hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議會交運會2024年2月份會議討論文件 ...
開啟左側

[其他] 離島區議會交運會2024年2月份會議討論文件

thorchan 發表於 2024-2-15 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2024-2-15 09:28
其實E36A個客量已經可以由班次睇得出...
當然,我唔會話E36A無客,有圖有真相所以佢唔係無客,
但係咪全 ...

E21A同經東涌北的E31就係妹仔大個主人婆,攪到做咗反面教材,連區議會都賣佢地怕,要龍運承諾E36A唔做雙向分段。
撇開長短途客衝突,嶼巴自SARS大減班之後就一直不作為,要其他長途線做埋佢嗰份都係大問題。就算依家唔做雙向,班兩蚊雞都係搭E36A當短途。
UA2892 發表於 2024-2-15 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2024-2-15 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2024-2-15 12:28
當東涌人口越來越多,E21A做短途係不合時宜
但以而家E36A嘅客量,做短途係 ok ...

一D都唔OK,因為班短途客真係會會攪到站站停,拖長行車時間,長途客真係多得呢班人唔少。亦都因為咁樣,攪到要將長短途客之間的衝突攞上區議會去傾。亦都係因為短途客攪死D長途客,龍運要喺區議會寫包單唔做雙向分段,因為真係太多反面教材。
UA2892 發表於 2024-2-15 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-2-15 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2024-2-15 13:45
一D都唔OK,因為班短途客真係會會攪到站站停,拖長行車時間,長途客真係多得呢班人唔少。亦都因為咁樣, ...

入埋裕雅之後,逸東開車兜成半個鐘先上公路,惹人反感都好難怪。
天空之神 發表於 2024-2-15 14:17 | 顯示全部樓層
其實E11 E11A E11B E11S 夾埋係一條線
E21/E21D E21A/E21B 係 2 條線
未計 E23/E23A 係一條線

都唔知可以點做哂咁多位
又唔可以滿逸直出

我諗到既係殺 E21/E21A
後勤出兜東涌北,東涌西夾東涌市

E11B 包哂所有位,
剩返 E11A 簡單東涌北後勤 60 分一班

E23 打回原形
.
thorchan 發表於 2024-2-15 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2024-2-15 14:02
咁而家E36A早繁以外往元朗方向都係少客
反而而家37H迫到爆就真係影響短途客
37M-38 BBI減得嗰1蚊

呢樣野本來就係37H應該做的,仲要係龍運城記係自SARS之後一直都執緊嶼巴的手尾。叫城記龍運長途車做短途客,即係縱容嶼巴不作為。38就話運桔講明要S64同S52做支援啫,但唔係攞長途線去做囉。咁樣學班板友話齋:唔想做就交牌啦。
Peter03145212 發表於 2024-2-15 14:21 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2024-2-15 14:02
咁而家E36A早繁以外往元朗方向都係少客
反而而家37H迫到爆就真係影響短途客
37M-38 BBI減得嗰1蚊

少客又點,AE車根本唔應該做短途客
thorchan 發表於 2024-2-15 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-2-15 14:17
其實E11 E11A E11B E11S 夾埋係一條線
E21/E21D E21A/E21B 係 2 條線
未計 E23/E23A 係一條線

E21A的目的就係唔俾E21入滿逸,要殺E21A即係叫滿逸無車搭。
thorchan 發表於 2024-2-15 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-2-15 14:12
入埋裕雅之後,逸東開車兜成半個鐘先上公路,惹人反感都好難怪。

呢樣野就真係無得講,因為裕雅確實係交到客,依家裕雅貢獻唔少客。不過又係因為嶼巴37M做唔掂。