hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你地係對事不對人還是對人不對事?
開啟左側

你地係對事不對人還是對人不對事?

kay 發表於 2005-6-2 16:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題。
本人是前者,對事不對人,就算有個好friend的朋友,他做錯事,我都會很嚴厲地去罵他。
307 發表於 2005-6-3 11:33 | 顯示全部樓層
我諗無乜人會話自己對人不對事呱...
但係對事不對人,都要睇睇自己的功力有幾深厚,
俾人睇到你係對事不對人,
定係對人不對事。

如果兩樣都會對的,
咁就更加要睇得清楚喇....
只罵不建議=不負責任
KV9033 發表於 2005-6-6 01:54 | 顯示全部樓層
係社會上,
我諗無咩人能絕對做到對事不對人,

但係版上,
因為唔係兜口兜面見到其他人,
要對事不對人,都唔難..
HY671 發表於 2005-6-13 11:10 | 顯示全部樓層

[ref=254607]307[/ref]  在 2005-6-3 11:33 AM 發表:

我諗無乜人會話自己對人不對事呱...
但係對事不對人,都要睇睇自己的功力有幾深厚,
俾人睇到你係對事不對人,
定係對人不對事。

如果兩樣都會對的,
咁就更加要睇得清楚喇....

係囉,邊有人認自己對人不對事! #

好多時做左都唔知或者唔認啦! #;)
永遠懷念MJ
hkbw 發表於 2005-6-19 23:29 | 顯示全部樓層
[ref=266629]HY671[/ref]  在 2005-6-13 11:10 發表:

係囉,邊有人認自己對人不對事! #

好多時做左都唔知或者唔認啦! #;)

又一次聽到路人兄的心聲.
路人兄真坦白.

不過唔認係咪代表唔係呢?
殺雞焉用牛刀?!
HY671 發表於 2005-6-19 23:50 | 顯示全部樓層
[ref=274203]hkbw[/ref]  在 2005-6-19 11:29 PM 發表:

又一次聽到路人兄的心聲.
路人兄真坦白.

不過唔認係咪代表唔係呢?

多謝hkbw兄既讚賞!有時一下子鎖住了某些「目標人物」,又真係會下
下都特別留意佢既一舉一動,個人反應亦會特別強烈,呢種感受相信除
了我之外,hkbw兄亦有深刻的領會。

p.s 唔認當然唔代表唔係啦!
永遠懷念MJ
hkbw 發表於 2005-6-20 02:44 | 顯示全部樓層

[ref=274258]HY671[/ref]  在 2005-6-19 23:50 發表:

多謝hkbw兄既讚賞!有時一下子鎖住了某些「目標人物」,又真係會下
下都特別留意佢既一舉一動,個人反應亦會特別強烈,呢種感受相信除
了我之外,hkbw兄亦有深刻的領會。

p.s 唔認當然唔代表唔係啦!

小弟當然有深刻的領會啦!
而家日日係學校同個班台灣, 中國來的傢伙(全數女仔, 約4-6位)周旋,
個班人咁鍾意蝦蝦霸霸, 蝦個兩個香港女仔蝦得咁緊要,
仲要無啦啦拉埋我同另一個男仔落水,
我同另一個男仔一定啄死佢地!
(勁WO, 路人兄咁都知, 厲害!)

不過論到係呢個板既, 點都唔夠路人兄勁.
從前的不說吧, 只要睇下而家z板就知啦.

[ Last edited by hkbw on 2005-6-20 at 02:50 ]
殺雞焉用牛刀?!
HY671 發表於 2005-6-20 09:58 | 顯示全部樓層
[ref=274465]hkbw[/ref]  在 2005-6-20 02:44 AM 發表:
不過論到係呢個板既, 點都唔夠路人兄勁.
從前的不說吧, 只要睇下而家z板就知啦.

