hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關A36及E36問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 有關A36及E36問題

Ting.Ting.1329 發表於 2024-2-13 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2024-2-13 19:23
如果龍運夠膽的,咪開條68A版的A車線,換取A34洪福後就直上公路去屯門,返回原線或者直接縮落富泰,a36唔再 ...

其實A36未改屯赤前已經有大部分人唔同意係屯門加站,但係因為屯門人強烈反對,所以就剩係停咗紅橋就算,而A37我個人覺得可以將總站拉返去未行屯赤前的天水圍市中心,畢竟朗屏的人要搭A線不如直接行去水邊圍塔A36咪仲快
hadboy5 發表於 2024-2-13 19:40 | 顯示全部樓層
Ting.Ting.1329 發表於 2024-2-13 19:31
其實A36未改屯赤前已經有大部分人唔同意係屯門加站,但係因為屯門人強烈反對,所以就剩係停咗紅橋就算, ...

咁朗屏朗屏站咪變輸家,雖然兜到傻,但都好過無
lsc04d11 發表於 2024-2-13 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
1. A做機場港珠澳 E做後勤東涌  其實唔需要聯合班次 (你硬要搭E車去客運大樓 就即係貪平 即A,E聯唔聯合班次都係照死等E車。。。) 唯一需要聯合係唔介意錢去屯赤轉東涌北/迪士尼線嘅朋友
   2. 個原因巴士迷一定識 只為搵總站同里數 根本冇諗過要做錦田客

3.元朗啲線好多都係重疊大馬路(參考某板友的”關於元朗路線的問題”) 而且你又想聯合班次 你改左唔同路線 你第1條題根本唔需要問
Ting.Ting.1329 發表於 2024-2-13 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2024-2-13 19:40

咁點解一定要放條A線系朗屏站?
lsc04d11 發表於 2024-2-13 20:11 | 顯示全部樓層
Ting.Ting.1329 發表於 2024-2-13 20:06

朗屏站範圍10分鐘步行圈多左幾多私樓你知嗎?
近年A線的策略你知嗎?
12Lane 發表於 2024-2-13 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
龍運梗係唔會做聯合班次,一陣你班友上E車兜埋後勤區,都仲同下架A車差唔多時間到機場咁點算。
hadboy5 發表於 2024-2-13 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Ting.Ting.1329 發表於 2024-2-13 20:06

朗屏邨15座樓,朗8五座,雨後2座,宏富苑兩座,映御2座,朗屏站圈唔重要?朗屏邨行去元朗廣場都要十五分鐘,水邊圍要加5分鐘,睇來你連以上位置係邊都唔知,竟然叫朗屏人行去水邊圍轉
利申,住朗屏的人都嫌A37太兜
PS8816 發表於 2024-2-13 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2024-2-13 19:40

朗屏人搭A37 咪一樣要入天水圍,可能行屏山仲快或者差唔多,不過唔知A37係咪又係要呃里數
hadboy5 發表於 2024-2-13 21:38 | 顯示全部樓層
PS8816 發表於 2024-2-13 20:53
朗屏人搭A37 咪一樣要入天水圍,可能行屏山仲快或者差唔多,不過唔知A37係咪又係要呃里數 ...

好明顯啦…屯赤通車後多左好多線係呃里數,其車A36照舊朗屏邨或朗屏站,直去形點後跟返現有A36上公路,A37照係洪福或天水圍站,環繞天水圍一周就上公路
AVBWU291 發表於 2024-2-13 21:40 | 顯示全部樓層

PS8816 發表於 2024-2-13 20:53
朗屏人搭A37 咪一樣要入天水圍,可能行屏山仲快或者差唔多,不過唔知A37係咪又係要呃里數 ...

A37 入朗屏純粹要補返舊 A36 個位,但根本冇乜人會喺朗屏嗰頭搭 A37。又如果 A37 唔入元朗,佢可以擺邊度做總站?濕公清客轉入天華路東面盡頭掉頭返出去橋底,好似 K76S 269A 咁放?

之前 69 未開,月票搭 A 線仲係回贈嗰時,我成日都搭 A37 往返天水圍同元朗,都幾清楚啲客量分佈。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論