hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵禁止港人再買東西鐵一日乘車証
開啟左側

港鐵禁止港人再買東西鐵一日乘車証

hkbw 發表於 2007-11-30 18:06 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-11-30 17:04 發表

嘩, 咁恐怖的道理你都講得出, 真係好野呀
我一睇就知你成世人都未讀過maths呀

合併, 你唔比係先減得"少少", 後加返"多多多多" ge?
唔合併, 你唔比只係加"多"一點 ge?
呢d野, 要睇%, 經濟上更加要睇inflation rate

佢唔係冇讀過maths..
但睇佢既 "理論" , 似係置經濟及Applied Maths不顧 吧了..

而家政府整左個monopoly出來又唔整多間regulation company睇著佢..
分分鐘將來情況慘過英國個邊...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-11-30 18:10 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2007-11-30 11:07 發表

係..既然優惠最後都會無車費都係會加,咁一開始就唔好話減票價/方便轉車等等作為叫市民贊成合併既藉口了,既然優惠最後都會無,我更加諗唔到有咩理由支持合併,反正就算唔合併大家都一樣搭九鐵一樣搭地鐵,有分別嗎 ?  無錯丫,減一毫子都係減,我搭開既車程而家就平左兩毫子咁大把, 每日平四毫, 一星期搭五日夠我去茶餐廳轉一次凍飲,或者儲埋一個月可以篤返一兩串魚蛋,實在感動到想喊呢 當然合併實情係點我唔講啦, 唔通真係為你地班乘客囉喎,大家心照啦,免得人話老調子又盛,不過我相信領匯翻版好快會重演.

都唔駛相信啦..分分鐘係已經重演緊啦...
平到成餐既人, 我信係有既, 不過又有幾多呢?
而冇乜點平到既人, 又有幾多呢?!

老兄, 大家都係等時間過, 慢慢再看啦...

原本油價高企, 都覺得駕車貴...
不過, 看來將來搭鐵路仲貴...
殺雞焉用牛刀?!
hk_ayu 發表於 2007-11-30 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-11-30 18:06 發表
而家政府整左個monopoly出來又唔整多間regulation company睇著佢..
分分鐘將來情況慘過英國個邊...

九巴新巴小巴係咩黎
青春的故事  是淫賤  是殘酷
hk_ayu 發表於 2007-11-30 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-11-30 18:10 發表
都唔駛相信啦..分分鐘係已經重演緊啦...
平到成餐既人, 我信係有既, 不過又有幾多呢?
而冇乜點平到既人, 又有幾多呢?!

老兄, 大家都係等時間過, 慢慢再看啦...

原本油價高企, 都覺得駕車貴...
不過, 看來將來搭鐵路仲貴...

一日九巴未執笠,
MTR都唔敢加太多

仲有合併後MTR喪失票價自主權,
票價受物價及政府約束,
請唔好誤導版友
hkbw 發表於 2007-11-30 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-11-30 21:08 發表

一日九巴未執笠,
MTR都唔敢加太多

仲有合併後MTR喪失票價自主權,
票價受物價及政府約束,
請唔好誤導版友

似乎是閣下沒看清本人的論點.

本人指出現時沒有regulation company去監管港鐵.
請留意, 係regulation company! 而唔係政府.
政府受政治因素等影響, 而且港鐵係有佢份既, 所以一定有bias..
而且, 所謂受政府約束, 究竟會唔會變成政府輕易開綠燈俾佢加價?!
將呢樣野擺係政治層面, 真係無從估計!

同樣地, 就算有九巴等公司係公共交通服務市場, 但鐵路營運上只得一間港鐵係不爭的事實.
亦即是說, 將來所有鐵路的問題通通都會政治化, 究竟邊個方法係對市民好d, 究竟合併係咪真係可以
令真正既車費係短期及長遠均能減低, 就真係要放長雙眼看...

短期派糖已經唔大, 長遠來講小弟就睇唔出兩鐵合併係車費上會對市民有著數, 個可加可減機制,
真係分分鐘...

如果兩鐵未合併, 咁都仲有個競爭incentive, 尤其係爭奪新鐵路興趣的權利方面....
而家..不用多說了吧?!

殺雞焉用牛刀?!
053h4 發表於 2007-11-30 21:46 | 顯示全部樓層
AVW56 發表於 2007-11-30 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2007-11-30 21:04 發表

九巴新巴小巴係咩黎

根據經濟學的定義
香港的地鐵, 絕對係monopoly
因為佢係唯一的地底交通運輸提供者

九巴新巴小巴
呢d係路面客運的經營者

故此, 兩者屬不同類型
hk_ayu 發表於 2007-11-30 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-11-30 21:54 發表

根據經濟學的定義
香港的地鐵, 絕對係monopoly
因為佢係唯一的地底交通運輸提供者

九巴新巴小巴
呢d係路面客運的經營者

故此, 兩者屬不同類型 ...

哩d叫強詞奪理

地鐵要面對路面交通嘅競爭,反之亦然,
要面對競爭的企業已經唔係monopoly
hk_ayu 發表於 2007-11-30 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-11-30 21:46 發表
巴士同地鐵的原有路線, 競爭力很低
於是地鐵減價很少

減轉車閘費被詮釋成咁,
真係估都估唔到

照你咁講冇乜人搭MTR嘅柴灣應該減得最多先係

轉車閘費=雙重收費,
兩鐵合併減價得最多嘅係牽涉KCR+MTR嘅車程,
有何不妥??

亦因為先前的雙重收費令有關巴士佔優勢,
先有今日合併減價為針對巴士競爭力的錯覺

心水清嘅話應該察覺合併減價係冇考慮過巴士競爭力,
東鐵沿線的巴士競爭力低,但東鐵轉地鐵照樣大幅減價;
西鐵沿線的巴士競爭力高,但沒有因此有比東鐵大的減幅;
觀塘/東區的巴士競爭力高,但MTR只係依照減價方程式減$0.2

053h4 發表於 2007-11-30 22:45 | 顯示全部樓層