講勁,你就快追過我啦。 #;oD

如果有睇其他板既板友都可能會留意到,閣下在b3板貼了一篇關於
59s的相片,當中引發了一些「火花」,自此後的日子(即係近呢三
四日),基本上我去到邊板貼文都多數會見到閣下回文(大家可留意一
下本板及z3板),我仲點敢霸住個「勁」位呀! ;)

不過呢,如果你係諗住要用呢個方法來抽我的後腳,那你便努力
吧,反正每人都有機會做錯事,如果可以俾你抽返我後腳而令你
高興一點的話,我亦不介意的(亦唔到我介意)。

由於本文開首是談論「對人不對事」及「對事不對人」,故我希望在
這裏講了少少「私人恩怨」是不算離題的。但板主如覺本文有問題,
本人定當盡快改文。謝謝!
永遠懷念MJ
hkbw 發表於 2005-6-20 14:45 | 顯示全部樓層
[ref=274544]HY671[/ref]  在 2005-6-20 09:58 發表:
講勁,你就快追過我啦。

如果有睇其他板既板友都可能會留意到,閣下在b3板貼了一篇關於
59s的相片,當中引發了一些「火花」,自此後的日子(即係近呢三
四日),基本上我去到邊板貼文都多數會見到閣下回文(大家可留意一
下本板及z3板),我仲點敢霸住個「勁」位呀!

不過呢,如果你係諗住要用呢個方法來抽我的後腳,那你便努力
吧,反正每人都有機會做錯事,如果可以俾你抽返我後腳而令你
高興一點的話,我亦不介意的(亦唔到我介意)。

由於本文開首是談論「對人不對事」及「對事不對人」,故我希望在
這裏講了少少「私人恩怨」是不算離題的。但板主如覺本文有問題,
本人定當盡快改文。謝謝!

板友又一次show俾大家睇佢係自視過高了, 以及以小人之心度君子之腹了.
唔係路人兄提一提小弟呢, 小弟都只係記得關兩其餘兩個板友事.
同埋, 路人兄你真係認為小弟好得閒咩?

路人兄, 小弟建議閣下唔好自視過高. 閣下既行為係點呢, 唔關我事
每次係板呢, 小弟都係對事就唔對人, 請別將閣下的一套放在小弟身上.

閣下咁得意的.如果有留意z3板既, 相信都會發覺小弟都已經係個幾板
和其他人討論了一段時間. 路人兄之後先來z3發表, 咁都可以話小弟
的?!還是應該倒返轉才對?

慘了慘了, 小弟日後是否應該唔再回路人兄d文呢?! 免得一陣又被人話
我要抽佢後腳wo...不過諗落, 你要咁諗小弟都冇辦法, 無理由因為閣下
的偏見, 要影響到本人出文的自由.

仲有, 閣下忘記一點, 本板並非解決私人恩怨的地方. 敬請留意.

p.s 諗落諗落, 閣下和小弟學校那班離晒大譜的台灣,上海女仔係
某幾方面有多少相似, 尤其係自視過高那一點.

p.p.s 相信再和閣下討論下去只會有損本板的和諧討論氣氛, 因此小弟
唔打算再係呢個問題上和閣下爭論下去. 人總是只見到人地眼中的針,
而見唔到自己眼中的樑木的.

[ Last edited by hkbw on 2005-6-20 at 14:49 ]
殺雞焉用牛刀?!
8888888888 發表於 2005-6-20 14:53 | 顯示全部樓層

[ref=274776]hkbw[/ref]  在 2005-6-20 02:45 PM 發表:
板友又一次show俾大家睇佢係自視過高了, 以及以小人之心度君子之腹了.
唔係路人兄提一提小弟呢, 小弟都只係記得關兩其餘兩個板友事.
同埋, 路人兄你真係認為小弟好得閒咩?

路人兄, 小弟建議閣下唔好自視 ...

閣下亦都忘記一點,
你o既回文開始離題喇.

入番正題, 我係對事不對人,
但係有d時侯都係對人不對事
我係italk d文就係一個例子
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]