hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 關於元朗的路線
開啟左側

關於元朗的路線

天空之神 發表於 2024-2-8 12:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-2-8 12:43
其實你有邊次個立場唔係維持現狀.....

我同意元朗南唔夠客開長途線

點都好過亂攪一通亂改一通既

不過大勢下係要再重組路線,減少不必要資源浪費

路網影響下,68E 做左雙頭接駁線

但係 30 分鐘一班直頭害死佢

如果 68F 取消,換 68 68E 加班

其實更好

-

另一方面,米埔到凹頭缺乏78 小巴以外既駁腳線

只係維持到 76K 每 30 分鐘一班既服務同 976 系繁時服務

如果可以有直達欖隧轉車其實都好
.
castanopsis 發表於 2024-2-8 12:54 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-2-8 12:33
搭完村巴又係去番268X , 268C, 968呢啲老牌幹線,九巴錢都冇收多到,不過喺月票橫行之下968開埋下繁回程 ...

元朗南啲村巴多數駁去元朗站
但睇返yoho啲上落客數字,似乎班客都係掉轉頭落西鐵多過轉巴士
你見968/268C載走一千人,但元朗市相關路線無相應減走10架車,亦無乜點跌客
大棠巴士市佔率就高啲,不過K66西鐵有轉乘,變咗都唔少人朗屏轉鐵走

至於商業上值唔值得做,就視乎點定價
一般而言,城巴太孤寒,九巴就太慷概
無人話一定要做免費轉乘,你真係做到十八鄉路直出既,補多兩三蚊又點話
反正點都平過/快過 搭 K66/紅小
12Lane 發表於 2024-2-8 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-8 09:33
青衣>元朗 同 青衣>北區,堆曬落279X度,又唔係最大問題
反正元朗客落車之後,欖隧又會上返一定人數返北 ...

呢個重組最老土就係增加左279X客流壓力,而68E又冇比264M多客;一到279X頂閘北上,條68E先叫做有得可有可無咁執餅碎。南行仲搞笑,受制於欖隧轉乘金額問題,以往264M天南開始都識執青衣客到大馬路上公路,而家焗搭M線,去到欖隧十次有七次都係上番279系,68E過橋段可有可無,做唔番原本班客,變相直車資源比人沒收左,但最後元南有冇交足功課?無。

而家仲要話元南因為疏車,所以唔想理68E,呵呵,咁我建議不如直接取消68E比番264M大馬路,元南攞住你6-8分一班968黎做argument迫968拆車比元南968開全日囉。
castanopsis 發表於 2024-2-8 13:14 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-2-8 12:53
點都好過亂攪一通亂改一通既

不過大勢下係要再重組路線,減少不必要資源浪費

點改可以再傾
亂改當然唔好,樓上276系啲天花龍鳳,我都忍唔住出來做反駁隊
但相關版友,次次立場都係維持原狀
又未免死板咗啲

68E班次疏係死因
但另一個問題係,完全同邨巴零分工
樓上有一樣嘢講得啱,當初運輸署係打算用68E/F代替邨巴,但後來又鬆手放水俾屋苑開NR線
68E/F走線同邨巴一樣,正常人都唔會走出去搭車,尤其私樓班客睇落都唔係計較價錢
而邨巴搭到出元朗站,巴士競爭力就好弱
元朗啲線其實無想像中咁密,單飛68X/268X非繁開緊15-20,68M荃灣止步,漏洞唔少
當然班客可以搭到上欖隧叫多幾飛,但偏偏68E兜高埔,呢班客有都嚇走曬

所以,單純加密68E,係解決唔到問題
我同意68F定位尷尬,但同時宜家養起咗班客,買完餸鳳翔路搭車返Park Yoho,要改要考慮埋
76K沿線基本盤弱過其他幾個鄉郊大區,多客既一段有268M
要搞欖隧接駁,優先次序應該未到佢,點都係大棠先,然後繁時元朗工業區

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
kay -1 你自己堅持己見唔係死板?

