hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Korean Air KE172+KE71 HKG>ICN>YVR 飛行報告
開啟左側

[飛行報告] Korean Air KE172+KE71 HKG>ICN>YVR 飛行報告

clivetock 發表於 2024-4-15 20:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
事隔7年再次到訪加拿大溫哥華。眾所周知疫後香港同加拿大之間機票價格一直居高不下,咁啱見到大韓航空 KE 以比較實惠價錢發售商務艙機票,平衡預算同舒適度之下就決定搭 KE 經首爾轉機去溫哥華,亦都成為我第一次搭 KE 同埋天合聯盟 SkyTeam 成員(OW 以及 SA 嘅成員航空我都坐過,唯獨未坐過任何 ST 成員)。

張機票係經 KE 官網買。訂票時,去程兩程航班分別表定使用 A330-300 以及 B777-300ER 執飛,兩者皆為舊款商務艙版本。不過,睇開呢度嘅版友都知道 KE 更換機型並唔係罕見,我今次亦都唔例外。就喺我喺呢度覆咗句「嚟緊可能有機會坐 A330」之後嗰日,我就收到 KE email 通知我第一程 KE172 HKG > ICN 已轉為 B777-200ER 執飛(所以有時有啲嘢唔到你唔迷信)。順帶一提,回程 ICN > HKG 甚至 EQV 咗三次,到我 post 回程 flight report 嗰陣可以再分享。

第一程
航班:KE172
Scheduled:12:50 HKG-17:20 ICN 3h30m
Actual:13:36 HKG-17:40 ICN 3h04m(from flightradar24)
用機:B777-2B5ER HL7766

當日大概朝早10點半前到達機場 check in,KE 使用 isle G
商務艙乘客可以排另一條隊,所以好快就完成手續;見到旁邊經濟艙 counter 就有條小人龍
當日係平日,安檢唔使點排隊,所以我未到11點已經入咗 airside

KE 喺香港安排比商務艙乘客嘅係 Plaza Premium Lounge,只要開放時間內的話,3間都可以去。當日 KE172 用5號閘登機,最近會係1號閘間環亞,但嗰間一向人滿為患,當日仲見到要撳飛等位,所以行咗去35號閘間環亞。
35號閘間環亞入口同水牌

入面其中一角休息區
相對於1號閘間環亞冇窗,35號閘間環亞另一個好處係可以近距離睇飛機
CX 359 + UO 32N + UO 321
食食吓嘢有部 CX 333 到達埋位
SQ 359 後面路過
OW花 CX 77W

機場內其他飛機雜攝
TR 789
蒙古航空 OM 7M8
旁邊6號閘 KL 77E

當日用5號閘登機
這是我第一次坐 77E,772 non ER 反而好多年前坐 CX 坐過。不過今次5號閘係影唔到部飛機全相,只能離遠一攝今次部 HL7766
登機橋上補多張近距離相

當日座位 7A,係商務艙第一排,同前面頭等艙隔住塊 bulkhead,座位上已預先放置枕頭同毛氈
seatback literature、menu、耳機連同拖鞋已經放置在前面 pocket 之內
當日頭等艙8個座位全數坐滿。無論是否派出設有頭等艙飛機,KE 都沒有在 HKG <> ICN 航線上發售頭等機票,同時我喺訂票時,booking management 以至 online check in 時都唔見可以揀頭等位坐,所以我相信係機場 check in 時由地勤安排有 status 貴客 upgrade 上去坐。除咗座位唔同之外,當日機上所見所有 service 以及食物係同商務艙一樣。

登機橋
welcome drink and snacks,welcome drink 分別可以選擇香檳、橙汁以及西柚汁,我揀咗橙汁
seat control
IFE remote
因為係 bulkhead seat,所以 IFE mon 位於前面 bulkhead 上
safety card
降噪耳機
是日 menu,未起飛之前空姐已經埋嚟問你想食咩,再幫你落單。第一次坐 KE 咁當然揀招牌菜韓式拌飯 bibimbap。空姐可能見我唔係韓國人,連隨就問我識唔識食 bibimbap。

當日閂門之後等咗差唔多半個鐘先 push back
等緊期間旁邊先後有 NH 788
同埋 CX 359 埋位

滑行期間雜攝
BR 789
CI 333
CA 321
ZH 738
CX 333
魚翅機海
TG 359
BI 彩繪 32N
同我哋平排一齊滑行嘅 MU 320
排我哋前面起飛嘅 HX 320 + UO 32N

