hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 2024年,港島巴士應何去何從?
開啟左側

2024年,港島巴士應何去何從?

JH_LE4612 發表於 2024-3-25 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

註:下面引用左唔少傳聞,亦用左呢啲傳聞推論左唔少冧法,如有錯誤理解請各消息人士見諒。

前言
係呀年經標題嘛,唔好走住先,今次開帖係因為覺得去到今日,有好多野都已經settle 哂,不穩定因素大為減少,所以想睇下大家點睇。

背景
呢樣野唔使點多講啦,疫情過後就算生活回復正常都好,相信大家都有眼見真係少左人出街,無論係因為慣左喺屋企開餐或者翻工,或者短期長期離港,甚至多左閒錢去投資一部私家車/白牌車都好,大把路線係少左人搭。另一方面失業率大跌,勞動力集中嘅運輸業首當其衝,黃公司專一自己嘅窿聽聞都有三位數。

另外,鐵路網絡發展,經濟重心向北移,甚至係兩蚊優惠,都影響到巴士公司決策。呢啲下面會詳談。

管治
先講下黃公司呀頭啦,新管理層有外國管理經驗,有北水,投資落香港專利巴士行業,為嘅除左係 cashflow同靚朵之外,仲希望可以油電及氫,放手比對家試好電車先(自己一架B記電車都冇入)。事實上有眼見到政府喺氫氣試驗計劃上開嘅一連串綠燈都算係順利,當然氫巴自己嘅成本會較高,但觀乎英國 Stagecoach當年入股ADL後買車有得平,似乎之後要大手入氫巴都唔會太貴,但係短期內就似乎會帶嚟票價壓力啦。個人唔清楚氫巴嘅表現如何,但以港島山多嘅路況下,要氫巴普及似乎言之尚早。

另外,呢一年亦見到呢間公司縮數程度比起對家有過之而無不及,包括喺減少站長數量,減少車長有得收錢嘅時數(加長白衫飯鐘),減少後備車輛數量(唔到最後一下都唔出新車/將歐四車解凍),喺帳目上係靚仔啲,但係同前線關係越嚟越差,加上其他地方比到嘅待遇更好,最後咪導致 "工程部缺人導致大批做到生意嘅巴士排隊月檢年檢",或者係 "新嚟嘅一班新車長齊齊劈炮"嘅傳聞。窿窿補極都唔完,受害嘅當然係比較難賺嘅港島本土線,尤其港島線車型限制特別多,工程部整唔切嘅話呢堆線影響會較大。

道路網及新路線
講真港島呢二十年就係多左嗰條新路,2019年通車嘅中環灣仔繞道,明顯地分流左來往港島東西嘅私家車,雖然因為新路避開左傳統客倉中灣銅而冇咁受本土巴士線歡迎,但受惠於干諾道中/告士打道車流減少,部份巴士車程亦有改善,不過同時亦有唔少位置會塞多左,例如話海港政府大樓一帶。

因為避開客倉嘅關係,暫時使用繞道嘅港島本土全日線得一條18X,外加幾條繁時線 33X 88X,再加半條本土線A12。黃巴曾經將前者改停港澳碼頭,似乎想谷呢條線成為早繁後將西隧客特快接駁至東區嘅接駁線,但係觀乎現時班次(平日大半日25分鐘一班,週末20分鐘一班,1940尾車)同埋缺乏傳統西隧線轉乘,似乎呢條橋已經被掃入垃圾桶。其他線情況亦唔好得太多,88X喺疫情初期曾經加過班,但亦無以為繼,仍然維持兩去兩回嘅班次,連A12今年建議飛西環時候亦冇建議加班補償(即係夠載)。33X之前亦有版友指出客量慘淡,不過同時間競爭對手69小巴都唔好得去邊。至於新嘅快線700,有聞都落埋垃圾桶。

流水線需要大量資源但單價低,中距離路線大多有唔少競爭,亦難免巴士公司會積極投資特快線,加快回車速度同時提高單價 (現時港島路線平均票價對比起對面岸實在太低)。道路網相信到2047前都唔會大改,而港島可以串連成快線嘅地方亦大多已經覆蓋好(700嗰啲青蛙跳 Origin Destination 需求唔見得太高),似乎唔會再有新線發展空間。

