hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴73A調整班次(9/17生效)
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 九巴73A調整班次(9/17生效)

HR9710+KU1391 發表於 2007-9-19 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2007-9-19 18:18 發表

差唔多啦,正常 73A 兩邊都係同時間對開 (e.g. 1 車係彩園開車,同時間
4 車係愉翠苑開車),呢兩部車多數會係寶雅苑附近相遇。

換句話講,由彩園去到寶雅苑,已經係全程車的一半。

大埔去上水,都係幫襯九鐵算啦,迫都係迫 10  ...

你講起也有道理,我試過坐HB916往粉嶺,係太和巴士總站(71K,74A,72)入口會見到沙廠冷馬(有一排沙廠7車出冷馬AL)出沙田
睇來要搭開先知73A時間
chan6723 發表於 2007-9-19 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2007-9-19 21:01 發表
你識去預時間去搭車既話就好快有車黎啦
不論係搭 73A 抑或係搭其他線

熟客就識預,生客見到路線紙 21-23, 25-28,點預時間?
(雖然呢類郊區線平日都係做熟客多…)

同埋 307 需求本身都大過 73A,相比其他交通工具,307 競爭力
又高過 73A 好多,根本冇得比。

我自己間中搭 73A,有時就算預左時間都要等超過 10 分鐘…
教導子女遠離益童
GM 發表於 2007-9-19 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2007-9-19 10:35 PM 發表

熟客就識預,生客見到路線紙 21-23, 25-28,點預時間?

同埋 307 需求本身都大過 73A,相比其他交通工具,307 競爭力

我自己間中搭 73A,有時就算預左時間 ...

307由大埔中心開出,對大部分乘客而言易預時間
73a由彩園開,用27分鐘才到華明,易受交通影響,
造成誤差。
而且大部分乘客搭73a不過搭25分鐘,
等車時間所佔的比例太高,
吸引力自然不能與307相比
常備TCU 出行唔洗怕
TP人 發表於 2007-9-20 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 19/9/2007 22:35 發表

我自己間中搭 73A,有時就算預左時間 ...

將 73A 與 307 來比較當然不太適合
或者可以用 72A 與 73A 來比較

72A 的班次都算是非常整齊,
多數都好準時 (係有時大圍 T3 附近整路塞一塞)
返放工時間都多人坐 (一程車計埋沿途上落都可以有八十幾人,甚至唔止)
其餘時間都中規中舉
主要有一班熟客支持

其實 72A 應該可以有更多人搭,
話哂來往大埔和沙田的需求都唔細
不過這些客一早選擇東鐵,
就算 72A 班次整齊都無考慮過,
甚至根本唔知有 72A 呢條線

創出自己一片天空  重新領回自我國度
Wright---AVW16 發表於 2007-9-20 10:56 | 顯示全部樓層
我想問下新開車時間是
1.1143、1209
2.1144、1209
還是
3.1144、1210?
AD18 發表於 2007-9-20 19:14 | 顯示全部樓層

回復 #25 Wright---AVW16 的帖子

呢個真係好睇站長室點樣決定
無話一個確實既開車時間

*不過可以既
就將你預計既開車時間正負 1 分鐘
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
fatpear 發表於 2007-9-20 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2007-9-20 00:53 發表

其實 72A 應該可以有更多人搭,
話哂來往大埔和沙田的需求都唔細

不過這些客一早選擇東鐵,
就算 72A 班次整齊都無考慮過,
甚至根本唔知有 72A 呢條線

另外就係因為唔入沙田市中心同無冷氣巴.......
其實72來回程一路都有唔少客在沙田市中心上落車
即使冷氣巴無分段收成8蚊都有唔少客
可見係有一定需求的

而且而家9月中都仲係熱到咁
72A呢D全熱線真係咪搞
GK9636 發表於 2007-9-20 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 fatpear 於 2007-9-20 23:27 發表

另外就係因為唔入沙田市中心同無冷氣巴.......
其實72來回程一路都有唔少客在沙田市中心上落車
即使冷氣巴無分段收成8蚊都有唔少客
可見係有一定需求的

而且而家9月中都仲係熱到咁
72A呢D全熱線真係咪搞 ...

72A唔少客係乙明
GK9636@ATENVIRO
petcity 發表於 2007-9-20 23:36 | 顯示全部樓層