查看全部評分

castanopsis 發表於 2024-2-8 13:18 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-2-8 13:01
呢個重組最老土就係增加左279X客流壓力,而68E又冇比264M多客;一到279X頂閘北上,條68E先叫做有得可有可 ...

我同意還返68E入大馬路
元朗南搵過第二個方法處理
但建議同時改埋青衣段走線,長安轉車站概念股唔係無人用,但68E/279X唔係密之下,無啦啦要人轉多次車好無謂

元朗南唔重覆,但我覺得重點係要拉埋大棠
12Lane 發表於 2024-2-8 13:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-8 12:54
但睇返yoho啲上落客數字,似乎班客都係掉轉頭落西鐵多過轉巴士
你見968/268C ...

淨係講元朗區人口十年間多左10萬,亦都曾經因為人口增多拆多左個十八鄉中選區,特車有資源嘅陸續增加而冇減少主線班次係好合理。話雖如此,但十八鄉路沿線嘅元南人口依然唔算多,三萬有找,而家68E/F聯合做三個字一班我會話唔係最理想,但折衷黎講算係咁,最少以而家嘅客流好難說服開全日密車齋去欖隧食風。所以我會話,要再改善嘅,可能係由而家68F+68E,變做68F+一條直出但只去橋底嘅線,用車少同時盡可能還原部份264M功能,但咁樣元南會唔會肯,係未知之數。

NA4179x賢 發表於 2024-2-8 13:32 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-2-8 08:59
邏輯有啲問題
68E班次走線趕走曬班客,唔等於無客

堆私樓村巴非繁咪又係廿分鐘至半個鐘/班,有乜問題?
定你認為68E非繁10-15分鐘/班會有得打

12Lane 發表於 2024-2-8 13:44 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2024-2-8 13:32
堆私樓村巴非繁咪又係廿分鐘至半個鐘/班,有乜問題?
定你認為68E非繁10-15分鐘/班會有得打

有得打嘅,不過大機會係30分班每班載30個客vs 15分班每班載20個客咁。總客量高左但載客率冇提升嘅情況...

朝早出門番工直線巴士有優勢嘅,但下繁回程嘅話,我諗好一部分人會考慮先直入元朗市買餸食飯先再返歸。
唔係話呢班人會有好多,而係村巴係兩種需求同時serve到,巴士只係serve到一種,喺咁嘅人口基數底下欖隧接駁係唔易做夠客。
當然都有252呢類成功例子,但掃管同元南有冇咁大可比性,就要更多分析啦。
NA4179x賢 發表於 2024-2-8 13:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-8 12:54
你見968/268C ...

兜高埔明顯豬頭骨同264M歷史問題
當然你話有268M行緊高埔上大欖,條68E要走我非常同意
68E撤走換特快上大欖會多咗客我亦都同意
但呢班客用月票黎搭車根本唔會怕你兩三蚊補價
佢地返屋企快咗條線無賺多

castanopsis 發表於 2024-2-8 14:05 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-2-8 13:27
淨係講元朗區人口十年間多左10萬,亦都曾經因為人口增多拆多左個十八鄉中選區,特車有資源嘅陸續增加而冇 ...

三萬,已經多過 康盛翠林、深井,亦多過251A沿線一截
你話好少又唔係,只係68E做唔到應有既效果

我始終覺得大棠2萬人,係解開死結既關鍵
K66宜家keep住密車多客,紅小亦車接車
但講到觀感,呢啲選擇全部都要塞元朗市
十八鄉路直走,速度係直接快咗兩級
一來有機會吸返啲頂唔順K66/紅小揸車既人
二來谷得密先有機會搶到蝶翠峰/尚悅客
當然個前設係元朗公園要分開處理
可能係由而家68F+68E,變做68F+一條直出但只去橋底嘅線

欖隧只去橋底即係八鄉路?
咁即係繼續兜高埔,仲要硬食博愛迴旋處
做少咗客但快得少,似乎唔多理想