hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 31/1 955 乘車報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 31/1 955 乘車報告

樓主| cky 發表於 2024-2-3 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-2-3 11:13
想問有乜嘢證據
證明城巴想用976/A做口岸?
如果係,應該點都有風吹開 朝早北行/下午南行 班次

最出名果個咪亞聖經哥囉
「勢必成為」嘛....
kay 發表於 2024-2-3 22:57 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2024-2-3 22:42
最出名果個咪亞聖經哥囉
「勢必成為」嘛....

但以近年招標既港島東隧巴計
976可以話生仔最多一生生3條
又A又R又9轉1

不過往返兩地本身都可以再細拆
黎玩既人佢地視新田過關係選項
176R都睇到有需求如果要即晚走
但本地人計新田過關係咪首選就好難講
睇落深圳灣香園圍羅湖落馬洲都係頭幾個選擇

不過城巴叫做港島-新田係佢天下
做唔大非繁咪做唔大無得強求

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| cky 發表於 2024-2-4 00:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-3 22:57
又A又R又9轉1

所謂分支多又如何?
佢除非真係由一條全日線咁拆
好似 682 798 952/962 咁樣就叫叻

本身正線頹
分支多都係頹
asv98.kw131 發表於 2024-2-4 00:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-3 22:57
又A又R又9轉1

再有埋 976S
如果 976S 嘅走線做半全日(類似 50 嘅時段),咁或者可能有得諗嘅。
976 就唔好諗喇

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2024-2-4 00:32 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2024-2-4 00:14
所謂分支多又如何?

都有 373 拆 373A 673,結果繁時變全日嘅係 373A 同 673,而且全日帶動埋繁時客量
講真覺得 176R 976R 976S 係 OK 嘅(其實九巴嘅 178R 咪又係做新田做到好開心,之後疫情改去聯和墟就俾城巴借機插旗)
係 976A 有啲不知所謂啫

BTW 682 798 唔算特別勁吧,全日線拆好多支線都唔一定係好,全日線拆嘅支線客量都可以好差 舉例,疫情後嘅 B3 (B3A 開有緣人班次,B3M 直頭車都唔開)。

78K (78A)、373 (373A->978 673)、962 (962B->952 962X) 呢啲支線勁過主線 / 同主線平排先係勁嘅拆線,其實如果唔係地盤因素,78X 拆 78C 都可能係好嘅拆線,可惜 78C 全日唔到。
忍一時之氣 滅自己威風
castanopsis 發表於 2024-2-4 08:34 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-2-3 17:01
根本976系個定位錯曬
元朗鄉郊返放工可以有幾大需求
之前176R邊個站坐爆部車大家有眼睇 ...

鄉郊返放工需求好大
隔離粉錦/林錦/錦上路 各自有車海村巴出港島,968元朗南特班都玩到好大
問題係點解有中環灣仔唔去,走去開港島東線,同埋點解飛起米埔段唔做
而實際上976朝早客量唔算差,大把線差過佢
kay 發表於 2024-2-4 08:37 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2024-2-4 00:14
所謂分支多又如何?

咁點都好過933 986 989做黎做去都係4去4回又無發展
反而城巴投唔到既同期900
就算博衰左但起碼平日變左半日線

不過西隧東區線
連稍為好D既960X都變唔到半日線
運吉似乎都係滿足返工需求就算

世界很簡單 人類很複雜
ahken 發表於 2024-2-4 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2024-2-1 10:17
都唔知係咪特登,因為黃鬼得988直去消防局,其他有轉乘優惠嘅車要兜糖水道,懷疑一直唔補優惠就係要呃呢 ...

明顯掠水成性,改唔到㗎啦...
ahken 發表於 2024-2-4 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2024-2-1 16:49
唔會,實證多次,分別唔大
放工唔趕時間的話都會間唔中用東鐵線駁港島線 ...

但有位坐嘅機會係唔係都差不多?
ahken 發表於 2024-2-4 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-4 08:37
咁點都好過933 986 989做黎做去都係4去4回又無發展
反而城巴投唔到既同期900
就算博衰左但起碼平日變左半 ...

其實960x仲值得半全日過900

不過而家960x可能都係維持現狀居多...