等起飛又等咗十幾分鐘,到終於可以起飛已經13:35

HAECO
OZ 77E

興建中之新 T2
接近完工之 11 SKIES

起飛後約半小時開始派餐
首先派沙律
之後主菜 bibimbap,空姐派餐時又問多我一次識唔識食 bibimbap,連埋派餐前一共問咗我3次
食完飯有哈根大師同埋熱茶,茶包同熱水分開上
可能真係有太多外籍乘客唔識食 bibimbap,我見到 KE 個 IFE 係有片教大家點食,仲有其他片講其他韓式食物例如八爪魚飯或者拌麵之類

韓國境內數攝

降落 ICN

ICN 相當繁忙,等埋閘又等咗三個字,期間見到 DL 339 + 359

到落到機嗰陣已經韓國時間6點

飛往 YVR 嘅 KE71 起飛時間係18:20,本身 connection time 已經短,加埋 delay 就更加短,所以一落機已經有幾位地勤舉牌大叫去溫哥華嘅乘客行埋一邊集合等佢哋護送去安檢同轉機。當日 KE172 連埋我一共有8位乘客(J x 3 + Y x 5)轉 KE71 去 YVR,等齊8個之後地勤就成隊帶去安檢度打尖,再上樓上轉機。

待續

評分

參與人數 4aPower +12 HugeC +35 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 4 + 10 期待下篇
DIH + 4 + 7 多謝分享
Fuk19805 + 3 + 8 77E!!

查看全部評分

樓主| clivetock 發表於 2024-4-16 23:17 | 顯示全部樓層
第二程
航班:KE71
Scheduled:18:20 ICN-12:15 YVR 9h55m
Actual:19:17 ICN-12:54 YVR 9h37m(from flightradar24)
用機:B777-3B5ER HL8210

由於轉機時間非常緊迫,所以地勤安排我哋排特別隊打尖過安檢。當日所見都唔少 short connection 要由地勤護送轉機,安檢大堂不時聽見職員大叫唔同目的地,有好幾組轉機去唔同目的地嘅 short connection pax,情況有少少似小學學校去旅行老師叫大家集合排隊。

時間關係,只係隨便影咗幾張 ICN T2 內部,連閘口個目的地牌都冇影到

是日用機 HL8210,係舊款客艙 77W

我的座位 12A,座位上同樣已預先放置枕頭同毛氈。今程係長途航班,所以另外仲有 amenity kit

商務艙內部環境
safety card 和拖鞋放置在前面 pocket 之內,而 menu 和其他 seatback literature 則放置在 IFE 旁邊的雜誌架
safety card
降噪耳機,款式同上一程唔同
menu
拖鞋
seat controls
IFE remote,同 77E 唔同
amenity kit,內有梳、鞋抽、牙刷 + 牙膏、lotion + hand cream + 潤唇膏、眼罩

因為要等埋我哋以及其他轉機乘客,機長宣佈將會延遲起飛
路過 KE maintenance center
起飛了

第一餐係晚餐,先上小食同飲品
再上沙律
仲有湯同埋麵飽;空少好友善話麵包攞幾多個都冇所謂,所以攞多咗個
頭先嗰程已經試咗 bibimbap,所以今餐叫牛扒
餐後有 cheese plate
雪糕冇影到,都係哈根大師

降落前兩個半鐘派早餐,揀咗西式蛋餅
水果

食完早餐飛機已經抵達北美西岸
GE90

BC省北部的雪山

West Vancouver
North Vancouver & Stanley Park
Downtown Vancouver

降落 YVR

thrust reverser

遠攝 YVR International Terminal
停泊中的 LH 789 + AC 舊色 77W
最後泊在 JL 763 旁邊

落機後補影返今次部 HL8210

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +20 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 多謝分享

查看全部評分

marcowong1011 發表於 2024-4-15 22:25 | 顯示全部樓層
最近同樣有機會飛加拿大, 見到KE 有一個相宜嘅價錢搭到商務艙就決定搭佢
不過搭完唔難發現點解會比較相宜
S3BL100 發表於 2024-4-16 23:41 | 顯示全部樓層

