hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 對港鐵強烈不滿
開啟左側

對港鐵強烈不滿

virus 發表於 2007-12-25 02:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| AVW56 發表於 2007-12-25 08:05 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2007-12-24 23:20 發表

佢係會用唔同交通公具既收費水平來出一個平均數

我可以帶到「疑似雙重優惠」
都唔算咩都無講過喇
起碼你諗唔到先喇

我想講唔係囉
絕對唔係平均數呢回事囉

以屯元天為例

資助辦事處只係以 輕鐵 的車費為津貼數額
再以法定上學天數去批予數額

家住天水圍, 我去洪水橋返學, 我妹去元朗返學
我妹所獲得的津貼係比我多的
原因係, 去洪水橋 $3.7 , 去元朗 $3.9
kiwai 發表於 2007-12-25 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-12-25 08:05 發表

我想講唔係囉
絕對唔係平均數呢回事囉

以屯元天為例

資助辦事處只係以 輕鐵 的車費為津貼數額
再以法定上學天數去批予數額

家住天水圍, 我去洪水橋返學, 我妹去元朗返學
我妹所獲得的津貼係比我多的
原因係, 去 ...

交通津貼不嬲都係以最平的車費來計算架啦
唔通用的士的收費來計算咩

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
edhong + 1 我很贊同

查看全部評分

樓主| AVW56 發表於 2007-12-25 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2007-12-25 10:24 發表

交通津貼不嬲都係以最平的車費來計算架啦
唔通用的士的收費來計算咩

咁即係以 該地區最平的交通工具收費 作為津貼數額啦

而非如某人所說, 以平均數來作津貼數額
SSBT 發表於 2007-12-25 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2007-12-25 02:23 發表

若果政府可以直接補助公交機構提供學生優惠
(回到八十年代) 當然一了百了

之但係依家唔係
依家係要用一個相對上高既成人價來補貼學生價
你講到學生真係甘窮
事實上呢個並唔係公交機構既責任

講到真係甘窮既
我諗 ...

咁我就真係好想知喇,
點解小童長者有半價?
d錢係咪政府補貼返來先?

如果係因為用成人價補貼學生價,
點解而家一d收費偏高既九鐵線唔可以 offer 返個學生優惠丫?

就好似尖東站咁,
佢既收費根本就係跟地鐵標準。
既然係咁,點解唔可以布學生半價先?!

有d站有半價有d站冇會做成混亂,
根本就係一個藉口。
=0=
virus 發表於 2007-12-25 15:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
virus 發表於 2007-12-25 15:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ahbong 發表於 2007-12-25 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2007-12-25 15:02 發表

就好似尖東站咁,
佢既收費根本就係跟地鐵標準。
既然係咁,點解唔可以布學生半價先?!

有d站有半價有d站冇會做成混亂,
根本就係一個藉口。

尖東站
莫講話補貼學生
連補貼東鐵本地線既虧蝕都未夠

有D站有半價有D站無唔會做成混亂
但到時一班好似你呢類人
都係繼續鬧繼續不滿
好似要俾錢搭車就會不滿咁
所以我贊成而家港鐵既做法

供養學生政府有責任
父母一樣有責任
正如政府俾你免費教育
書薄費一樣要父母俾
不要弄錯一件事
政府、鐵路公司唔係我地既爸爸媽媽

樓主| AVW56 發表於 2007-12-25 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2007-12-25 15:09 發表

自己睇喇
唔想講甘多
http://www.info.gov.hk/gia/general/200211/13/1113157.htm
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/travel.htm#3

以你提出既天水圍往元朗為例子
天水圍有$3.7港鐵巴士往元朗
而回程就有$3.5九巴
甘資助處又有無扣番你錢呀?

搞笑

學資辦如果夠膽計 $3.5 回程九巴的話, 我諗佢比人插死左好耐lu
回程有而去程無

不如咁講啦
政府所謂的平均數, 其實咪即係鐵路的車費
屯元天就計輕鐵的車費, 九龍市區就計地鐵的, 跨九龍新界就計九鐵的

平均數wo, 係呀, 講就咁講
如果你有家人係不同區的學校讀書
你再試下除返佢地所獲得的津貼數額
你會發覺, 個單位數, 就正正係鐵路的收費
唔信你可以搵d家人朋友試下

所以, 有時唔係單單quote資料就得ge
好多野, 係要講實際的, 兄台
 樓主| AVW56 發表於 2007-12-25 19:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2007-12-25 17:18 發表

供養學生政府有責任
父母一樣有責任
正如政府俾你免費教育
書薄費一樣要父母俾
不要弄錯一件事
政府、鐵路公司唔係我地既爸爸媽媽

好, 我當你講得岩
而且, 九鐵線路無學生優惠, 是前朝所遺下的事

但係咁wo, 口口聲聲話 "一個團隊一家人" 的香港鐵路
就偏偏唔將呢個優良傳統傳予九鐵線路的學生客
地皮就識買買買, 優惠就只慳慳慳

其實, 香港鐵路唔識做姐