hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 九巴十大賺錢/蝕錢線
開啟左側

九巴十大賺錢/蝕錢線

12A 發表於 2007-12-16 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2007-12-16 03:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

幾年前聽過一個關於五大蝕錢線既版本話
依次序係 70 51 9 92 89C,但就唔知而家
仲係唔係。

至於十大賺錢線好似之前有人引用過資料
貼上黎,如果用樓主舉出既例子,印象中
只有 74X 同 968 中 (當中 968 係冠軍)

960 同 ...

118 應該係十大賺錢線之一
因為好多時兩面一齊爆

5a 同 37m,32b 應該係蝕錢
89c 未必係,因為77區幾多居民
上午入沙田石門同下午出九龍都可企滿
89d 做唔到,繁時不時都見吉車出入
transbus 發表於 2007-12-16 14:52 | 顯示全部樓層
唔好睇1A成日頂閘, 唔係塞車脫班等等根本做唔到呢個效果.
個人認為215x會比1A賺得多.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
fu8538 發表於 2007-12-16 17:40 | 顯示全部樓層
咁82K又有冇份做蝕錢線呢?

評分

參與人數 1iPower -50 收起 理由
admin07 -50 欠理據

查看全部評分

AD18 發表於 2007-12-16 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 阿刃 於 2007-12-15 22:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
73, 70算唔算 

70 根本就係蝕錢線

73 都唔算係
朝早返工時段係可以打爆一部車
同埋非繁忙時段都有唔少客
尤其是係大埔返粉嶺 , 特別係華明
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
5074 發表於 2007-12-16 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2007-12-16 13:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

118 應該係十大賺錢線之一
因為好多時兩面一齊爆

5a 同 37m,32b 應該係蝕錢
89c 未必係,因為77區幾多居民
上午入沙田石門同下午出九龍都可企滿
89d 做唔到,繁時不時都見吉車出入 ...

89D繁時吉車出入,都係班次太密拖左好幾卡所致吧?

平日下午放工時段,89D真係好密車返馬鞍山...
架架車都起碼坐滿,頂閘亦係家常便飯。

原帖由 JX9097 於 2007-12-16 11:17 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係968都應該同960情況差唔多ga...?!
原帖由 fokck 於 2007-12-16 12:03 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你睇睇平日下晝兩條線既私返新界既私牌車數目,
968 真係不可同日而喻....

但係平日所見,968私牌行紅隧o既車多過960係好多..

另外想問下98D,681如何?
681係繁時都可以2分鐘一班車,但平日小弟就不太了解了..

AP11.JD9374
12A 發表於 2007-12-16 19:20 | 顯示全部樓層
681 平日閒時好難坐滿
同埋人流係一邊多,但另一邊就....
好多時一邊頂閘,但對面小貓三幾隻

89d 唔係,係做order,或者唔夠客支持
HR9710+KU1391 發表於 2007-12-16 22:37 | 顯示全部樓層

原帖由 fu8538 於 2007-12-16 17:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁82K又有冇份做蝕錢線呢?

32b,82k因為用熱狗舊車,計返折舊,加上維修費不是特別貴,不是蝕得好勁,好傷
而且以上2線班次疏
HG6729 發表於 2007-12-19 11:32 | 顯示全部樓層
70 蝕$$$$
263M 都蝕到入骨
10架大蝕
51 53 54 70
73K 78K  79K
82K 263M

評分

查看全部評分

Mandy+263M=HG6729
tonytsang_hk 發表於 2007-12-19 12:14 | 顯示全部樓層
想知98D算唔算

評分

查看全部評分

FBI2 發表於 2007-12-19 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2007-12-19 11:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
70 蝕$$$$
263M 都蝕到入骨
10架大蝕
51 53 54 70
73K 78K  79K
82K 263M

54 73K 78K 79K 唔算好蝕,因為班次疏同埋繁時有一定客量.
反而51 53 70 263M就蝕得甘,其中263M簡直係表表者,繁時都係30-40個客左右,
每100班車有99班係蝕隧道費,行欖隧咁高隧道費,分分鐘蝕得勁過51和70.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工