hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西客發功落唔到車去投訴學校
開啟左側

西客發功落唔到車去投訴學校

leo_8290 發表於 2024-3-21 20:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說某條朝早有半個鐘班班超載嘅氹氹轉中途一間學校俾人投訴
一如既往部車企埋車頭黃線前面,有個阿伯插尖夾硬迫上前門
個阿伯想喺山上面第一個站落車,不過司機唔肯開前門,佢行唔到去中門,落唔到車搭到去學校就去投訴學校啲人搞到佢落唔到車
結果要放學之前特登開咪同全校講聽日開始要搵訓導跟車
條線係多人㗎啦,有時開唔到前門,落唔到車已經唔係第一次嘅事,部份佬都係長期躁底,有個仲要次次叫啲人踎低唔好阻住佢睇鏡
仲要D人係唔知前門點開,成日阻住道門開,係要捉住條扶手,挨喺塊玻璃,個佬都係驚開門嘅時候整親人所以先唔開門。
其實關學生咩事,就算去搵訓導跟車其實都冇乜用最多只不過係會有啲阻嚇力,行晒去車尾先會企中門,最後只不過係用多部車一個位

PS呢排成日聽到最尾嗰班車遲開或者冇開搞到有人遲到

22-3 更新 有幾個同車話冇聽過個阿伯話要落車
同埋今日個訓導只係推更多學生上車 冇解決過有人"落唔到車"

兆康友 發表於 2024-3-21 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
如果下一班車係密嘅話就等下一班,如果班次疏就盡量避免喺嗰個時段乘車,以免造成擠迫而導致落唔到車
tommy14D 發表於 2024-3-21 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
所以成件事關學校乜嘢事, 咁都可以賴學校嘅話早知我當年咁玩啦
tommy14D 發表於 2024-3-21 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

兆康友 發表於 2024-3-21 21:01
如果下一班車係密嘅話就等下一班,如果班次疏就盡量避免喺嗰個時段乘車,以免造成擠迫而導致落唔到車 ...

幾時呢條巴士線段時間淨係畀學生坐? 唔係應該叫巴士公司加班咩

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
James116 + 3 + 10 給你一個like

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2024-3-21 21:11 | 顯示全部樓層
如果下一班車係密嘅話就等下一班,如果班次疏就盡量避免喺嗰個時段乘車,以免造成擠迫而導致落唔到車 ...

將你句嘢rephrase吓
班次疏仲避免嗰個時段乘車,咁係咪可以唔使返工返學?
擠迫落唔到車明顯係司機嘅問題,至少你同個司機講有落佢理應要等埋你落車

評分

參與人數 4aPower +5 HugeC +40 收起 理由
北歐暖男洛基 + 1 + 10 不過下次可唔可以打一打格仔,我啱啱食完嘢.
KX8724 + 2 + 10 笑左
sunhoo + 1 + 10 給你一個like
Olympian_cart + 1 + 10 給你一個big ass like

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
kay 發表於 2024-3-21 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
睇內容
學校只係揾訓導跟車
未去到未審先判一口咬定學生唔岩?

同埋落車問題唔同上車
唔可以話人多就有人落唔到車
不如諗點樣可以落到車
Ohm 發表於 2024-3-21 21:25 | 顯示全部樓層

咁明顯係司機問題,定係個司機預期乘客可以強行衝撞,爆開哂其他人去中門落車?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
MB452 + 2 + 10 同意,司機應該酌情開前門讓乘客落車.

查看全部評分

樓主| leo_8290 發表於 2024-3-21 21:27 | 顯示全部樓層

朝早3-6分鐘一班
最密果幾班係一班上完下部繼續上
不過班次不均係幾嚴重
有時總站有3部車
有時5分鐘先到一部搞到好長龍
仲要未返曬學已經有兩部私走
兆康友 發表於 2024-3-21 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層
咁如果巴士公司加班梗係好事啦,佢如果話盛載能力足夠唔加班嘅話,咁仲有咩辦法? 如果嗰個班次係接近想返工返學嘅時間,就建議提早到巴士站候車或者乘搭上一班前往目的地都可以的, 但司機都要有責任確保車廂內嘅空間能夠充分利用,唔會因咁嘅情況而作出投訴
ahken 發表於 2024-3-21 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-3-21 21:11
將你句嘢rephrase吓

班次疏仲避免嗰個時段乘車,咁係咪可以唔使返工返學?

啱啊,點計都要俾人落車先得㗎....