hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]東鐵紅磡站將開展重組路軌工程
開啟左側

[新聞]東鐵紅磡站將開展重組路軌工程

mckhgc 發表於 2007-7-19 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-7-17 20:33 發表

如果好像你所說的方法的話,九鐵便應該是規劃尖東站時是興建雙層月台,而不是用紅磡站作為綜合車站;不過興建尖東站時不但造價很高,而且興建時已經有一定的困難,所以從技術上是根本不可行。

再者,因為九鐵方面應該是一早已 ...

其實何不把東西兩鐵皆伸延至九龍西作終點站呢?
反正呢個站仲係一片空白,想點起都得,而且又不用永久浪費尖東站部份月台空間

陰謀論:是否又是九鐵一向特別「寵愛」其某路線的作風作怪,非要把尖東站留給那條線不可呢?
053h4 發表於 2007-7-19 23:21 | 顯示全部樓層
virus 發表於 2007-7-20 00:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
barking 發表於 2007-7-21 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 virus 於 2007-7-20 00:37 發表
除左非技術性既原因之外,
我有一個技術性原因,
就係若要令十二卡既東鐵列車成功由梳士巴利道轉入廣東道,
無論建築成本、空間同難度都會提高。 ...

唔關事, 曲線半徑與動力分散式EMU的編成數量是沒有關係.
就算九鐵EMU編組24卡, 一樣可通過曲線

何況九鐵南線只新增 "九龍西" 站, 九龍西站做12卡長度有何不可?

barking 發表於 2007-7-21 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-7-19 23:21 發表

不是...而是西鐵競爭大, 巴士好方便, 乘客唔可以忍受轉車
新界東政府限制巴士競爭, 隧道又成日塞
東鐵乘客被迫無奈接受轉車

一日東鐵仍未能過海, 而九鐵強行把東鐵縮回紅磡, 是本末倒置的做法.
反正尖東站都有12卡月台, 為何 "九龍西站" 不可有12卡月台?
南昌總站增長到12卡也是輕而易舉
而且, 將來城際高速列車的總站也設在西九龍, 以東鐵的密度已飽和, 城際班次要減, 紅磡站地位也要降.

我保守估計, 即使沙中線落成, 東鐵海底隧道段的客量不會太多, 繁時5-6分鐘一班都夠應付有凸.
所以, 東鐵仍可做 一班去 "九龍西", 一班去 "金鐘". 西鐵所有班次只去 "九龍西" 即可.

cut短一條搭客多的鐵路去遷就一條搭客少的鐵路, 除了香港之外, 聞所未聞

SSBT 發表於 2007-7-21 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2007-7-21 00:38 發表

一日東鐵仍未能過海, 而九鐵強行把東鐵縮回紅磡, 是本末倒置的做法.
反正尖東站都有12卡月台, 為何 "九龍西站" 不可有12卡月台?
南昌總站增長到12卡也是輕而易舉
而且, 將來城際高速列車的總站也設在西九龍, 以東 ...

無計啦 ...
東鐵本地線蝕錢嘛 ... (之前有板友講過,實際情況我唔知)
西鐵又冇乜人搭囉,
咪要谷囉 ..

加上新界東,尤其係上水粉嶺,
十分依賴東鐵出入,
所以九鐵咪唔驚囉 ..

但係我又唔係咁認同東鐵過海段唔多人搭喇 ...
我諗如果收費合理,
一定吸引到唔少北區居民搭 ..
=0=
barking 發表於 2007-7-21 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2007-7-21 19:14 發表

但係我又唔係咁認同東鐵過海段唔多人搭喇 ...
我諗如果收費合理,
一定吸引到唔少北區居民搭 ..

點解我咁講?
沙中線馬鞍山到東南九龍的客, 6分鐘才有一班過海已經夠用.
別忘記MTR仍是過海主力.
而且, 大埔粉嶺上水直接一程過海(去金鐘)的人, 你以為好多?
試諗下, 佐敦-金鐘一段的MTR車廂, 有幾多人係大埔粉嶺上水?
老實講, group埋大約一卡車都唔知有冇,

至於大陸遊客, 要一程到港島的人, 早就搭旅巴啦~

如果真係驚唔夠班次過海, 加開旺火-金鐘特車就夠晒, 反正旺火站要重建, 順便造多條車坑

waichiu 發表於 2007-7-21 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2007-7-21 23:03 發表

點解我咁講?
沙中線馬鞍山到東南九龍的客, 6分鐘才有一班過海已經夠用.
別忘記MTR仍是過海主力.
而且, 大埔粉嶺上水直接一程過海(去金鐘)的人, 你以為好多?
試諗下, 佐敦-金鐘一段的MTR車廂, 有幾多人係大埔粉嶺上 ...

東鐵過海, 其實主要吸引而家由東鐵轉紅隧巴士過海的客,
因為將來東鐵過到海,根本唔使轉巴士, 我估計東鐵轉隧巴的乘客有八成會直接搭海,
其實東鐵過海, 最至命就巴士公司. 所以兩鐵合併, 地鐵都唔反對沙中線是由東鐵過海.
而且馬鞍山D人又唔喜歡搭鐵路, 就算馬鐵過到海都唔會多人搭,
不如給東鐵客好過, 到時搭到紅磡站你都唔會行去搭隧巴(去南區或小西灣除外) 直接去到港島啦!