hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城區2024年RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九龍城區2024年RPP

3ASV174 發表於 2024-2-27 00:39 | 顯示全部樓層

Messi_GOAT 發表於 2024-2-27 00:31
宣傳其實對坑口呢啲地鐵為主(尤其是對家市佔係咁大)嘅社區係有必要做好佢當然要視乎一開始嘅目標係咩如果 ...

根本個問題係個餅本身唔大
成日一廂情願覺得佢再快多少少會吸到新客
但實際上佢唔係好似 96 97 咁去新區
只係去返本來有車去嘅地方,佢仲要係特快線嘅快線再拆快線,講緊佢上一級快線 98S 都唔係話好高收視,想左手交右手都無乜貨

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JX9097 + 1 最大個餅梗係康翠~夠養九巴全家✌🏻.

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
ccchhhuuunnn 發表於 2024-2-27 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-2-26 22:09
無宣傳?
起碼站站掛哂開線通告+彩色放大版單張
(當然,對比298X都係小巫見大巫

使乜理邊個拗贏邊個,98E咪憑自己實力加咗班囉
專登撈埋一齊講當同一境況當人傻嘅咩
3ASV174 發表於 2024-2-27 01:23 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-2-27 01:17
使乜理邊個拗贏邊個,98E咪憑自己實力加咗班囉
專登撈埋一齊講當同一境況當人傻嘅咩 ...

所以當日九巴兩條一齊開 control test 係好波

其實都唔完全係 control test
因為 app 98C 只係賣 298C 廣告無賣 98E
所以 298C 真係憑實力取消
s3n370 發表於 2024-2-27 04:17 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-2-26 13:55
98S仲有寶林而寶林點都唔會冇人坐
所以98S同298C直接比較都唔會係絕對公平

無論宣傳幾舖天蓋地都好,頂多咪賣果下入到腦。
長遠客量係點咪又係靠食力?
你有無見某條線日夜都宣傳先?

另外,正線拆特快不嬲嘅算盤都係預搭到快車嘅上快車,
仲有預埋早一、兩班嘅客都會因為車程快佐,可以搭遲D開嘅快車。
不過呢個效應會隨班次增加而遞減。
298C係做少寶林,但係supposed會食埋上一班98S嘅客。就算食唔哂點都食到一半?
實際做出嚟低正線咁多,得罪講句唔係連本都保唔到,就係個本根本唔大,
都真係幾唔理想下。
ccchhhuuunnn 發表於 2024-2-27 05:08 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-2-27 04:17
無論宣傳幾舖天蓋地都好,頂多咪賣果下入到腦。
長遠客量係點咪又係靠食力?
你有無見某條線日夜都宣傳先 ...

世界上冇絕對公平嘅
但日以繼夜夜以繼日週而復始怨婦式賴地硬冇全城最好嘅宣傳同服務pacakage先係問題,到拉完banner 又話唔做郵寄通函,做完又嫌冇上門拍門
大家唔通又日日嘈自己唔係李嘉誠個仔咩?
大把線輸在起跑線都可以一樣跑出

兩巴競爭地區,資源有鬆動相信大家都耳熟能詳
但日日都打爛醋埕,又改變唔到事實為乜

冇(乜)客而取消,大家除咗擔心又係收歸國有之外,其實冇乜好笑,又唔見202有人嘈冇咗個上西廊「直出」旺角。冇客唔好笑,冇客但賴地硬先好笑。

kay 發表於 2024-2-27 07:17 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-2-27 05:08
世界上冇絕對公平嘅
但日以繼夜夜以繼日週而復始怨婦式賴地硬冇全城最好嘅宣傳同服務pacakage先係問題, ...

bingo紙都剔晒啦
有時覺得搵死因係為搵而搵
比你搵到唔等於有方法解決

一個唔該條線比人吞左
大家都無得再FF老作九巴對298C仍有感情/想做大佢
同埋98S咁多年都全日唔到
應該都繼續全日唔到

98S同98B都反映同一問題
留得既班次都要經寶琳
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2024-2-27 08:50 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-27 07:17
bingo紙都剔晒啦

同意死因部份都係嗰句:「君要臣死 臣不得不死」
九巴要唔做生意,大家都真係吹佢唔漲
正如何文田,翠麗都係擺明畀九巴針對㗎
咁咪搵其他方法出入囉

只係搞笑在於某啲人吹到298X天上有地下無咁款
原來出到嚟個載客率連50%都冇(平均計同298C直頭一樣)
而家都繼續不停幫298X搵「理由」點解要留低,「一班都不能少」

講坑口交通差嘅時候
喺度不停話有102,甚或乎睇住個schedule同你講3分鐘一班車喎
當你講102實況嘅時候,又會話你做乜好搭小巴,你6uo啫
即係102服務好好嘅,但你又唔好坐佢喎
中央精神研究院應該要研究一下佢哋個腦

我依家真係冇乜機會坐巴士,有都係坐城巴多
(再次多謝九巴
91S好,298C也好,297都好
from now on其實同我都冇乜大關係
只係唔該,唔好怪點解九巴市佔率咁低
因為係九巴自己一手造成,與人無尤

評分

3ASV174 + 1 好酸,話唔嘈隔幾個reply又出嚟背怨婦辭.

查看全部評分

3ASV174 發表於 2024-2-27 09:57 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-2-27 08:50
正如何文田,翠麗 ...

講咁多廢話做乜
你話 102 幾差都好,事實上 98B 開咗俾你
每班車仲少客過 102,仲有咩好講?

如果你覺得 298X 載客量同 298C 一樣差
你去拉 Banner 要求 298X 陪葬囉,我支持㗎
反正繁時 43% 載客率真係無必要存在

不過 91S 得 33% 98B 坑口特廢低見 12%
你記得同時要求兩條線取消喎

評分

JX9097 + 1 拉banner?留番畀你做啦,記得拉齊哂298X同.

查看全部評分

jasonau 發表於 2024-2-27 10:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-2-27 08:50
正如何文田,翠麗 ...

其實臣之死完全係君無遠見所造成...

本來無將藍,
只得將隧既情況下將98S偷車出嚟做坑口加康城...
兩區快咗收多你個幾逼你上晒298C係有數圍...

之後慢慢將98S變晒98E就係君原本個算盤...
但聖上自己早已批咗錢去開鑿將藍...
可能又係無遠見預過有咩線啦...
無啦啦爆條X98C變成之後既298X...

搞到298C齋做坑口唔夠客先變成而家開線半年就斬線既鬧劇....
另一邊寶林加坑口既98S又無因為開咗298C大跌客, 搞到想郁都郁佢唔到...
成個算盤已經打唔響...

其實當初一早就話唔開298C可能無而家咁肉酸...
但惟一好處係...睇到而家坑口版友都好接受298C死都唔點嘈...
如果當初連試都唔俾佢試下肯定嘈到拆天....

與其問點解298X點解唔駛死, 不如直接諗點解佢仲有得留底, 咪就係因為屎水囉...
呢個先天優勢, 你唔係呢個時勢做一個唔駛投標既新區係唔會有架喇...
學你話齋...想享用10分鐘一班地鐵同「優質」巴士服務, 可以搬去康城試下....

poondriver 發表於 2024-2-27 10:49 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-27 07:17
bingo紙都剔晒啦

其實仲有個問題就係98C 賺緊錢
全日98s 即係點都要用98c分豬肉 即係叫你唔好賺錢啦 掉d資源去唔知有冇錢搵既地方

所以咪卡死係度 就係咁簡單