hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴2號線班次
開啟左側

[問題] 嶼巴2號線班次

天空之神 發表於 2024-3-9 11:33 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2024-3-9 10:53
個現有bbi加埋4是否可行?
尤其假日1號會唔會多人係大澳上車?

調返轉 4/5/7 本身都係輔助1 仔

4 仔大多數情況只係當 11A 咁用幫正線清掃下游客
.
 樓主| kbh 發表於 2024-3-9 14:12 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-3-9 11:33
調返轉 4/5/7 本身都係輔助1 仔

4 仔大多數情況只係當 11A 咁用幫正線清掃下游客

睇埋4仔紅日碼頭開時間表

PH
8:40
9:10
橫0920
慢0955
橫10051005
10:20
11:00
橫1125
慢1155
橫1215
12:40
橫1315
慢/橫1355
14:20
15:00
橫1515
慢/橫1555

所有靠岸時間係基於新渡輪網上所示航程時間。
航行時間
普通渡輪
約 50 - 55 分鐘
高速船
約 35 - 40 分鐘

換句話:1240開既巴士有機會接到1200由中環開出渡輪搭客。
1500班次同理

同埋大部分班次都係到岸後5-10分開車。

可見2號(甚至其他碼頭線)有能力配合船,只係NLB肯唔肯
12Lane 發表於 2024-3-9 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2024-3-9 14:12
睇埋4仔紅日碼頭開時間表

應該話,船又疏假日又貴到hihi,仲有幾多人會經梅窩出入南嶼成疑,極其量去貝澳真係會揀下船轉嶼巴。
 樓主| kbh 發表於 2024-3-9 17:14 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-3-9 14:55
應該話,船又疏假日又貴到hihi,仲有幾多人會經梅窩出入南嶼成疑,極其量去貝澳真係會揀下船轉嶼巴。 ...

仲有幾多人會經梅窩出入南嶼
咪就係2蚊客

我試過平日睇住慢船開走1330,又唔想搭貴貴既快船(下班開1410,$34.1)(慢船2個鐘一班),改搭3m($12)轉鐵(東涌月票,$0)返中環
但就算鐵要比都只係23.6,總計35.6

天空之神 發表於 2024-3-9 17:22 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2024-3-9 17:14
咪就係2蚊客

廢老 $2 搭快艇,真係呢個政府問題

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
kitarolo + 10 話唔定呢個係嶼巴2仍殘存嘅原因.

查看全部評分

.
 樓主| kbh 發表於 2024-3-9 17:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-3-9 17:22
廢老 $2 搭快艇,真係呢個政府問題
話唔定呢個係嶼巴2仍殘存嘅原因.
我諗係嶼南線仲存在原因
s3n370 發表於 2024-3-9 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層

試過幾次平日入大嶼山玩,見呢D碼頭線返工返學買野嘅流水客,尤其是貝澳上落嘅唔少。
似乎呢D巴士線傾向就番居穿梭嶼南嘅習慣,甚至只係顧住車務/車長休息就算。
12Lane 發表於 2024-3-9 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2024-3-9 17:14
咪就係2蚊客

兩蚊客呢啲時間成本咁低,量又少。
2號呢啲平日幾多班車咁巴閉,重心都係假日,咁要大嶼一日遊嘅叫做有啲用嘅,至少唔會見完全冇車駁通昂坪同各大景點。大膽估計都係出東涌果幾條補貼晒果堆1、2、4、21架啦。
12Lane 發表於 2024-3-9 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2024-3-9 17:41
我諗係嶼南線仲存在原因

咁又唔好咁講,1號3M呢啲都有班 梅窩至貝澳流水,假日又有班(多數鬼佬)係去完沙灘落番梅窩食野飲野。雖則呢堆客少起上黎可以好少,多起上黎都係企位裝得晒,但都叫做南嶼交通生態之一啦。
天空之神 發表於 2024-3-9 22:50 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2024-3-9 10:53
個現有bbi加埋4是否可行?
尤其假日1號會唔會多人係大澳上車?

https://maps.app.goo.gl/9rWWFajxRgKR7K9f6?g_st=ic

不如所有車都入去呢個位轉車洗牌

加轉乘 3M <> 1 同埋 23 <> 1/3m/4 幫輕 11 同殺 2 仔

甚至乎可以用 A95 落到呢個位駁 11/23 短棍上山,雖然11.7m A95 本身都有能力
.