hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔區2024年RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 灣仔區2024年RPP

hp8961 發表於 2024-2-29 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-2-28 22:00
或者咁講,下係南行,如果城巴肯承諾90加班去食晒97既客,都諗得過,而家38下繁南行開到三四分一班補鑊, ...

開12都未必出事嘅,因為下繁90兜利東的話會趕走好多鴨西嘅人,最後只會大部份都利東落晒。但係利東啲人係自己選擇搭地鐵唔搭巴士,搞到97下繁喺地鐵通車後一開頭原本只係cut到15都搞到而家20-25。90喺有地鐵後七年,下繁都仲係12至15分鐘一班。兩線合併後益晒利東,利東多咗班次,點都會吸到少少人(雖然同一班人之前幾年走晒落鐵)。趕走鴨西啲客後,假如條新90下繁少咗好多客的話,遲啲分分鐘又成條線變咗20至25,到時就真係變做跟97班次而唔係90班次,達到垃圾匯達交通想要嘅目的(搭地鐵啦,你鴨西夠客搭巴士我都唔想服務你呀)。
當然75都有得開下繁,我認為90 97都應該要留低
hp8961 發表於 2024-2-29 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2024-2-28 21:37
依家75轉左兩繁,佢地應該要食埋黃竹坑d客

黃竹坑一向都唔多人落,搭得75啲人都係去南朗山/深灣。黃竹坑道落車嘅話倒不如搭鐵
hp8961 發表於 2024-2-29 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-28 22:20
90 97併問題係理論上唔會有受影響乘客
坐左耐左車一向唔計
變相要諗反對理由難好多

如果真係「坐耐咗車一向唔計」,呢個根本就係一個問題,無視受影響乘客。
呢個就係垃圾運吉為咗幫bravo慳車,無所不用其極,當自己訂嘅合併準則冇到。
38置富好慘,問題係下繁本身38唔係淨係靠置富打爆。新38對本身嘅香港仔田灣客冇乜影響(除咗比以前更難上車之外)。
但係90 97望就望落就好多位重疊,但係實際上上得90嘅人都係去鴨西,上得97嘅人都係去利東,兩線合併先東後西嘅話係成條90嘅人受到影響,唔係淨係得其中一部份90嘅客。
4+71 43M +971唔係幾好,但相對上冇咁大問題,因為唔太多人黃竹坑/石排灣上車。
EvilKo 發表於 2024-2-29 10:45 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2024-2-28 23:39
Google地圖計,

鴨脷洲邨總站經利東至鴨脷洲橋 2.9公里

同埋先西後東一轉只要上一次山,但先東後西一轉要上兩轉山,油錢都喺返晒度
171同99要入海怡就冇辦法,但90/91真係可以諗下先東後西
EvilKo 發表於 2024-2-29 10:48 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2024-2-29 10:45
如果真係「坐耐咗車一向唔計」,呢個根本就係一個問題,無視受影響乘客。
呢個就係垃圾運吉為咗幫bravo慳 ...

咁諗

38個例子,行車時間固然耐咗,但等車時間少咗,所以實際爭唔遠

但40食40M,4食71呢類食完冇密到車嘅例子就唔成立
66702686 發表於 2024-2-29 10:53 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2024-2-29 10:45
呢個就係垃圾運吉為咗幫bravo慳 ...

擺明運吉淨系識幫港鐵做生意
hp8961 發表於 2024-2-29 11:16 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2024-2-29 10:48
咁諗

38個例子,行車時間固然耐咗,但等車時間少咗,所以實際爭唔遠

90本身下繁開緊12-15,97下繁開緊20-25。合併後好難密過12。如果跟90班次係真嘅話,下繁本身夠客嘅西邨就冇多到班次,又要兜路。利東車程不受影響,仲要多咗班次。
286X 發表於 2024-2-29 11:24 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2024-2-29 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-2-29 09:34
傳研究過後認為有需要留5X

上年7X份建議收回?
greenfrog 發表於 2024-2-29 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-29 09:21
其實如果1離開西區
5B應該加返班
5B依家除左日間非繁開到10-15

唔怪得之1而家係西環永遠係痴住5B/10到站 原來係預備縮