hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 巨鷹珍寶近況...
開啟左側

[中國大陸] 巨鷹珍寶近況...

EK995 發表於 2007-9-19 20:37 | 顯示全部樓層

回復 #40 LA16-3ASV465-51 的帖子

粵B28954?
有D巨鷹珍寶係咪用SBS既平頂利蘭改?
LA16-3ASV465-51 發表於 2007-9-19 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 EK995 於 2007-9-19 20:37 發表
有D巨鷹珍寶係咪用SBS既平頂利蘭改?

閣下都識講佢地係巨鷹”珍寶”,試問點會有亞特蘭大底盤...

況且亞特蘭大係做唔到前門一級踏步。
iczer3 發表於 2007-9-19 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ringo 於 2007-9-19 16:07 發表
其實一直都係得21台巨鷹珍寶係深圳,
有一部係紫色果部,
29435,29436,29437,29438,29439,
29440,29441,29442,29443,29445,
34911,34948,34952,34954,34961,
34968,34970,34978,34986,34996,
34999, ...

The purple one have 鴨咀拑手制? and seats inside, can anyone find out?

Enviro 500!
ringo 發表於 2007-9-20 08:39 | 顯示全部樓層

回青山居士兄,小弟沒有忘記拆緊果6台巨鷹寶,
而且當天拆車我都有到場拍攝,
再同各位版友講多次啦,SBG既巨鷹珍寶,
真係只有21台,車牌早前已列出,不再詳述,
至於28XXX開頭的珍寶,在下真係未見過,
可能有些號碼擾亂了大家的視線,
首先大家見到就係行刑前既珍寶,留意左一果部既太平窗
寫著8954,究竟係什麼意思呢,會不會是青山居士講既28XXX珍寶?
原來唔係有28XXX珍寶,但點解會有8954字呢,上圖呢張相
雖然唔係8954,但佢係8953,都可以解答大家的疑問既,
大家睇到張相架珍寶咁新,都估佢落地冇耐啦,
留意架珍寶既下層擋風玻璃,有張白紙寫住8963,
原來以前既新車同現在一樣,都係未有粵B車牌住,
所以當時部部珍寶都有呢D號碼,至於D號碼點解,就真係唔清楚
睇埋車尾啦,太平窗既8953位置同8954一樣,8953字上面張白紙,
係寫著粵AM0160,同現在的新車一樣,
翻查紀錄,原來8954係現在既34999,
希望解答到大家既問題啦,
至於粵B28954原來都係SBG架,不過就唔係珍寶
係一台廣客

公交人@@版權所有,歡迎討論
不論新舊廠牌前後置,只要是巴士,我都喜歡
LA16-3ASV465-51 發表於 2007-9-20 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ringo 於 2007-9-20 08:39 發表
睇埋車尾啦,太平窗既8953位置同8954一樣,8953字上面張白紙,
係寫著粵AM0160,同現在的新車一樣,
翻查紀錄,原來8954係現在既34999,
希望解答到大家既問題啦,
至於粵B28954原來都係SBG架,不過就唔係珍寶

問題就係呢度,如果係得21部珍寶的話...放係西麗果6部就唔係珍寶。

34999到而家都仲未退(或者退左唔知),但係肯定既係34999無西麗果部#8954咁早退,何以見得全深圳得21部珍寶?
眾所周知,西麗果6部死車放左係度既時間起碼有一年至兩年時間
假設果6部死車係21部珍寶入面既其中6部,咁點解我係今年12/6日至今可以影得齊21部珍寶?

閣下咁講似乎只可以解釋到#8954呢個no.係由當年34999上面搬左去果部不知名珍寶上
而果部不知名珍寶並唔係28954...

(真係耐人尋味... )

CMB 發表於 2007-9-20 11:41 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2007-9-19 14:43 發表

又數漏
我懷疑當年30部巨鷹珍寶係落晒深圳
另外果3部可能一早做左零件車,又或者係西麗果6部死車退之前已經死左

當年廣州二汽的數輛巨鷹珍寶只行了很短時間289,之後就不知所蹤了.
其實他們是否南下去了深圳巴士. 成為了那21台以外的巴士???