我有少少好奇樓主今次張商務艙機票買左幾多錢,對比經濟艙又貴左幾多

ICN-YVR 兩餐都揀西餐,想知味道如何?如果換著我,ICN-YVR 兩餐都好可能會揀韓國菜。睇返 menu,晚餐除左 bibimbap 之外仲有另一個韓式料理選擇

KE Y 好過唔少其他航空公司但 J 就硬件有少少追唔上時代,新機就唔錯但好似樓主坐呢隻 10+ 年機齡 77W 就一直無翻新過,可能因為咁所以之前有一段長時間一直都無五星評級
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| clivetock 發表於 2024-4-17 00:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-16 23:41
我有少少好奇樓主今次張商務艙機票買左幾多錢,對比經濟艙又貴左幾多

ICN-YVR 兩餐都揀西餐,想知味道如 ...

來回港幣$25K左右,訂票嗰陣睇過相若價錢可以坐到 AC/CI/BR 嘅 PEY,咁我梗係揀搭 J,反正又唔係一定要搭 AC 直航
我搭嗰陣算係淡季,訂票嗰陣都睇過各大航空公司 Y 位,除咗 JL 之外間間都係港幣$9000-$12000呢個 range 咁上下;不過一到旺季就貴得好犀利,識人訂咗飛下個禮拜過去,搭 AC Y 位都要萬七

因為我唔食辣,變咗韓式嘢食唔係樣樣都可以揀,好似晚餐個八爪魚辣炒豬肉咁我就食唔到;早餐我又唔想連續三餐食牛肉所以揀咗蛋餅
味道方面,牛扒係 OK 嘅,雖然一係 medium 一係全熟,但我叫全熟都唔會太老或者太韌,牛味係夠同時亦都唔會太騷;蛋餅就差少少,成碟餐連埋啲配菜味道略嫌淡咗啲

一分錢一分貨,KE 舊款 J 位的確同依家個時代有啲距離,但就算新款 J 位(回程兩程機都係新款位,遲下會 post flight report),感覺 KE J class 個軟硬件都係比其他 premium carrier 差一截,睇返呢版其他 CX J class 嘅 flight report 就好明顯睇得出個分別喺邊
當然最基本 flat bed、priority baggage、lounge access、一坐低就幫你落單掛大褸等等呢啲有做足晒,但就係少咗份 so called premium touch up,例如話 CX 會有被鋪提供而 KE 同 Y class 一樣只得毛氈同枕頭,又例如 CX 會有自己 formula 調製飲品而 KE 只會提供現成飲品,或者 KE 啲空姐比較少航程中段非派餐時段主動問有咩需要,我想要小食或者飲品就要自己行過去 galley 問諸如此類

nevertheless,整體上我絕對係覺得滿意

S3BL100 發表於 2024-4-17 09:30 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2024-4-17 00:22
來回港幣$25K左右,訂票嗰陣睇過相若價錢可以坐到 AC/CI/BR 嘅 PEY,咁我梗係揀搭 J,反正又唔係一定要搭  ...

淡季 Y 賣 9000-12000,呢個時勢已經唔算貴

食唔到辣就真係要量力而為,始終機上面胃唔舒服,會比起地面上辛苦唔少。當然佢地個八爪魚辣炒豬肉有幾辣就真係唔知,但呢道韓國菜唔似 bibimbap,唔係幾乎所有 KE 航班都可以見到。其實一般飛機餐因為唔係個個人可以食辣,都唔會整到好辣;但我咁耐以來食過最辣既飛機餐竟然係舊年 UA BRU-IAD 個青咖喱飯,一時大意咬中左佢條辣椒,講緊係歐洲飛美國都可以整到咁辣

師兄你觀察同我網上見到評論差唔多,KE 膳食同服務態度超班,但 premium touch 差少少,hard product 都有改進空間。可惜今次你 ICN 轉機時間太短無得入 lounge,十年前佢地仲用緊 ICN T1 果陣我入過一次(當年我一年飛一轉來往北美同香港,飛夠幾年就已經 qualify 最底層 Morning Calm,有效期兩年,會畀四次 lounge access,但之後要 requalify 就勁難,2017 年之後已經無坐過 KE),質素認真麻麻,無論 lounge 本身定係食物水準都係,甚至仲差過佢地當年喺 LAX TBIT 個新 lounge,係唔知而家搬左去 T2 後有無進步,我好期待見到用家報告

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
clivetock + 3 + 10 回程有入lounge,之後會再分享

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/