hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴182、982X減班
開啟左側

[服務調整] 隧巴182、982X減班

drbean7218 發表於 2024-3-22 16:27 | 顯示全部樓層

XZ4201 發表於 2024-3-22 13:23
而家兩個起點開出嘅班次東鐵過海後應該夾好晒,如果唔係個班次唔會7-20咁大差距 ...

無錯

如果以沙田圍站計, 新的時間表下九巴會是5-10 mins 一班。這個無辦法, 因為九巴時段輸比MTR的早晨優惠。城巴就4-7 mins 一班。
kwn1029 發表於 2024-3-22 16:28 | 顯示全部樓層
zacharyho907 發表於 2024-3-22 12:14
其實水泉澳開出特班改由愉翠苑開出,繞經水泉澳再過海有得諗,咪唔洗減班? ...

會趕走愉翠客,一嚟水泉澳有冇必要塞咁多班車入去
二嚟我如果係愉翠客,架車要兜上山,我要再預早出門口去就架車要兜上山
咁我會寧願搭返鐵
好似而家咁拆邊始終係最好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
zacharyho907 + 1 + 1 多謝分享

查看全部評分

請時刻保持感恩及包容的心
Ricky403 發表於 2024-3-22 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2024-3-22 13:03
即係因為班次趕客la,如果182肯加密班次分分鐘可能會多d人坐呢?

疏過定點15基本上16定20定25分別不大
不過有車有人做B1 B7 B8 B9唔好
反正政府送大量錢補貼樂悠悠坐巴士北上消費
Snoopy@FB8617 發表於 2024-3-22 17:26 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2024-3-22 16:28
二嚟我如果係愉翠客,架車要兜上山,我要再預早出門口 ...

如果無get錯
版友應該係話水泉澳特車就拉埋係愉翠開
而原有愉翠開直去沙乙既班次就繼續保留
變相愉翠多左D兜多5分鐘既班次

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
XZ4201 發表於 2024-3-22 18:19 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2024-3-22 16:28
二嚟我如果係愉翠客,架車要兜上山,我要再預早出門口 ...

咁又未必本身愉翠苑都係攞嚟擺位多,就算唔搭鐵,我諗啲人都係坐680系 or 88r多,話唔定可以執雞呢
neoplan720p 發表於 2024-3-22 18:49 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2024-3-22 17:26
如果無get錯
版友應該係話水泉澳特車就拉埋係愉翠開
而原有愉翠開直去沙乙既班次就繼續保留

我就覺得咁做無乜意思嘅。

繁時同非繁處理方法應該有所不同,

因為繁時大多係返工客,上車時間理論上固定,
只要日日搭到嗰一班快車就得,
你就算俾多幾班慢車俾佢,
吸引力都唔會大咗。
反而最緊要車程夠吸引先係最重要。

非繁反而生客多,
本身唔知班車幾點開(先唔計收車 / 日日唔同時間開車呢個問題),
所以如果一開ETA見到要等25-30分鐘嘅,
好多人都落咗地底算。

所以如果非繁維持到相對合理班次,e.g. 15分鐘,
就算班車要兜多分鐘,
吸引力都未致太惡劣。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
FBI2 發表於 2024-3-22 19:22 | 顯示全部樓層

XZ4201 發表於 2024-3-22 08:47
咁佢982x今次都只係減咗一班,上繁嘅話都由東鐵通車前嘅20班減到14班,(14-20)/20*100=-30%,減咗3成班 ...

982X應該都減得7788,反而985B仲有空間減.

另外,307P和678有大量空間減班,但一直冇做,聽聞係九巴玩野.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
08x200-201 發表於 2024-3-22 19:29 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-3-22 19:22

另外,307P和678有大量空間減班,但一直冇做,聽聞係九巴玩野.

為左月票客?
JX9097 發表於 2024-3-22 19:29 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-3-22 19:22

懷懷在心?
(當年373B開唔成,要開678分半條線畀人)
12Lane 發表於 2024-3-22 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2024-3-22 18:49
我就覺得咁做無乜意思嘅。

繁時同非繁處理方法應該有所不同,

182個尷尬位同170都有啲關係。本身兩線加埋就已經為沙田圍至新翠一段提供到20/20,疏極都係30/30嘅班次。理論上係具備條件去為沿線居民提供到15分一班過海服務,但170似乎搞到大家都冇得郁,182冇得食晒170老銅班客,分薄左客源。