hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴推出旅客日票
開啟左側

[路線消息] 九巴推出旅客日票

12Lane 發表於 2024-4-26 15:02 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2024-4-26 14:38
就算畀香港人買影響好細

本身55蚊都賺硬你。
巴士迷係要懶係偷偷摸摸,研究條款。成功買到仲會自我感覺良好,覺得自己好醒。
ky927 發表於 2024-4-26 15:20 | 顯示全部樓層
反而想知係點解唔批城巴月票?(傳聞好似係運吉唔批而非城巴唔出)
cruisesnet 發表於 2024-4-26 15:22 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-4-26 14:43
佢可以係HKID
其實九公有否考慮過唔直接喺app1933做線上銷售,要求旅客直接喺現場購買,以避免可能出 ...

話唔定有心鬆章比你地買尼
eternalflame 發表於 2024-4-26 15:44 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-4-26 14:43
佢可以係HKID
其實九公有否考慮過唔直接喺app1933做線上銷售,要求旅客直接喺現場購買,以避免可能出 ...

巴士公司恨不得網上賣多幾張日票啦

busnrail_fans 發表於 2024-4-26 17:04 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2024-4-26 12:37
運吉通告: https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_75380.html

根據呢張日飛嘅適用對象,都唔係好關一般本地公眾事
似乎交返俾文化體育旅遊局(或者其下屬部門)出通告公佈會好啲喎
busnrail_fans 發表於 2024-4-26 17:09 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2024-4-26 15:22

有心鬆章俾本地人買嘅話,就應該好似B7來回票咁,上車喺八仔機撳掣拍卡就買到啦
頂多因為佢嘅旅遊性質,而唔將佢納入交津範圍啫

魔雪巴士頻道 發表於 2024-4-26 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-4-26 14:54
有指定地點可即場購買的﹐當中包括機場﹑港珠澳﹑落馬洲.....。

皇巴站佢話24小時都買到, 係同皇巴share人手?
冇理由通宵棟個人喺度啩
cruisesnet 發表於 2024-4-26 18:15 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2024-4-26 17:09
有心鬆章俾本地人買嘅話,就應該好似B7來回票咁,上車喺八仔機撳掣拍卡就買到啦
頂多因為佢嘅旅遊性質,而 ...

政策不容許自然要曲線進行
s20131417 發表於 2024-4-27 00:45 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2024-4-26 15:44
巴士公司恨不得網上賣多幾張日票啦

老實講一句,既然旅客日票係為非香港居民 同 短期逗留旅客而設,為有效防止可能出現嘅不當使用情況,小弟先會建議九公取消網上銷售渠道(但保留線下銷售點)。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
s20131417 發表於 2024-4-27 00:54 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2024-4-26 15:22

趁著九公噚日更新T&C,小弟想再引一下當中2條:
2. 旅客使用日票,即代表旅客確認並聲明是非香港居民及於短期留港的旅客,符合日票使用資格。
3. 日票只限非香港居民及於短期留港的旅客使用。九巴及龍運有權隨時要求購買或使用日票的旅客出示其有效的護照或相若的有效遊客身分證明。如有任何有關可使用日票之資格的爭議,九巴及龍運保留最終決定權。

小弟唔肯定旅客日票個二維碼係咪能夠查到使用者嘅登記資料(含有效護照首4位字母/數字)。若然九公突擊上車查票,你唔好彩俾查正,公司可以話你欺詐—
24-25. 持票人遇上九巴或龍運職員查票時,必須出示有效的日票及有效遊客身分證明。若有任何違反法律或法規、欺詐、濫用和/或不遵守此條款及細則的情況,九巴及龍運保留取消該持票人使用日票之資格的權利,並保留向該持票人追究的權利。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~