hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 嘉湖新北江商場
開啟左側

嘉湖新北江商場

AL_71 發表於 2007-9-3 18:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前日筆者前往天水圍四處遊覽,去到一個十多年前去過的商場。今時不同往日,商場設計與環境格格不入。店舖的壓迫感好大,商場既環境同羅湖商業城一樣,治安同衛生方面還糟糕附近的屋邨商場。該商場現在真是恐佈。

得呢part最靚=.=

歡迎討論
AVW56 發表於 2007-9-3 19:15 | 顯示全部樓層
唉, 十幾年前的北江, 一樓全層都係八佰伴, 地下全部鋪位都係地產公司
感覺不知幾高檔, 去親八佰伴都係高消費
小弟以前好鐘意食八佰伴內某個food kiosk賣的豆沙餅
但係而家食黎食去都食唔返個種味道

而家, 去北江簡直係受罪, 多人到行都行唔到
冷氣又唔夠, 為左增加租金收入, 連頂樓的酒樓專用位都改為密密麻麻的商店
真係......唔知講咩好

因為工作需要, 小弟好多時都需要去北江某間影印店影印
但係, 平時, 我一定唔會去北江
因為, 真係行得好辛苦
lpc 發表於 2007-9-3 19:45 | 顯示全部樓層
我諗起藍田匯景廣場
同樓主貼既新北江景象差不多
唔通長實d商場真係特別差?
dcyw 發表於 2007-9-3 19:46 | 顯示全部樓層

沒有辦法,舖位業權分散加上管理公司管理
未夠妥善就是如此。
76k 發表於 2007-9-3 20:37 | 顯示全部樓層
我記得小時候曾經在新北江迷路......
Mong Kok (Tung Tit Road) Station
ckckck 發表於 2007-9-3 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2007-9-3 18:14 發表

前日筆者前往天水圍四處遊覽,去到一個十多年前去過的商場。今時不同往日,商場設計與環境格格不入。店舖的壓迫感好大,商場既環境同羅湖商業城一樣,治 ...

我由小到大在天水圍南長大,感受真的很大。
小時候到新北江,真的覺得新北江很不錯,一間八百伴在這兒真的很方便。
但自從八百伴離開後,這兒開始以小鋪位出租,起初連間格都沒有..-.-'

後來重新裝修變成這個樣子,這兒是天水圍的女人街( 差只在於地點和室內 )
天水圍區平民買偉大的祖國價廉貨品的大集會
杉、褲、鞋、「物」、手機( 多是假貨,以後再解釋 )、Salon、玩具 想要的都有。

但同時是欺騙世界,這兒有著祖國的風氣。
我的同學試過在這兒的一間手機鋪買過一張所謂1G的m2卡,
那兒賣的價錢比正規商鋪賣便$80,回家插入電腦發覺「嘩!少成380MB!」
所以那兒的貨只是價廉但不包括物美。

那兒完全是香港平民區的縮影..Orz
nwfb1601 發表於 2007-9-3 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-9-3 19:15 發表

唉, 十幾年前的北江, 一樓全層都係八佰伴, 地下全部鋪位都係地產公司
感覺不知幾高檔, 去親八佰伴都係高消費
小弟以前好鐘意食八佰伴內某個food kiosk賣的豆沙餅
但係而家食黎食去都食唔返個種味道

而家, 去北江簡 ...

唉......呢個場搞到而家咁,真係仲衰
過灣仔0既 188......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
dcyw 發表於 2007-9-3 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lpc 於 2007-9-3 19:45 發表
我諗起藍田匯景廣場
同樓主貼既新北江景象差不多
唔通長實d商場真係特別差?

基本上兩商場均已與長實集團毫無關係,因為兩者
都是整個商場賣給其他商人再分拆成舖位售予小業
主/商戶。
gordon 發表於 2007-9-4 02:05 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2007-9-3 21:07 發表

唉......呢個場搞到而家咁,真係仲衰
過灣仔0既 188......

188其實唔差, 起碼最主要都係集中賣幾樣野 - 漫畫, 二手影音/CD, 遊戲機盒帶及
扭蛋公仔, 果陣我老豆都以為188唔會有發圍, 唔敢響果度租舖, 結果依家咪又係
旺足十三年(它1994年開業).

但新北江......真係同女人街冇咩分別(甚至更差, 因為女人街的食肆間間有特色又有
質素, 而新北江呢......), 甚至附近的銀座, 其實都係麻麻地, 起碼小弟冇見過一個商場
入面曾經(依家有三間)有過五間椰林閣(椰林閣/蘊莎/阿一/板橋/南莊園(或後來紅樹林))
咁好笑, 銀座最有建設性都只是有公共圖書館而已.

話時話, 新北江外牆塊八佰伴招牌, 都係早幾年才拆咋, 依家想去八佰伴, 去澳門或者
上海啦.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
JX9097 發表於 2007-9-4 12:46 | 顯示全部樓層

小弟早幾個月去過一次
感覺真係異常差勁

成個商場都冇「規劃」
shops又多又迫;空間感近乎冇
完全唔想行耐d