼續監察上述路線的服務水平及乘客量,並在有需要時與九巴作進一步跟進。
EvilKo 發表於 2024-2-7 09:05 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2024-2-7 08:26
轉貼:根據九巴最近的營運紀錄,第960C號線於上午繁忙時段的平均載客率約為七成,而第P960號線於上午繁忙時 ...

其實真係可以考慮下將一部份960班次於繁忙時間改做960C,幫良田建提速之餘亦可以減少轉車站使用量
NA4179x賢 發表於 2024-2-7 12:56 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2024-2-7 08:26
轉貼:根據九巴最近的營運紀錄,第960C號線於上午繁忙時段的平均載客率約為七成,而第P960號線於上午繁忙時 ...

垃圾都有5成就弊囉
長遠黎講應該960減班或者全線改用12米谷容升級上P線,到時唔止5成

VA73@2A 發表於 2024-2-7 13:14 | 顯示全部樓層

其實豪華車仲有V6PX2-3仲放咗喺車廠度雪緊,唔知幾時出牌?