紫色巨鷹珍寶是至少有2台的.
ringo 發表於 2007-9-20 17:21 | 顯示全部樓層

回青山居士兄,
首先請你言詞不要太過激動,我已往回覆說明我沒有忘記
果6台珍寶,但各下硬說我當果6台不是珍寶,就真太過份了
我現在明白了大家意思,就是除了登記的21台外,另有其他
係05年死車陣未出現之前,不知放置在何處的珍寶
係我誤解左,但可不可以禮貌點呢?
我來回覆不是要引起任何人注意及罵戰,只想大家
了解真的沒有28XXX珍寶,而現在的34999都不是之前果台
希望大家明白啦
B4版討論環境一向很好的,希望不要因為珍寶而發生罵戰,
畢竟我對這批珍寶的感情,比你們要深,從223到消失再到
226重遇,珍寶的點滴在我心中難以忘懷,由新車到現在肢解
感受良多,在這裡向大家說一聲唔好意思,

公交人@@歡迎討論
不論新舊廠牌前後置,只要是巴士,我都喜歡
LA16-3ASV465-51 發表於 2007-9-20 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 CMB 於 2007-9-20 11:41 發表

當年廣州二汽的數輛巨鷹珍寶只行了很短時間289,之後就不知所蹤了.
其實他們是否南下去了深圳巴士. 成為了那21台以外的巴士???

紫色巨鷹珍寶是至少有2台的. ...

巨鷹珍寶真係有係廣州行過!?
定係淝河底盤果兩部咋...

回青山居士兄,
首先請你言詞不要太過激動,我已往回覆說明我沒有忘記
果6台珍寶,但各下硬說我當果6台不是珍寶,就真太過份了
我現在明白了大家意思,就是除了登記的21台外,另有其他
係05年死車陣未出現之前,不知放置在何處的珍寶
係我誤解左,但可不可以禮貌點呢?
我來回覆不是要引起任何人注意及罵戰,只想大家
了解真的沒有28XXX珍寶,而現在的34999都不是之前果台
希望大家明白啦
B4版討論環境一向很好的,希望不要因為珍寶而發生罵戰,
畢竟我對這批珍寶的感情,比你們要深,從223到消失再到
226重遇,珍寶的點滴在我心中難以忘懷,由新車到現在肢解
感受良多,在這裡向大家說一聲唔好意思,

假如閣下覺得本人言詞有所冒犯,敬請見諒

但係如你所講現在果部34999並唔係以前果部34999的話
那就更不可能得出,深圳只有21部珍寶這個結論...
就是說...深圳根本不只21部珍寶,但係路上面只係得21個珍寶車牌,而呢21個車牌係唔止一部珍寶用過...

假如本人有理解錯誤...敬請指正。
CMB 發表於 2007-9-21 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2007-9-20 19:54 發表

巨鷹珍寶真係有係廣州行過!?
定係淝河底盤果兩部咋...

不是淝河的兩部, 雖然顏色/車頭一樣.
巨鷹珍寶是有在廣州行走了不長的時間,大約是99-00年

其實當年穗景客車廠生產巨鷹珍寶的第一個潛在客戶就是廣州二汽.而不是深圳巴士.

請不要忘記 ,由當時至現今廣州二汽一直是穗景客車廠的重要股東(當年佔34%).

在工業大道廠房(廣州總廠)生產的單層巴士"差不多"全是供應二汽及相關合作企業(如廣州冠忠),另外也有部份輸往香港的ISUZU也在那裡裝嵌.

而香港新美景投資建成的增城廠房(分廠)則主要負責CKD裝嵌香港的新巴士(九巴,新巴),2輛巨鷹SJ6120CS雙巴(淝河HFF6120D06底盤),S3BL174,巨鷹珍寶,後期供港的Volvo/Isuzu客車等.

所以當時不論巨鷹淝河SJ6120CS或巨鷹珍寶,第一個客戶必然是二汽.

在廣州失敗原因:
巨鷹SJ6120CS: 淝河底盤不可靠, 廣州市要發展地鐵,放棄雙巴
巨鷹珍寶       : 大家心中也知道的"根本"問題......."這是什麼底盤呢?"
                         不要在這裡寫出來比較好,免得落得程翔的下場

fatku 發表於 2007-9-21 11:35 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB 於 2007-9-21 01:01 發表

不是淝河的兩部, 雖然顏色/車頭一樣.
巨鷹珍寶是有在廣州行走了不長的時間,大約是99-00年

其實當年穗景客車廠生產巨鷹珍寶的第一個潛在客戶就是廣州二汽.而不是深圳巴士.

請不要忘記 ,由當時至現今廣州二汽一直是 ...

這樣說,她們是為二汽服務的嗎?
古競豪