hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 九龍專線小巴54, 54M, 54S由1月6日起加價
開啟左側

九龍專線小巴54, 54M, 54S由1月6日起加價

eric278 發表於 2008-1-5 10:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來源:運輸署通告
http://www.td.gov.hk/traffic_notices/index_tc_inmode_3_trafficid_10259.htm

2008年首宗專線小巴加價

由1月6日起
$6.70 -> $7.00
$5.50 -> $5.80
$4.50 -> $4.80
$3.20 -> $3.40

54M

54S
$5.50 -> $5.80
$4.50 -> $4.80

報告完畢!
還看香港公交
cong 發表於 2008-1-5 11:45 | 顯示全部樓層
SmiTHy 發表於 2008-1-5 17:02 | 顯示全部樓層
我除左放學唔想行咁遠之外會搭下54S,番DSQ/出街都係巴士咖啦...
但係我相信四順人都唔會點改變搭車習慣...都係小巴/巴士...

P.S:同AMS比...69X去遠小小同過埋香隧...都係同54咁上下=V="
唔知47,48,49有冇+呢?
JX9097 發表於 2008-1-5 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 SmiTHy 於 2008-1-5 17:02 發表
我除左放學唔想行咁遠之外會搭下54S,番DSQ/出街都係巴士咖啦...
但係我相信四順人都唔會點改變搭車習慣...都係小巴/巴士...

P.S:同AMS比...69X去遠小小同過埋香隧...都係同54咁上下=V="
唔知47,48,49有冇+呢? ...

47,48同49喺去年尾已經加咗...

54M收$3.4
可能會有部份客繁時等唔到54M
改搭29M(29M只收$3.5)

但係鑽石山<>順利,54S將會受到影響
(因為91M只收$4.9)

不過54全程收$7就真係貴到離譜
54M轉港鐵都平過佢

gn3509 發表於 2008-1-5 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 SmiTHy 於 2008-1-5 17:02 發表

唔知47,48,49有冇+呢? ...

四順居民...唔搭小巴或巴士,有得揀嗎?
就算想搭港鐵都要搭程車先轉到
今期流行:690是原罪
hkbw 發表於 2008-1-6 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-1-5 19:06 發表

47,48同49喺去年尾已經加咗...

54M收$3.4
可能會有部份客繁時等唔到54M
改搭29M(29M只收$3.5)
但係鑽石山順利將會受到影響
(因為91M只收$4.9)

不過54全程收$7就真係貴到離譜
54M轉港鐵都平過佢 ...

54好似只係在斧山道迴旋處兜個圈吧了...
都唔會去鑽石山...

54一向疏車, 但就成日好多人搭的啦...
殺雞焉用牛刀?!
JX9097 發表於 2008-1-6 13:58 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2008-1-6 00:03 發表

54好似只係在斧山道迴旋處兜個圈吧了...
都唔會去鑽石山...

54一向疏車, 但就成日好多人搭的啦...

唔好意思,想打54S
點知打錯咗
JX9097 發表於 2008-1-6 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2008-1-5 22:29 發表

四順居民...唔搭小巴或巴士,有得揀嗎?
就算想搭港鐵都要搭程車先轉到

咪係...
除非你咁好腳骨力
行落彩虹/觀塘啦
SmiTHy 發表於 2008-1-7 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-1-6 13:59 發表

咪係...
除非你咁好腳骨力
行落彩虹/觀塘啦

有一D STCC會行落彩虹...

講真, 54多唔多人搭好睇時間...
有陣見到54得一個...

次次54S係彩虹等一兩架車至上到...D 54M車又唔走黎...
好似話夠十個會有車行黎咖嗎...

觀塘?寧波有D真係行落去咖...
講開觀塘,上次搭47番DSQ,係翠屏有個伯伯話等左好耐車都冇得上,叫司機比佢超載,司機就一定唔肯啦...
個伯伯眼濕濕咁等下一架...47繁時中途站都好惡等下...
JX9097 發表於 2008-1-8 07:44 | 顯示全部樓層

原帖由 SmiTHy 於 2008-1-7 20:40 發表
有一D STCC會行落彩虹...

講真, 54多唔多人搭好睇時間...
有陣見到54得一個...

次次54S係彩虹等一兩架車至上到...D 54M車又唔走黎...
好似話夠十個會有車行黎咖嗎...

觀塘?寧波有D真係行落去咖...
講開觀塘,上次 ...

我都見部份學生會行落去觀塘/彩虹
但係絕大部份四順人都唔會咁做

54就真係睇一時時
非繁時客量就真係一般

54S,小弟見過有拉54M車行(夜晚上順利)
不過日頭就唔覺