hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴B9A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴B9A開辦消息

樓主| FBI2 發表於 2024-4-17 19:51 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2024-4-17 18:47
我敢肯定係元朗站調頭...

不是
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
08x200-201 發表於 2024-4-17 21:42 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-4-17 11:03
老花啦
我睇到89A,以為翻閹開得成 😆😆😆😆😆

黃鬼有無考慮過B8廣福短棍轉正入大埔中心?
kei_hk 發表於 2024-4-17 21:46 | 顯示全部樓層

行大馬路去山水樓?

kei_hk 發表於 2024-4-17 21:50 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2024-4-17 12:57
B1冇A,X B9就可以?  搞唔係唔得,開埋屯門至元朗條線先啦

B1 表面無 A,X 之類拆線。

實際上..... 有條元朗特的異種拆線。
只係唔明﹐點解九巴唔正正經經比多個編號出來。

在落馬洲真係玩死班前線﹐要佢地不叫大聲提示乘客這一部係元朗車。
遇到非長則牌的車﹐乘客亦有機會上錯車﹐去唔到天水圍。

williamwwl1109 發表於 2024-4-17 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2024-4-17 21:42

B8大埔沙田嘅比例都係1:1,客量又唔係多到要車鏈,又做起左沙埔流水,全面分拆嘅話班次唔一定有感密,南下唔係感值得做。反而北上值得轉正,尤其沙田一早打爆B8,去到大埔得番企位,不過大埔中心做總站嘅話要睇下擺邊。

只不過個前提係假日開多d廣福起載特先,尤其廣福特可以favour大埔批X線,轉起身起碼快過火車轉B7/59S大半個鐘(最少東九龍係),只係睇下善水願唔願意做呢個順水人情。
Choi 發表於 2024-4-17 22:58 | 顯示全部樓層
幾時到對家開B7A插旗呢?
新造的人、如鷹展翅上騰。
s20131417 發表於 2024-4-17 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-4-17 16:01
太和 - 香園圍算啦

回車快過 B7

點解要大埔起步?
近日坐過一次B8北上(平日中午時分),或許係因為前車52138喺廣福壞車,後面本已生意甚佳嘅6481入大埔之後已經被迫打爆下層⋯
遑論打後車站單係上客已經有排搞
s20131417 發表於 2024-4-17 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-4-17 21:50
B1 表面無 A,X 之類拆線。

實際上..... 有條元朗特的異種拆線。

獨立編號確實係德政,但九公無心去做咁解。大時大節開車開到密成咁,做好車務管理確實係當務之急,畢竟五一黃金週亦將到來。
s20131417 發表於 2024-4-17 23:48 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2024-4-17 21:42

呢個方向確實可以考慮一下,但搏到埔中呢個潛在客倉同時,有機會要犧牲寶鄉橋/廣福道沿線(參考W3走線)。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
s20131417 發表於 2024-4-18 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2024-4-17 17:20
屯門-福田線只要唔停新田,馬生應該冇聲可出

不過而家連天恩特車都未開返,九公應該都嘔唔到車開屯門-福 ...

你公司開唔返特車,唔係因為你唔夠車,係因為無咁多人去幫你公司做大B線
你見兩大巴士公司舖天蓋地宣傳招聘車長就明白公交界困境,遑論一眾綠小公司都嗌緊呢一樣嘢。