hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議A17按時段分拆路線
開啟左側

建議A17按時段分拆路線

qunow 發表於 2024-2-19 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議目的:方便遊客及擴大覆蓋與客源
建議路線1:A17
服務時間:機場方向 05:30-14:30 60 市區方向 14:30-23:30 60,收費:同現A17
機場方向
1. 深灣
(同現A17但不停海洋公園)
21. 砵典乍街
22. 林士街
23. 西港城
(同905)
29. 西隧轉車站
(同現A17)
33. 地面運輸中心
市區方向
1. 地面運輸中心
(同現A17)
4. 西隧轉車站
(同905P)
12. 怡和大廈
13. 金鐘站
(同現A17但不停海洋公園)
37. 深灣

建議路線2:A17R
服務時間:機場方向 15:30-20:30 60 市區方向 08:30-13:30 60,收費:同現A17
機場方向
1. 水上樂園
2. 深灣
(同現A17)
22. 太古廣場
23. 歷山大廈
24. 國金二期
25. 5號碼頭
26. 天星碼頭
27. 砵典乍街
28. 林士街
29. 西港城
(同905)
35. 西隧轉車站
(同現A17)
39. 地面運輸中心
市區方向
1. 地面運輸中心
(同現A17)
4. 西隧轉車站
(同905P)
10. 港澳碼頭
(同960P)
14. 金鐘站
(同現A17)
39. 深灣
40. 水上樂園
Peter03145212 發表於 2024-2-19 12:54 | 顯示全部樓層
簡單一句,一係就全日拆線,否則唔好再玩拆線啦,受害嘅係班客
kitarolo 發表於 2024-2-19 15:15 | 顯示全部樓層

歷史上拆線需符合已達
10分鐘或更密都載唔晒,
兜勁耐都未上公路方有條件
考慮,如元天嘅E線、70X變成
今日上水粉嶺各一條

A17就算格硬拆,以其
高票價都隨時要蝕做
 樓主| qunow 發表於 2024-2-19 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-2-19 15:15
歷史上拆線需符合已達
10分鐘或更密都載唔晒,
兜勁耐都未上公路方有條件

按日期及時段改變走線唔需要特別密?又唔駛夾聯合班次,只係順向時段行一條線,逆向時段行第二條
Peter03145212 發表於 2024-2-19 15:43 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2024-2-19 15:37
按日期及時段改變走線唔需要特別密?又唔駛夾聯合班次,只係順向時段行一條線,逆向時段行第二條 ...

問題係呢一個時間有一條走線,另外一個時間又行另一個走線,呢一種拆線方法真係唔好再搞,受害嘅只係乘客,我覺得而家A17只有兩條路揀,一就係走線唔改,開一兩班俾人返工算數,如果真係要夾硬改走線,最多加經上環,第二就係取消佢
 樓主| qunow 發表於 2024-2-19 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2024-2-19 15:43
問題係呢一個時間有一條走線,另外一個時間又行另一個走線,呢一種拆線方法真係唔好再搞,受害嘅只係乘客 ...

逆向入碼頭唔算過份?
以前A線淨係做機場就話碼頭可以直接去搭機鐵唔駛要機場巴士,但港珠澳口岸都冇機鐵
kitarolo 發表於 2024-2-19 17:44 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2024-2-19 15:43
而家A17只有兩條路揀,一就係走線唔改,開一兩班俾人返工算數,如果真係要夾硬改走線,最多加經上環,第二就係取消佢

話我階級觀念重都好
A17港島覆蓋,有人返機場可能
連19座小巴都載得晒。新界/九龍
嘅E線(甚至N線而非NA線)一定程度
上係有60+兩蚊搭返機場嘅基層工種。

A17由面世、暫停,而家恢復少量
班次,從來都諗唔通點樣養得起。
天空之神 發表於 2024-2-19 18:11 | 顯示全部樓層
心諗得 3 班車仲分拆…..
.
Peter03145212 發表於 2024-2-19 18:42 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-2-19 18:11
心諗得 3 班車仲分拆…..

拆完更加兜😂,話說之前佢建議A17兜半山同寶馬山,見冇人buy,而家就話要拆線😂
kitarolo 發表於 2024-2-19 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2024-2-19 18:42
拆完更加兜😂,話說之前佢建議A17兜半山同寶馬山,見冇人buy,而家就話要拆線😂
...

唔知樓主幾時建議拉A17
特班入做石澳/赤柱? 法例雖無
禁止半山或南區居民到機場返工,
但真心勸喻搬近啲或另謀高就。