hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴286A開辦消息

Ricky403 發表於 2024-4-24 23:29 | 顯示全部樓層

qualcomm 發表於 2024-4-24 18:50
86A依家服務範圍就係幾條公屋,服務範圍太少,仲要經沙田圍同 車公廟站,而且原本嘅學校前年已經搬返去波 ...

第一城富豪其實有240X,但240X又唔經石門,所以第一城都係類似87D 281A咁分工法
當然而家烏溪沙都可以鐵轉240X,不過轉286A平啲行少啲沙田圍轉又可以有位坐

.
巴士的膠 發表於 2024-4-25 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-4-24 23:17
81C本身上座率就唔算差,北行班次甚至密同穩定過287X,唔知有咩好救,河東流水又有得執下。不過都知講得拆 ...

同樣係夜晚9-10旺角散場時間,81C坐滿而87D可以頂閘,拆完要保返每條線個運力唔好爆瀉,減少重疊係最直接。

我因為有膘,所以會坐81C由大圍到總站,但係基本上去到富安都落左九成,散客最多都係去欣安,甚至試過司機以為無人坐到尾,未轉入總站已經熄燈轉私牌。但偏偏因安會有新站俾87C,而且要谷287,加大恆耀直出甚至停完沙田醫院直出係合理策略。
castanopsis 發表於 2024-4-25 00:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2024-4-24 01:20
當然286A提供到直落長沙灣服務絕對係德政
除左益到秦石班客外
當然望大圍落長沙灣快左

咁87B/86C,都差唔多包曬86A變286A慢咗既位置
比較明顯有影響既,係得 秦石 > 石硤尾 慢咗十分鐘
但呢度係咪多客到要拉86C落大圍救?

當然我認同你話同240X重疊
但留意286A服務時段長好多,240X無乜延時空間
田心上公路,亦唔見得慢過文化博物館好多

反而問題係86A服務範圍本身就細得滯
86/86A/C搵方法三變二,或者攞去做第二樣嘢,係可以考慮
但死既未必一定要係86A,可以係86C
巴士的膠 發表於 2024-4-25 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-4-24 23:29
第一城富豪其實有240X,但240X又唔經石門,所以第一城都係類似87D 281A咁分工法
當然而家烏溪沙都可以鐵 ...

咁應該佢入閘前就車佢走,而唔係博佢中途轉,畢竟以最短嘅286A,繁忙時間都只可能車一轉人出去,上游個客坐更貴嘅286C/D同240X先合理。

塞車因素方面,上落馬鐵轉車加等車都係時間。
castanopsis 發表於 2024-4-25 00:22 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2024-4-24 20:11
仲直插尖咀
尖沙咀本身都唔好景 又有屯馬爭食 真係鬥得過?

馬鞍山好多位,都稱唔上有屯馬線
只係87D真係慢到唔係選擇

理大>耀安,日間其實只係20分鐘車程
就算182X/87E塞曬車既時段,都只係30分鐘左右
呢個唔係一個屯馬做到既車程

無話一定要 真.全日,但半日,唔係太大問題
12Lane 發表於 2024-4-25 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-4-25 00:00
同樣係夜晚9-10旺角散場時間,81C坐滿而87D可以頂閘,拆完要保返每條線個運力唔好爆瀉,減少重疊係最直接 ...

拆完確保條條線變25/30睇完ETa直接落地底,正呀。

castanopsis 發表於 2024-4-25 09:24 | 顯示全部樓層

Lawliet 發表於 2024-4-24 14:02
對順/逆時針都無太大意見 感覺兩邊都唔差九肯廢物利用唔係殺線以經感恩

九傾向逆時針行法我諗

86A逆時針要行葵涌交匯處,順時針唔使
88X模式,十點前逆時針,十點後順時針,應該大致滿足到需求
當然我同意青沙應該要有條線落 美孚+長沙灣+填海區
但呢條線搵86A做都未必合適,美孚/填海區班居民應該想去沙市多過大圍
之前286方案都係搵笨

二黎南昌街豐力樓一帶無埋86A(斷估都唔會想遊九龍一圈先番沙田)
深長荔方向起碼有2B 2F 214 86(702)叫多幾飛
番沙田真係得番三條疏車線86 (86C) 87B

印象中豐力樓有幾班車係好多人上
但真係只限一個好狹窄既時段
有幾大需要補就大家判定
巴士的膠 發表於 2024-4-25 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-4-25 09:24
86A逆時針要行葵涌交匯處,順時針唔使
88X模式,十點前逆時針,十點後順時針,應該大致滿足到需求
當然我 ...

深水埗上去仲有214,加多個黃大仙轉返獅隧/大隧乜都夠。豐力樓除咗對沙交好重要,其他人應該都寧願佢哋轉車。

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +10 收起 理由
ccchhhuuunnn + 4 + 10 對沙交好重要
castanopsis + 1 無強烈意見

查看全部評分

castanopsis 發表於 2024-4-25 09:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-24 22:58
講開 286C,我會覺得,喺某個前提底下,拆條恆耀直出唔係無得諗

就係將成條 86C 收檔,然後 286C 改行 77  ...

今時今日286C都未必有好大空間拆
恆耀直出當然不愁無客,但77區條線就堪憂
當然你個前提,係77區條線再碌多段大涌橋路先走
但一城肯唔肯放棄尾站,都好有疑問

如果純粹係覺得馬鞍山去深水埗太慢
286C唔搞,用87D/87C行大埔道上落獅隧做埋,可能會簡單啲

上面有版友指出 286C 深水埗落車站位差。問題係長沙灣道流量限制,除非 86C 成條執笠或者沙田方向唔再繞黃金轉一圈,否則都無乜可能解決到,而且仲有填海區負累

住過深水埗,我又唔覺得286C站位好差,真係差既係72/86A/86

86A/C二變一,係有得諗
以前就個個幻想86C食86A
但宜家搞咗286A出來,可能86A/286A雙雙拉去石門食86C,可行性反而更高
286A半日逆時針循環,86A改半日順時針循環
比起留86C水蛇春咁長既雙向線,成本低一大截
輸少當贏心態,收平咗都無乜大問題

86系最難搞既,反而係72/81/86沙市三寶,三條線都去石硤尾深水埗,疊到傻
Ricky403 發表於 2024-4-25 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-4-25 00:22
馬鞍山好多位,都稱唔上有屯馬線
只係87D真係慢到唔係選擇

後山真係夠人直出尖沙咀先算,唔夠人開25 30分鐘一班咪又係唔一定等你...
連朝早繁忙時間五班三站直出九龍嘅87D都做做下拎番走

要做唯一選擇係來回都行青沙博有轉車客填數
但又同280X個角色沖突,兼夾280X亦唔係好多客

當沙田醫院上大隧嘅89D都蝕錢嗰陣,馬鞍山仲有得提87D拆87C已經算係咁