hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屎水986做得越黎越差,忍唔住向屎水及凱婷投訴 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 屎水986做得越黎越差,忍唔住向屎水及凱婷投訴

天空之神 發表於 2024-4-10 16:38 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2024-4-10 12:24
官方唔存在指定路線,出左事係要搵人狽飛。

如果真係咁,黃巴係咪可以亂改路線?

其實沿線咁唔穩定果陣應該寫多 1-2 條替代路線

好似大老山線都會有一條落小瀝源巴士線

天水圍部分路線會行元朗北繞道
.
ahken 發表於 2024-4-10 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-4-9 09:06
睇標題 make sense 因為有時有啲司機都真係。。。睇內文 痴線啦你 3分鐘。如果唔係司機問題而係有個客追車 ...

其實好應該開放辦公室摺床俾交通不便嘅人留宿順便OT埋
drbean7218 發表於 2024-4-10 20:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-4-10 16:38
其實沿線咁唔穩定果陣應該寫多 1-2 條替代路線

好似大老山線都會有一條落小瀝源巴士線

文件寫同司機收到巴士公司的指示是2回事。

980X/981P來回都有替代路線往返青沙公路。

但司機收到的指示是只可以行官方首選路線, 即是經紅梅谷路。

Ricky403 發表於 2024-4-11 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-10 15:08
咁690S因為唔塞快過鐵
假如塞到同鐵差唔多
咁自然有人嘈

按呢個post大部分站友嘅logic
塞車影響車程係上巴士嗰刻就應該做嘅心理準備
順同唔順有8分鐘嘅時間差距應該要接受,接受唔到就乖乖地買都會票

但當班人返中環金鐘灣仔呢啲office工嗰陣,又其實呢10-15分鐘比樓主返打卡工嘅8分鐘更唔值錢
不過佢地照樣塞一塞都幾個一齊嘈,尤其係前排學校假期慣咗偏快嘅行車速度之後🤭
exitd1 發表於 2024-4-11 17:50 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-4-11 13:32
按呢個post大部分站友嘅logic
塞車影響車程係上巴士嗰刻就應該做嘅心理準備
順同唔順有8分鐘嘅時間差距應 ...

落地底唔故障都可以因為送車尾,上唔到即班搞到唔同時間到啦

何況巴士
AVBWU291 發表於 2024-4-11 18:04 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2024-4-10 12:24
官方唔存在指定路線,出左事係要搵人狽飛。

如果真係咁,黃巴係咪可以亂改路線?

你嘅官方指緊咩官方先,九巴職工

Screenshot 2024-04-11 at 6.03.43 PM.png
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| sbleon2002 發表於 2024-4-12 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層

首先多謝一啲以討論為主既站友回應,你地既建議都啱我嘗試用。我都甚少出post或者回覆,呢幾日思考番,亦可能呢次係我說話,表達唔好啦,冇諗過大家個反應咁大,比人公審咁,但我想強調只係分享唔好既搭車體驗(而且唔止一次搭及投訴986),我想回應以下既野:  

首先我一路搭咁耐986,都係搭呢班車,開初由686轉986,係可以45分鐘到北角琴行街,轉鐵返柴灣8:30am點都到,宜家試過可以55分鐘先到,我都要行快兩步追番時間轉鐵,後來成日轉卡佬,少則個個星期轉,試過兩日轉卡佬,以前行車時間預算到,宜家行車時間表現都唔穩定,你叫我點預時間?  
搭鐵?我搭得986,都係想轉少一兩次車上上落落,唔係我揀黎托呀?我就唔想咁轉喇,唔知咁樣回應啲站友,有冇搭鐵咁轉(鑽石山、油塘、鰂魚涌三次轉),如果冇就唔好咁講野喇  

第二,我話既差3分鐘,你地話我講到好嚴重,我就可以話你知,我都試過因為呢3分鐘,避開左西隧口車多/塞車,叫稍稍唔好碌車碌到咁慢,就可以避到個情況,係咪真係咁難?我只可以講我係乘客我唔識,但以前開線後都做到,點解宜家轉卡佬就做唔到?  

咩為求精準至秒為單位就唔好揀地面交通工具?搭鐵送車尾都係咁?一班車早繁都係兩分鐘,我就可以話你知,我同事同我一齊鰂魚涌搭鐵,佢遲我一班車(我地WhatsApp傾緊知道),大家到柴灣落車返公司,變左相差10分鐘,一班兩分鐘之間既車,變最後相差10分鐘,呢啲大家試過未?  

第三,有站友講咩搭早一班車係我自由、弱者投訴、自己預時間早出門口、話我好meng 時間先返到公司、車程比個人認知慢8%就喊打喊殺、行張床比啲人公司訓果啲,喂阿哥,香港地邊個唔想用最短時間,訓到多啲時間先返工?  

我唔知呢度有幾多係返工,定係仲讀緊書,就算返工係咪返柴灣呢邊,如果冇試過咁既車程,就唔好咁講野。仲有,我發現有站友連班次都要check先知早一班,咁即係唔係常客啦,唔係常客就唔好咁講說話啦。  但都多謝部份站友既建議,我宜家試緊搭鐵轉118,最快一個鐘車程搞掂,早左返到公司食早餐,亦唔係一定全程地底囉。  

唔好意思得罪哂,多言了🙏
lsc04d11 發表於 2024-4-12 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

唔常客就唔可以講野 咁。。。接你投訴嘅職員相信都唔係986常客 佢都應該冇權講野。。。。 仲有呀,討論區唔好咁多人去討論乜嘢坑口直出喇,因為佢哋都應該唔係嗰堆線嘅常客

3分鐘避到好多野 我搭252X都明。
以前做到宜家做唔到就要投訴? 咁環境因素都變左啦,再加上西隧喺三隧分流後已經大把人話路面情況已不同,仲諗住同以前一樣?  以前我搭252X都係貪少客(相對),宜家多左客,我咪放棄囉

樓主| sbleon2002 發表於 2024-4-12 10:34 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-4-12 10:31
唔常客就唔可以講野 咁。。。接你投訴嘅職員相信都唔係986常客 佢都應該冇權講野。。。。   3分鐘避到好多 ...

咁所以宜家我用其他站友建議,試其他方法,但我意思係講說話咁駛咁樣既
Ricky403 發表於 2024-4-12 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層

sbleon2002 發表於 2024-4-12 10:34
咁所以宜家我用其他站友建議,試其他方法,但我意思係講說話咁駛咁樣既
...

咁iTalk從來都唔係圍爐嘅地方
除非好識講野、包裝,否則有唔同意見實屬正常

不過你假如係想搵替代,喺A19問會比較好
但老實講無論搭咩車,如果份工要打卡,本身都無得避免要預多啲時間 (好似你而家咁買早餐係個辦法,但個人睇法係無乜事要夠時間喺間餐廳食埋份餐先至算鬆動)
如果返工個過程辛苦到可以出篇咁嘅長文,真心建議考慮轉工,或者早日全職炒股財自