鐵路網
講得道路網又點可以唔講鐵路網。港島巴士以前做開嘅兩個大區,西區同南區,呢十年間各自引入鐵路,打破左巴士公司低價密車嘅 model,令兩區嘅四寶落入苟延殘喘嘅局面,平又唔夠電車平,穩定又唔夠鐵路穩定,快又唔夠小巴快。去到十年後嘅今日,呢四寶減班甚至取消之餘,仍然出現喺RPP上面 (1/5B同埋 90/97),代表跌勢未止。中距離/價位線情況更差,鐵路價錢唔差,站位就腳因素似乎更被忽視,導致5X 18P 23等線一蹶不振。長距離路線尚可以同鐵路鬥快鬥就腳,但正如上面分析,本身需求唔高嘅,開幾密都係燒錢,開疏啲咪又係落翻地鐵,一陣谷新X線影響到舊有快線(如各東廊線)仲衰。

有影響當然都有機遇,自己亦曾經研究過做鐵路接駁客嘅潛力,理論上又係路線短回車快密食當三番嘅線嚟。先睇比較成功嘅例子 1M,客量我著實唔清楚,但佢成功在價位高,成功 upgrade到用開平價搭1號嘅有錢區跑馬地,仲避開左近年(因為招標)開新線要附送海量無謂BBI嘅魔咒。同站嘅25A因為係舊線嘅關係,似乎未能太受惠於單價高呢一點嚟谷收入。至於眾多東廊線,更被唔少版友(利申我都有份)指出因為由會展站步行至碼頭巴士站路線唔友善、路線早繁避開巴士站導致要行去入境處轉乘、價錢比起全程鐵/繼續紅隧轉隧巴貴,所以相對冇咁受歡迎,隨後亦無緣延續轉鐵優惠。另一方面,43M/48/78甚至已取消嘅82M等駁鐵線被平行小巴線打到落花流水,更成為巴士公司嘅眼中釘,其中兩條今年內應該會取消,著實唏噓,似乎駁鐵線唔夠小巴密係死症。

尤幸今時今日北港島線被無限擱置,但其實呢條線就算點起都好,亦只係 free up到藍線嘅空間,最終令北炮一帶易啲上車咁解,對巴士影響相對冇咁直接(所有線都跌少少客咁)。反而南港島線西段今年內會敲定模式,沿住客源加站直接打擊薄扶林一帶客倉,可見該區十年後路線會進一步精簡。

路面競爭對手
除左鐵路之外,路面都有唔少嘅競爭對手。撇開同樣被鐵路打殘嘅紅van唔講,綠 van同樣因為鐵路網擴張而洗牌,由中長途線 (10/31/55/56)轉而做短途接駁(4M/23M)為主,部份長途線如 56系 36X 甚至上面提到,未有直接同鐵路重疊嘅69系亦有影響。觀乎前述黃巴對大多駁鐵線嘅態度,相信嚟緊十年小巴亦會繼續主導短途接駁生意。

電車票價固然一直為其優勢,但近年因為引入冷氣車廂,對家轉乘優惠,甚至以其優良公關吸引遊客同本地客,亦進一步搶去流水線生意,甚至加到上三蚊亦客似雲來。至於對家,即使海婷以防止惡性競爭為理由,阻止左港島開辦新招標線嘅可能性 (令黃巴無需不惜工本開辦新線),但近年新增嘅過海線班次(613 673 936甚至部份特登唔減班嘅聯營線等),加上月票攻勢,亦奪去唔少北岸流水客 (亦尤幸900嘅港島內雙向分段未能進一步擴展)。

供求
前言提到供求問題,誠言經濟下行,消費力下跌,請人難呢啲難處,其他競爭對手都有。為左避免黃巴交牌,海婷呢幾年亦放左唔少水去救佢(係咪屎水就後話),唔少重組亦順風順水,雖然開關後黃巴生意好轉,北面西面都要人,但係亦代表海婷唔會再咁輕易放水比佢大斬特斬。

講origin,港島呢幾年人口增長地區唔多,包括黃竹坑車廠上蓋、利南道、堅城及西環一帶新樓,亦包括之後華富重建嘅新人口(當然都會有新鐵路)。講 Destination,因為經濟下行同埋Work from Home盛行,商廈人流慢慢跌緊,政府大樓亦逐漸離開傳統商業區,但因為呢啲騰空出嚟嘅商業用地一定會繼續維持商業用途,所以並唔會推高 origin demand,結果就係整體南向/島內需求下跌,同時北向逐漸上升(但係條鐵食得落),久而久之只會越嚟越難做。

