hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告: CX 872 香港>舊金山
開啟左側

飛行報告: CX 872 香港>舊金山

yuenpo 發表於 2007-12-13 11:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

根據 log sheet 資料如下

Date: Dec 3, 2007
Flight: CX 872
From: Hong Kong (VHHH)
To: San Francisco (KSFO)
Aircraft: B747-400
Reg: B-HOW (again...)
Captain: Mike Rowland
F/O: Gorden
Block Time: 11 hrs

Check-in: 一早 online check 左,去到機場三分鐘就搞掂啦,之後緊係去T2食野啦

食飽去 shopping,當然唔少得去航空館一趟啦

俾唔起錢,只好在航空館過下癮啦

買個機管局座檯曆

(圖片事後補回)

玩完,錢又洗完,去出境啦

T2 禁區入口

過完關,坐無人駕駛列車去T1

T2>T1

換乘

其他國泰

是日於 65 號閘上機

我班機...又係佢 B-HOW (請看之前的報告)

唔知邊個的 A310

飛美國航班有特別保安措施

co-share with AA

中國南方 ERJ-145

幾靚的 Bangkok Airways

Hong Kong Express,都係鐘意ERJ-175同舊色

點少得剛返港的甘泉呢

Boarding Pass

之後時間差不多了,要上機啦,因為航班飛美國,有特別保安措施,所有樽裝液體都要丟掉,所以無相

<待續>

樓主| yuenpo 發表於 2007-12-13 12:25 | 顯示全部樓層
上機啦, legroom 竟然較上程為多

今次終於有番一 set Discovery 等緊我

Safety Video

起機用07L,起機前見到奧比斯飛行醫院的 DC-10
之後,PTV 播放美國入境保安措施

呢次負責我個 section 的係一個日本籍 F/A 同埋成個黑人細路樣的 ISM
佢弟做得非常好,日籍空姐面對 Row 30 乘客要中文入境表
佢立刻去找俾佢弟
先食D花生

睇下味分高下

開飯啦

睇睇 Menu

要雞飯,呢次係 CPCS 制作,好好多

睇下港台節目

之後去W/C

呢個洗手間的地板好像比較lup,但係卻好像原本俾 C-class 用
起身後睇隔離位在電腦播的"五星級大鼠" (高度推介,在長途回程的航班有播)
之後肚餓了,禁個掣後 ISM 就立刻問我係咪想要杯麵,佢仲主動問我要唔要水

杯麵三分鐘後送上

有線新聞講兩鐵合併[當然唔少得有坐尾班九鐵的交通迷訪問啦

[Picture being cut due to suspect of having boardmate]
唔知幾時國泰會同港龍合併啦
到時到我弟坐尾班機啦

飛到中段,我預早訂的模型都送到了

(照片事後拍回)

就到加州啦
派早餐

今次要炒米粉

幾好味,不愧為CPCS 出品

就到了
Landing: 航機飛過金門橋,之後在港灣大橋上空右轉,再飛越屋崙機場降落三藩市機場 28L,泊A6 位

海關好快過左,等左25 分鐘行李 (基於美國法律,海關及領取行李處不能攝影及用手機)
評語
呢次用同一架機,顯出呢程的空服相對較為有善及 organized
全程無人俾黑臉
ISM 同日籍空服做到真係有求必應,令人有如皇帝的享受 (雖然只係坐經濟艙)
同埋今次的餐飲水準比去香港果程好好多
同埋香港機場T2真係一個陷害銀包的好地方,太多正野買啦
綜合評分:9.5/10

AVD1 發表於 2007-12-13 17:30 | 顯示全部樓層
其實個杯杯麵
需唔需要比錢呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ATE2 發表於 2007-12-13 23:24 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

唔使錢的
 樓主| yuenpo 發表於 2007-12-14 14:36 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

唔,個杯麵的價錢已經包括在機票度
(可以話唔駛錢的)
AV385 發表於 2007-12-16 13:25 | 顯示全部樓層
我上個月都係坐國泰來回香港三藩市,返香港個程真係超辛苦,部機又超震,d野又唔係真係咁好食,張椅又窄,最慘係我前面個個人食飯個時唔拉直張椅,搞到我都唔知點食,等行李仲等左大半個鐘

好在返黎個時部機空,我可以坐得舒服d,但d野都係唔太好食,成程機最好食就係個杯麵,下次真係唔坐
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