hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區2024年RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區2024年RPP

GW5878 發表於 2024-2-24 12:53 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-2-24 11:50
依家798支線變成798A同798X
即係分餅仔康翠+寶林+坑口一條,康城+將南+尚德一條
可惜仍然做唔到全日拆線

只能夠講, 去沙田既線唔兜路又冇客, 兜路又趕客,
269D 都面對同樣處境, 不過今年都考慮繁忙時間分拆
如果考慮埋黃巴係將北版圖 (將北只能夠 694 / 798 / 機場線), 其實 798 點拆都好應該要優先考慮將北, 而將南就建議用 796 系轉車解決,最直接就係 798 改為「康翠-寶林-坑口-將隧-沙田-火炭」
另外只留一條兩味線, 於0600-0900 及 1645-1915 雙向開車
上繁為「調景嶺-將廣-尚德-寶林-將隧-沙田-火炭」+「火炭-沙田-將隧-工業邨-調景嶺」
下繁為「調景嶺-工業邨-將隧-沙田-火炭」+「火炭-沙田-將隧-寶林-尚德-將廣-調景嶺」

不過就要有 A41 既決心先做得到呢件事
kay 發表於 2024-2-24 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
睇完文件986 989兩線合併下繁變到9班車
加埋982C有得添食
睇落又唔係好差
同埋987由1700開到1920
解決左早收工無車遲放又無車問題
286X 發表於 2024-2-24 12:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-24 12:54
睇完文件986 989兩線合併下繁變到9班車
加埋982C有得添食
睇落又唔係好差

唔係好差
用多咗車又送走晒啲客落鐵姐
AE367 發表於 2024-2-24 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Togepi 發表於 2024-2-24 12:37
條987應該會幾重口味…

另外, 79喺沙田跟72a行?(直接畀城巴真係好益)

直行秦石,唔駛過2次河。
s20131417 發表於 2024-2-24 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
chanvito 發表於 2024-2-24 12:47
987完全唔經四美,顯徑同沙田圍,擺明博ban

一係迫你搭鐵
一係(四美街坊)坐返63A
完全降維打擊
286X 發表於 2024-2-24 12:59 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2024-2-24 12:53
只能夠講, 去沙田既線唔兜路又冇客, 兜路又趕客,
269D 都面對同樣處境, 不過今年都考慮繁忙時間分拆
如 ...

將南肯冇咗條全日先算
ENS529 發表於 2024-2-24 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2024-2-24 11:58
這一點真的德政,始終紅小也投降,N307、N373也應該經銅鑼灣。

今次肯改N307啦, 但N373依然未改...

日間673行得銅鑼灣, 但通宵N373就唔經,
有時真係好難理解運輸署啲標準同原則...
s20131417 發表於 2024-2-24 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2024-2-24 13:05
今次肯改N307啦, 但N373依然未改...

日間673行得銅鑼灣, 但通宵N373就唔經,

有信心嘅,就同凱婷姐姐講,話唔定佢哋肯開綠燈呢~
hadboy5 發表於 2024-2-24 13:07 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-2-24 12:52
有70果陣佢陰70,有W3佢又陰乾W3,點爭法?

有條B8,九巴唔做好72A同73A,怨人無尤,但我都反對79直接俾九巴,作狀招標都好呀,
條79避開曬太和廣福道大埔中心圈同聯和墟都仲唔識做,就真係幫佢唔到,夠膽整條坪輋至秦石,跟79k直去粉中塘坑上公路,太和落去,跟73a去吐公,再去馬場跟72a去秦石,進取d入沙中兜一圈,唔係就唔好怨啦,以為皇后山至元朗會有聲氣,但失望而回
kay 發表於 2024-2-24 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-2-24 12:56
唔係好差
用多咗車又送走晒啲客落鐵姐

咁989其實都已經去到樽頸位
986係差但989上望空間亦唔見得有
今次都示範左唔合併無得加班
但合併大家齊齊變9班
其實一向重組邊有咁筍

如果987客量最後贏左989
應該都係新開班次帶動增長
只係贏唔贏到
987贏986應該唔難