hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 深圳->廣州線一問
開啟左側

[中國大陸] 深圳->廣州線一問

wong 發表於 2007-8-30 15:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由羅湖去廣州果邊既總站係唔係流花車站?

o係廣州有冇中途停車站?
AVW56 發表於 2007-8-31 08:20 | 顯示全部樓層
係廣園客運站
da54 發表於 2007-8-31 10:28 | 顯示全部樓層
唔同公司有唔同路線喎....
羅湖開有去省站、市站等。廣園站應該係中途站....
至於你們信不信?反正我信了
AVW56 發表於 2007-8-31 11:21 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2007-8-31 10:28 發表
唔同公司有唔同路線喎....
羅湖開有去省站、市站等。廣園站應該係中途站....

羅湖確實有幾多條線去廣州, 小弟就唔多清楚
但小弟記得有一條係去廣園的

至於福田去廣州就有3線
分別去 流花, 錦漢 同 天河
da54 發表於 2007-8-31 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-8-31 11:21 發表
羅湖確實有幾多條線去廣州, 小弟就唔多清楚
但小弟記得有一條係去廣園的

至於福田去廣州就有3線
分別去 流花, 錦漢 同 天河

我坐過去省站果條,就係中途停廣園站

其實深圳有好多車上廣州,一線內仲有
蛇口開的車,亦有經深圳灣的香港車,
各有不同停站,所以好睇樓主想去邊.....
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| wong 發表於 2007-8-31 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-8-31 14:16 發表

我坐過去省站果條,就係中途停廣園站

其實深圳有好多車上廣州,一線內仲有
蛇口開的車,亦有經深圳灣的香港車,
各有不同停站,所以好睇樓主想去邊..... ...

其實主要係想試下d 青年Neoplan,上次見過有幾間公司都有Neoplan由羅湖返廣州(例如新錦湖),但唔知停邊度

蛇口果邊我見過有光明快車去天河,用B10m,B12M,又見過有新錦湖setra去廣州,但唔知去咩站

其實今次係想去會展果邊,但因為未坐過Neoplan,所以想試下,所以o係廣州邊度落都ok,只要附近有地鐵就得

thx
KC6994 發表於 2007-8-31 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 wong 於 2007-8-31 14:41 發表
其實今次係想去會展果邊,但因為未坐過Neoplan,所以想試下,所以o係廣州邊度落都ok,只要附近有地鐵就得

試NEOPLAN , 加上時間充裕的話
我建議等廣州長運果批Euroliner (JNP6128)
一來用商務位
二來用MAN 偈(新錦湖的用Daewoo偈)
三來新錦湖d司機通常都碌車
AVW56 發表於 2007-9-1 08:50 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6994 於 2007-8-31 23:21 發表

一來用商務位
二來用MAN 偈(新錦湖的用Daewoo偈)

但係新錦湖一直以黎比小弟的感覺都係正面的

因為佢算係一間比較歷史悠久信譽比較好的客運公司
車長楂車平平穩穩, 予乘客很大信心
去廣州的話, 小弟只係對呢間公司有信心

小弟唔太介意所謂的用車, 亦唔介意佢速度的慢, 最緊要係安全穩陣
不過, 我杯茶可能同大家的有很大的出入
FU5381 發表於 2007-9-1 20:21 | 顯示全部樓層
如果講營運公司,
我個人首選廣州長運同廣州交通集團的東方商務快車
其次就新錦湖,龍巴同省廣深
深長運如非必要我都吾會上
tsoikc 發表於 2007-9-1 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6994 於 2007.8.31 23:21 發表

我同意, 我上次坐佢, 最快都唔過100(我睇住個meter...), 結果車入面d人
怨聲載道.......