hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 城巴九龍A線改走線/停站建議 (A20+A21, A22+A25+A29, A2 ...
開啟左側

城巴九龍A線改走線/停站建議 (A20+A21, A22+A25+A29, A23, A26, A28)

樓主| deal5354 發表於 2024-3-16 13:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-3-16 12:30
A20 A21 方向大致合理,但係富榮花園同大角咀都係做漏左,區議員而家都拎出來投訴。

我會諗 A20 做何文田 ...

富榮花園冇做漏,A20繼續有行,大角咀我估你指富貴街一帶,果度或者去機場方向兜富貴街一圈之後先入櫻桃街隧道當補償?

有啲地方開左線好難收番,土瓜灣下路照比A25做啦,A25唔應該再入大角咀,本身A25原意係upgrade E23班客加做埋尖沙咀特快既,兜埋大角咀又慢番.....

至於麗港城兜藍田站係就番現有道路網而設計既,除非藍田山上有更合適既總站,否則都只可以咁樣去服務藍田站一帶!

ericchui 發表於 2024-3-16 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
麗港城冇位,建議A22照放藍田站,但係跟E22行法入麗港城,或者經將藍隧道延長至康城站同A28重組(例如A28縮落將軍澳站或者消防學院),當然,A22延長左要收將軍澳價,可以在上車時先收觀塘價,再在將軍澳落車時在車頭落車,補回差價
2076 發表於 2024-3-16 14:00 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-3-16 13:49
富榮花園冇做漏,A20繼續有行,大角咀我估你指富貴街一帶,果度或者去機場方向兜富貴街一圈之後先入櫻桃 ...

A20 的確係有行富榮,不過大角咀去機場唔會抽得走 A21 密車,踢 A21 去太子唔算可行。始終全世界都知 A21 係大線,所有既得利益者都唔會放手換部疫情隨時停駛又疏車的 A20。

所以 A21 走線基本上冇改動空間,想做太子都係要用 A20 去做,變左 A25 都應該要拉落水去做大角咀。A25 在黃埔海逸價值其實只係去港珠澳,去機場搭 E23 一啲都唔失禮,事實上就算係尖西直飛公路,黃埔客都傾向上 E23,咁不如疊埋心水做大角咀,南行就算行埋大角咀,落尖沙咀都仲係快過 A21,都可以拉到尖咀客上 A25。

至於 A22,其實就真係冇乜必要做麗港城,A22 咁行唔見得快過 E22 好多,而且 A22 可以照擺藍田站唔搬,唔需要上藍田北。A22 慳到少少車,A28 縮短去寶林又慳少少車,可能會拎到 3 部車開一條將藍機場車,呢條拎去做麗港城就會合理好多。
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2024-3-16 14:21 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2024-3-16 05:46
其實A29要改返做將軍澳機場線,取消所有在觀塘,九龍灣,黃大仙等分站,由A22負責。A25改由牛頭角下邨開, ...

觀塘本身都嫌A22慢
點會放手條A29?

另外城巴A29P (A28) 嘅如意算盤都係劍指觀塘山
只係翠林冇位做總站,而且將南係咁要求有條A線直達將軍澳站酒店
所以先折衷擺將軍澳站
(後嚟康城入伙要求有A車就係後話)

樓主| deal5354 發表於 2024-3-16 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ericchui 發表於 2024-3-16 13:51
麗港城冇位,建議A22照放藍田站,但係跟E22行法入麗港城,或者經將藍隧道延長至康城站同A28重組(例如A28縮 ...

回程經完麗港城點返藍田站總站?E22因為返藍田唔駛停藍田站就可以上橋,唔通又要兜番觀塘道調頭?仲有短途分段既做法對機場巴士黎講好難搞下,因為好多客拎住行李又要行番車頭拍卡,好麻煩wo
ericchui 發表於 2024-3-17 06:44 來自手機 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-3-16 15:38
回程經完麗港城點返藍田站總站?E22因為返藍田唔駛停藍田站就可以上橋,唔通又要兜番觀塘道調頭?仲有短途 ...

如果選擇係放藍田站嘅話,咁真係冇辦法要跟閣下建議嘅路線咁行(因為麗港城真係冇位)。另外,可能本人講得唔清楚,本人建議嘅短途收費係機場上車先比勸塘價,在將軍澳落車再在車頭落車補錢,咁觀塘客已經落左一大車嘅情況下,應該唔會對將軍澳客有好大影響
 樓主| deal5354 發表於 2024-3-17 10:45 | 顯示全部樓層

ericchui 發表於 2024-3-17 06:44
如果選擇係放藍田站嘅話,咁真係冇辦法要跟閣下建議嘅路線咁行(因為麗港城真係冇位)。另外,可能本人講得 ...

219X 果條係雙坑,621又只係繁忙時間線,點會冇位?
另外康城+將南再加麗港城真係夠客出機場?
將軍澳本身離機場又遠,通勤需求細d之餘,將軍澳、調景嶺仲有條E22A爭客(寶琳、坑口嫌兜當然唔會搭)
JX9097 發表於 2024-3-17 14:16 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-3-16 15:38
回程經完麗港城點返藍田站總站?E22因為返藍田唔駛停藍田站就可以上橋,唔通又要兜番觀塘道調頭?仲有短途 ...

夾硬嚟可以跟E22上啟田
然後喺牙科診所出番將軍澳道(西行)
咁就入得番藍田站
JX9097 發表於 2024-3-17 14:17 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-3-17 10:45
將軍澳本 ...

其實有唔少將軍澳人返機場
儘管地理上係遠
(我都係曾經嘅一員)

另外137區預計喺6-7年後會開始入伙
(茶果嶺唔肯定幾時搞掂)
到時137區+康城+茶果嶺+麗港城(Koko Hills)應該砌到條30分鐘嘅A線
ericchui 發表於 2024-3-18 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層

deal5354 發表於 2024-3-17 10:45
將軍澳本 ...

621條坑應該要擺40嘅食飯車,另外,我建議嘅A22入將軍澳係將樓主建議嘅A22經將藍隧道去康城,然後同A28重組(例如縮落將軍澳站或者消防學院),唔係只做將軍澳南、康城同麗港項