hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴推出無廣告簡易版應用程式「城巴易」 ...
開啟左側

[其他] 城巴推出無廣告簡易版應用程式「城巴易」

kay 發表於 2024-4-22 22:23 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2024-4-22 20:56
咁係咪普通人唔用得?「主打」ETA唔係only ETA嘛

無話唔用得但明顯有特定對象
如果普通人用得就OK
唔駛搵堆用家返黎試

不如倒轉諗
如果城巴易效果好
係咪可以將佢好既野
擺返落去依家隻APP度

係隻複雜APP整個簡單版裡面技術上可行
世界很簡單 人類很複雜
3asv@59x 發表於 2024-4-22 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
,擺到明又係針對啲老人市場㗎啦,啲老人全部搭車冚嘭唥兩蚊,咁要check個車費嚟做乜鬼嘢啊?😂
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 22:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-4-22 20:48
咁係你解題FAIL
人地新聞稿己開忠明義
主打ETA資訊

咁嘅話點解唔用返 hkbus?
用官方 app 就係想 check 第三方冇嘅嘢吖嘛(車費、突發消息、時間表、通告)

我幾肯定顯示價錢用嘅系統資源絕對少過顯示通告,所以如果你話為咗加快 app 嘅速度而犧牲呢個功能並不成立。

忍一時之氣 滅自己威風
kay 發表於 2024-4-22 22:49 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2024-4-22 22:41
用官方 app 就係想 check 第三方冇嘅嘢吖嘛(車費、突發消息、時間表、通告)

咁城巴拆隻APP都係想自己做返姐D data本身係佢自己
同埋LAYOUT呢家野又無專利

反而第3方APP應該都預左有呢一日
世界很簡單 人類很複雜
KE7066 發表於 2024-4-22 23:04 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 22:41

581 隻強制 popup 通告可能同 fetch 價錢差唔多 data 量
其他都係 by request 唔可以話直接比較
最多探討下同雙分一樣放落詳情頁面

反而覺得要考慮係點樣 present 先維持到整潔一環
塞唔係難但係 UI 考量上選擇放棄應該有佢原因

asv98.kw131 發表於 2024-4-22 23:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-4-22 22:49
咁城巴拆隻APP都係想自己做返姐D data本身係佢自己
同埋LAYOUT呢家野又無專利

本身 hkbus 係用 GPL 3 授權條款,亦都 open source,城巴甚至可以直接拎佢個 app 去改添。

重點唔係 Layout 問題,而家係問緊點解官方 app 唔 show 價錢。你就話因為佢主打 ETA 同埋因為係「lite」版,要減功能。
我而家嘅問題係,如果佢淨係主打 ETA 點解唔直接用 hkbus,起碼 hkbus 仲有埋 GPS 搜尋附近路線。如果話因為系統資源 / 縮減應用程式規模都講唔過,因為佢而家已經 show 埋通告呢啲,好明顯 show 通告用嘅系統資源會多過顯示價錢,你話 cut GPS 功能慳電都叫講得過。

忍一時之氣 滅自己威風
hkcctim2012 發表於 2024-4-22 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-22 22:23
無話唔用得但明顯有特定對象
如果普通人用得就OK
唔駛搵堆用家返黎試

而家lite 版咪就係簡單版囉,加個車資資料一般人已經夠用,係咪一定要搬番落普通版度?
有特定對象歸有特定對象,但個app 個個人都用得,加落去咪適合更多人用囉,係咪一定要框住俾特定對象呢
hkcctim2012 發表於 2024-4-22 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2024-4-22 22:27
,擺到明又係針對啲老人市場㗎啦,啲老人全部搭車冚嘭唥兩蚊,咁要check個車費嚟做乜鬼嘢啊?😂 ...

咁係咪一般人唔用得?老人家都唔一定係2蚊ga,A車有冇2蚊啊?定老人家唔俾搭A車?
kay 發表於 2024-4-22 23:35 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 23:10
本身 hkbus 係用 GPL 3 授權條款,亦都 open source,城巴甚至可以直接拎佢個 app 去改添。

我覺得簡單唔係純粹資料多少而係搵個蠢到無人有既人都要識用
又或者唔洗人教都可以自己用到
你以為好易但其實可以好難

即係我只係想要ETA資訊
你比其他資訊對我黎講已經無用
(正如巴士站ETA MON賣廣告無用一樣)
你就話人地功能多城巴唔洗做
但我唔需要你SHOW比我做乜?
條題目好清楚
而且回應返城巴新聞稿
隻APP有特定用家群
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2024-4-22 23:44 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2024-4-22 23:21
而家lite 版咪就係簡單版囉,加個車資資料一般人已經夠用,係咪一定要搬番落普通版度?
有特定對象歸有特 ...

你唔LIKE咪係APP STORE留個負評
不過我覺得分工清晰
車費有好過無但無又唔會死人
反而諗下咩原因唔擺車費仲好
諗到原因先知有無空間塞返落去
世界很簡單 人類很複雜