hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺置福圍273A直插貨櫃車 (已加相)
開啟左側

[問題] 粉嶺置福圍273A直插貨櫃車 (已加相)

ATEU1 發表於 2008-1-18 13:57 | 顯示全部樓層

其實果個位,夜晚先會有車擺係度.
不過有時一下唔留意,就會出事.
同埋我見果度有d CARLO 都開得幾快下..
好容易發生意外
da54 發表於 2008-1-18 14:19 | 顯示全部樓層
on.cc 相關報導:
http://news.on.cc/hknews/index.html?file=ncbrka00_20080118011524

車內情況;
http://news.on.cc/ncnews/hknews/ ... 80118011524_big.jpg
(又一次顯示車頭扶手的潛在危險)
至於你們信不信?反正我信了
ME19andG316 發表於 2008-1-18 14:21 | 顯示全部樓層
吾知點解今次睇完好心寒........
上幾次亞記車身被開罐頭都冇咁寒.....
今次真係插得幾入下, 我諗上層左邊第三排位都被壓扁了...,....
真係令我想以後頭幾排都吾坐了,,
以前吾識死字點寫次次都坐第一排,近幾年開始驚死先坐第二排,
而家諗過再坐後多一排.......

以前令我睇完相後心寒到不得了既巴士意外除左03年果大單野外,
就係9?年,有架3AV@74X起吐露港撞落架貨櫃度,結果真係""整個""左邊車身起曬出黎.....
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-1-18 14:43 | 顯示全部樓層

唔知係咪大家都有同樣心態, 自從幾單大意外發生外, 好似少左人
自願坐上層頭排, 前日搭部33A, 我響深水(土步)上車, 當時下層都
坐滿, 上層後半部分都好多人, 係車頭果兩排冇人坐, 我就坐車頭
再之前搭巴士, 有小朋友想坐頭排父母都反對, 有一次直頭聽到有
個男人話: 仲坐車頭? 咩你唔怕死ga?
HKMTR_A140 發表於 2008-1-18 15:29 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-1-18 14:43 發表
唔知係咪大家都有同樣心態, 自從幾單大意外發生外, 好似少左人
自願坐上層頭排, 前日搭部33A, 我響深水(土步)上車, 當時下層都
坐滿, 上層後半部分都好多人, 係車頭果兩排冇人坐, 我就坐車頭
再之前搭巴士, 有小朋友 ...
通常發生完大意外之後都少左好多人坐前頭,但過番幾個月D人照坐可也

我搭巴士必定坐樓梯後面個位,但遇著架車有十字廣告咁先迫住坐前面
 樓主| pstommy 發表於 2008-1-18 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ME19andG316 於 2008-1-18 14:21 發表
今次真係插得幾入下, 我諗上層左邊第三排位都被壓扁了...,....
以前吾識死字點寫次次都坐第一排,近幾年開始驚 ...

我尋日係現場一見,第一眼真係嚇呆,心都寒
第一個感覺就真係唔敢坐車頭
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
CZ9917 發表於 2008-1-18 16:39 | 顯示全部樓層

我想問 依家係咪比以前多了這類意外????

以前真係唔多覺咁多喎...
HR9710+KU1391 發表於 2008-1-18 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ME19andG316 於 2008-1-18 14:21 發表
以前吾識死字點寫次次都坐第一排,近幾年開始驚 ...

67x的ATR101係葵涌道左邊撞貨柜,車頭也是撞開左,好可怕
263M的EY8244,幸好是撞拖架,左面車頭玻璃爆同"LUP"左,如果撞貨柜...........
以前巴士鋼水硬,雞車都硬過而家的巴士
530 發表於 2008-1-18 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-1-18 14:19 發表

(又一次顯示車頭扶手的潛在危險) ...

我都唔明白點解而家d車要裝雙扶手
多條扶手唔一定保障到安全, 反而發生起意外黎有潛在危險...
插返入車廂會插到乘客, 如果乘客真係向前飛, 個頭以個股衝力撼落碌柱又係唔野少, 最怕撼落條柱個時拗到條頸就係咁先...
ericspy 發表於 2008-1-18 18:05 | 顯示全部樓層

同樣係山寨殼,同樣係以纖維組件組成的車頭。
雞車之所以無咁入肉係因為車頭有水廂風扇,
甚至引擎等等硬物去受力。

今時今日的低地台車,不能在車頭容納以上硬物,統統放到車尾去了。
加上車陣又降低左,一旦撞上離地甚高的拖架,
車身撞到應一應時,兩條車陣還沒有遇上!!

環顧低地台巴士的車陣,最前的硬物恐怕要數到前軸或其車輛了吧......
住東區 過東隧 搭東鐵 去東門