hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有冇南荃線消息
開啟左側

[問題] 有冇南荃線消息

天空之神 發表於 2024-1-25 18:31 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2024-1-25 17:35
傳聞部份出自此帖文
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2169420-1-1.html

但唔係取消 171
.
peterkwan 發表於 2024-1-25 18:33 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2024-1-25 17:48
咩叫要坐?
呢個係其中一個選擇
無行李去機場/港珠澳大橋可以試下呢個方法有行李又符合九巴規定都可以試

究竟你知唔知934 同A31 站位喺邊?
934 落車要行幾遠先有A31 站?

你話轉A38 仲合理少少,先唔講934 下繁先有車,A38又一個鐘一班,根本唔係option.
UA2892 發表於 2024-1-25 18:36 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2024-1-25 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2024-1-25 17:10
053h4 又好
栢記魚蛋又好
反正好多站友都認為呢個唔可能係 1st account 囉

咁凌生高質唔少,起碼有啲位佢肯跳出框框冧先,例如佢講某過海線嘅對岸雙向分段或者小巴長遠定位我覺得幾有 point架,係保留實力膠左啲咁解。但某帳暫時只係停留喺慳得一毫得一毫,等車時間乘車體驗 Value of time 全部都係零嘅境界而已。

Anyway貼翻題,究竟請人難會唔會影響到公司嘅擴張計劃,三隧分流成效要觀察到幾時,呢啲都會影響到南荃上唔上聖經。入到香港仔應該係基本,但點都唔會係咩全日廿分鐘一班轉乘大放送嘅物體。
286X 發表於 2024-1-25 18:58 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2024-1-25 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
咩叫要坐?
呢個係其中一個選擇
無行李去機場/港珠澳大橋可以試下呢個方法有行李又符合九巴規定都可以試

去機場但冇時間管理
一味用無行李、好多時間淨、支持巴士公司轉乘計劃呢啲似是而非的理由去合理法一啲平常人唔會咁用嘅搭法
黽有閣下咁用而一般人都唔會用嘅方法
已經證明係不在考慮之列
12Lane 發表於 2024-1-25 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層

咩叫要坐?
呢個係其中一個選擇
無行李去機場/港珠澳大橋可以試下呢個方法,有行李又符合九巴規定都可以試

游水都可以去機場
用不用是個人選擇

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
286X + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

YUU 發表於 2024-1-25 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-1-25 18:58
去機場好多一係的士 一係香港站見
嗰邊邊個會慢慢等巴士仲要唔知有冇位
更加唔會慢慢搭冇行李架既車遊車河 ...

南區算唔多人香港站㗎啦
一係就到時間就A10 就唔到就的士
又機鐵又要轉70系/的士其實時間未必快過A10車程太多
加埋拎上拎落到頭嚟又慳唔到幾多的士錢(如果兩人以上同行)
天空之神 發表於 2024-1-25 22:52 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2024-1-25 18:42
咁凌生高質唔少,起碼有啲位佢肯跳出框框冧先,例如佢講某過海線嘅對岸雙向分段或者小巴長遠定位我覺得幾 ...

以前封關就梗係諗內循環

如果再比城新劃線,連 795X 都唔會再提只會慳車剩開 793
.
GD1570 發表於 2024-1-26 05:05 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2024-1-25 09:49
上次 PLG建議九巴西隧線開分支去瑪麗醫院同數碼港,分流970/970X,九巴已公開表明有興趣做南區
...

阿零生夠話九巴好有興趣開南區至東區巴士線啦,結果呢?結果呢?結果呢?

官方答案亂蹹當秘笈...

你有你可愛,我有我好笑。