hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 各巴士公司使用之座位皮
開啟左側

各巴士公司使用之座位皮

chickenbus 發表於 2007-9-28 02:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟想同我既一隻公仔影齊咁多款香港公交既凳皮

所以想統計下各巴士公司用既唔同顏色既凳皮。
準則:如果唔同款既凳用同一款既凳皮,就當一款計算。
呢次統計主要係計算專利巴士公司同幾間主要既非專利巴士公司,要租車先至影到既不作計算。

九巴:
直梯車既玫瑰凳
冷氣車紅凳
冷氣車灰凳
熱狗凳

城巴:
捷達版直紋凳
翻新車箱後既捷達花紋凳
新創建紫色花紋凳
城巴機場快線凳
城巴半客車版凳
城巴幾部獨一無二既車上面既凳,包括 9041/9042、2200、2201、2500、2800、2100

新巴:
新創建紫色花紋凳
3601 綠色花紋凳

中巴:
CX 藍色凳

龍運:
橙色凳(深淺橙色)
豪華版凳

其他:
九鐵巴士既凳
大嶼山巴士(MN / DN 等)既凳
愉景灣巴士既凳
珀麗灣巴士既凳

唔知小弟有冇數漏呢?歡迎各位作出指正及補充。
FA9671 發表於 2007-9-28 22:51 | 顯示全部樓層
快餐凳,九記v凳(禍根果隻),九記三菱凳
以上三隻花紋都有d唔同
kaka1985 發表於 2007-9-30 03:00 | 顯示全部樓層
城巴
721-729 呢批車有部份唔係用701-720, 731-740座位, 請晤是什麼座位?

新巴:
3331-3340 呢一款皮同3341-3360唔同
另問, 近日見1159翻新做膠皮, 這一款是否翻新DA的皮?

九巴:
AD1的座位皮, 與其他3+2 AD是否一樣?

謝謝解答^^
工作繁忙的熱狗愛好者
kmb~mcw1 發表於 2007-10-1 17:28 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2007-10-6 08:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2007~10~1 05:28 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不是,AD1用熱狗車的座位皮。同AL1一樣

錯!
AD1用既座位皮同熱狗用既唔同,
亦既與AL1有分別的。
youtube.com/c/dennislokawai
a396 發表於 2007-10-18 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 FA9671 於 2007-9-28 22:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
快餐凳,九記v凳(禍根果隻),九記三菱凳
以上三隻花紋都有d唔同

粗字部份除o左 AV528 之外, 其餘o既無論
顏色, 皮質都一樣, 即使係 AMN34 同 35 身
上o既 Transit Seating, 顏色同皮質都一樣.
不過, 九記有 Fainsa Cosmic 凳o既巴士, 雖
然顏色一樣, 但係感覺上好滑.

講起兩批 #33xx 凳皮o既唔同, 原來 DA57
同 DA7X o既都唔同. DA57 o既凳皮係同
DA83 - 92 o既一樣; DA7X 就好'鞋'.

原帖由 kaka1985 於 2007-9-30 03:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
城巴
721-729 呢批車有部份唔係用701-720, 731-740座位, 請是什麼座位?

#721 - #730 被翻新後o既凳, 顏色同皮質
同前後o既兩批都唔同. 顏色我就唔講, 因
為深色得o黎好難形容, 不過坐o既感覺上
唔係好差. 對我o黎講, #721 - #730 依家o既
凳皮係最滑o既! 唯一唔好o既係冇o左頸枕.

獨派交通迷同政治學人
da54 發表於 2007-10-18 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2007-10-18 00:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
講起兩批 #33xx 凳皮o既唔同, 原來 DA57
同 DA7X o既都唔同. DA57 o既凳皮係同
DA83 - 92 o既一樣; DA7X 就好'鞋'.

講下新巴用凳皮先....
新巴標準色凳皮都有好幾隻~

首先當然有大部分一手車用的絲絨皮啦...
後來新巴新車出到 3331-3340 就開始用滑面人造皮~
之後少量 60xx 亦係用滑面人造皮.
此外, DA57,81-92, VA51-63, 以及不少新渡輪都係用呢隻皮.

之後大部份新車, 包括大部份 60xx, 5041打後, 3341打後,
12xx 都轉用另一隻尼龍面 (帆布面/"鞋"面) 的人造皮....

至於翻新車方面, 除左上面果幾架最先換凳皮的車外, 其餘
主要係用兩隻皮, 早期的主要用一款印刷粗糙的老翻滑面人造皮,
以 DA 為主, 比較後期的就會用上面講果隻尼龍面人造皮.

另外 1082, 1105 同 1159 先後換左凳皮, 應該都係尼龍面人造皮...

至於現存的特別皮, 應該只有 3601 全車及 1117 上層最前一排的 V 凳.

如有錯漏歡迎指正~
至於你們信不信?反正我信了
ccicoltd 發表於 2007-10-18 08:15 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2007-9-28 02:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
城巴:
翻新車箱後既捷達花紋凳

留意專利翻新車,與非專利翻新車的分別。雖然椅皮紋路相似,但主色不同,專利以紅 (灰?)
為主調,非專利則以藍色作主色。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ML29 發表於 2007-10-19 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-10-18 01:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

首先當然有大部分一手車用的絲絨皮啦...
後來新巴新車出到 3331-3340 就開始用滑面人造皮~
之後少量 60xx 亦係用滑面人造皮.

好像只得6001用滑面人造皮。

原帖由 da54 於 2007-10-18 01:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

另外 1082, 1105 同 1159 先後換左凳皮, 應該都係尼龍面人造皮...

還有1077。

We're part of The Go-Ahead Group