個人睇法
預左被圍剿,但我係悲觀派嚟,我睇唔到投資落港島巴士嘅好處。呢幾年大家覺得黃巴止血止得狠,但其實都有唔少料講過,其實佢係可以斬得再勁啲,係海婷擋左咁解。以南區為例,有聽過呢區大多數路線都見紅,表現最好嗰條竟然係38,代表咩?代表要夠密車先有客(但又有幾多條線值得開密?),代表要食兩三水客先夠客(唔單只要食長途北銅華富客,仲要食埋短途黃竹坑華富客),代表要靠榨壓冇鐵區先有客(十年後咪得翻小西灣同耀東),咁又有幾多條線可以齊哂咁多條件?

整體需求下跌,相信偉大嘅政府都未能逆轉到,要維持收入唯有靠增加 farebox income per person,除左冧辦法全世界加價之外,開多啲過海線做兩蚊客,縮線減低營運成本,將部份佢覺得唔值得做嘅客趕落地底(1號西環 90西邨中環係好例子),展望將來都係行呢條路。收拾埋 2 5X 27呢啲做又唔係唔做又唔係嘅線之後,相信港島RPP亦再難以發展。

個人而言,仍然相信部份客源仲未被發掘嘅,例如42 42C合併做大數碼港,49X開回程,做大33X 30X谷瑪麗轉乘山道特快,93系拉落金鐘做貴價落山客,23X開西行等等,不過我唔知呢啲客係咪比黃巴歸為"唔值得做"啦,但我相信客係養翻嚟嘅,多一個人上車就係多一筆收入。港島人其實相對肯課金,比到值得嘅服務佢地唔介意價錢...但係前提係每條線起碼有翻廿分鐘一班,係聯合班次嘅就執翻靚啲班次(反正啲線斬無可斬,冇理由要繼續趕客),執好啲個 branding (有競爭更要整靚自己個名),應該加轉乘嘅就加轉乘,重點係唔好當所有乘客都係巴膠,覺得唔使做野去吸引佢地,覺得佢地合埋眼都一定會揀你。

如果閣下睇到呢度嘅話,感謝您地嘅時間,希望您地冇覺得累贅啦。咁...以下開放大混戰?

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
2076 + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

YUU 發表於 2024-3-25 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
首先23客量一啲都唔差,只係一過咗正街就清晒架車咁滯
kay 發表於 2024-3-25 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
咪同小巴一樣隔幾年加價
城巴當年係時勢做英雄
依家就變成有幾耐風流有幾耐折墮
Umeda 發表於 2024-3-25 10:32 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-3-25 10:30
咪同小巴一樣隔幾年加價
城巴當年係時勢做英雄
依家就變成有幾耐風流有幾耐折墮

定會年年找藉口加價?
hsyip 發表於 2024-3-25 10:49 | 顯示全部樓層
依家斬唔斬到港島都唔重要
個搵錢位依家去哂關口啦
反而港島越折墮仲好,可以更落力賣慘,可以投到更多線
AtrHenu 發表於 2024-3-25 11:03 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-3-25 10:18
首先23客量一啲都唔差,只係一過咗正街就清晒架車咁滯

不如屎水俾23,103於蒲飛路總站加入瑪麗醫院轉乘計劃而優惠跟返40,反正西半山很有多人坐40或40M到薄扶林轉4,7,91,90B到香港仔,鴨脷汌,黃竹坑.(反正遲早華富拆屎水實KO隻40,40M兼只留40 P俾人返放學)
MANN1579 發表於 2024-3-25 11:04 | 顯示全部樓層

多謝付出寶貴時間!
港島巴士係:
「前無去路,後有追兵」

12Lane 發表於 2024-3-25 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
放心,港島 & 九龍 兩巴都仲有大把cut線空間,當呢兩個地方越黎越少肉食,縮減營運規模,做細個餅唔見得係壞事,反正而家成日話唔夠人。疫情嘅教訓已經話左比大家知,單靠過境客泵水而唔理本土營運劣況,都係冇出路。
Snoopy@FB8617 發表於 2024-3-25 11:19 | 顯示全部樓層
第一次見人講連23叫一蹶不振
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
violet 發表於 2024-3-25 11:32 | 顯示全部樓層

電車係就有係加到上$3,但至今年12.31用Visa拍卡/手機,或者經支付寶/Payme比都有得減$3,對搭唔夠$400嘅人嚟講仲平過$2.6甚至$2.3年代,同1998年同價