hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴95、95C、595重組消息
開啟左側

[服務調整] 城巴95、95C、595重組消息

YUU 發表於 2024-3-26 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-3-26 22:59
其實當日用 95C 加班,回程兜入成都道食 595 得唔得?

係要咁密車上石排灣先安樂 ...

不如咁講,搵595上山其實某程度上塞死左石排灣把口,用595轉車做籍口
即係呢一世都得條70P過世
deal5354 發表於 2024-3-26 23:15 | 顯示全部樓層
我覺得今次重組石排灣邨同鴨脷洲工業區係得益者。石排灣邨終於唔駛落山有較頻密既595去鴨脷洲;鴨脷洲工業區搭95c比以前95可以一程過去到田灣、置富一帶
932gz6061 發表於 2024-3-26 23:29 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-3-26 23:14
不如咁講,搵595上山其實某程度上塞死左石排灣把口,用595轉車做籍口
即係呢一世都得條70P過世 ...

石排灣玩足廿年最盡都係得條70P,咁有咩辦法

又唔係屎水唔想做
YUU 發表於 2024-3-26 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2024-3-26 23:29
石排灣玩足廿年最盡都係得條70P,咁有咩辦法

又唔係屎水唔想做

不如問下堆代議士點解搞搞下76X
會變咗做70P
不過呢間屎水做重組 真係說服到對家上到RPP
加埋條4BC而家進智都唔想做
呢個時勢下要開76X比10幾年前簡單
都係屎水肯唔肯同埋傾唔傾得掂
8320SH3957 發表於 2024-3-26 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-3-26 23:37
會變咗做70P

正路以屎水諗法應該唔會再投放額外資源俾石排灣 舊年RPP出爐時唔少板友第一反應已經係595拉上山傷車唔化算
睇嚟76X應該都無行

依兩三年石排灣已經賺咗
76一換一變70P隧道車
換多條非繁密一倍嘅595落山轉車已經仁至義盡
走咗班70P仲可以595落山轉70/72
成件事吸引好多

595上山停洛陽街 落山又停正香港仔中心
應該都執唔少小巴客

另一方面95換595加密之後 70P班次應該唔會再有增長空間
下繁頂閘同埋1935尾車後真空應該直接叫人轉595上山算 始終595入夜後仲有15分鐘一班尚算合理班次

HR1377 發表於 2024-3-27 00:00 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-3-26 23:37
會變咗做70P

不如問下陳文俊議員支不支持開辦76X?

舊年65增設星期六服務呢個德政最終沒有實施太可惜,而家想做陳文俊一定反對
kay 發表於 2024-3-27 07:06 | 顯示全部樓層

8320SH3957 發表於 2024-3-26 23:56
正路以屎水諗法應該唔會再投放額外資源俾石排灣 舊年RPP出爐時唔少板友第一反應已經係595拉上山傷車唔化算 ...

咁70P都係70拆線
70非繁12都變左20分

反而76就真係比城巴偷雞
既然佢依家叫人搭41A上南風道
當初76改唔到原因就係行南風道

有替代品其實76有行隧道條件
但依家石排灣又得返幾班車
不過石排灣有4C
巴士要同小巴鬥循例要問小巴
都可以唔駛諗

而95 595其實都明加暗減
石排灣多車上落
但其餘路段無左95
595都係開返依家班次
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2024-3-27 09:17 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-3-26 23:14
即係呢一世都得條70P過世 ...

有智障咪得,小巴迷最開心
eric278 發表於 2024-3-27 09:20 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2024-3-27 00:00
不如問下陳文俊議員支不支持開辦76X?

舊年65增設星期六服務呢個德政最終沒有實施太可惜,而家想做陳文 ...

據聞去年65計劃增設星期六服務,代價是63線取消星期六服務,結果遭到大坑道沿線中學反對,認為影響學生返校出席活動。
還看香港公交
kay 發表於 2024-3-27 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2024-3-27 09:20
據聞去年65計劃增設星期六服務,代價是63線取消星期六服務,結果遭到大坑道沿線中學反對,認為影響學生返 ...

其實香隧轉車站話起個下
城巴有話可以方便赤柱個帶轉車去銅鑼灣
但如果將來轉車就得
依家個條20分一班65
到時就無咩價值
復常後65客量都差過以前
不過小巴同佢一齊差咁解