hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 甘泉香港航空公司 O8900 香港 - 溫哥華 ...
開啟左側

[飛行報告] 甘泉香港航空公司 O8900 香港 - 溫哥華

AVD1 發表於 2008-1-25 03:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Fright Data:
Date: 2008/1/11
Fright - O8900
Aircraft: B747-400 (B-LFB)
Gate: 15
From: Hong Kong International Airport (HKG)
To: Vancouver International Airport (YVR)
Departure Time: 18:50 (UTC+8)  (Delay 35 minutes)
Arrive Time: 13:30 - CAD Time (UTC-8) (On Time)

今次去加拿大 O
原因
係因為要去溫哥華升學
我從 12 月才收到加拿大的留學簽證
所以即時訂位
由於上次坐的加航是沒有個人電視機 (PTV)
所以今次都不作考慮 (加航)

本來是想訂國泰的機位
因得知可能會坐到 74A (翻新後的 B744)
然而國泰已經冇哂機位

Agent 則提議我們選坐甘泉
但是甘泉都只是剩餘一月十一日的機位
所以就決定選坐甘泉了

今次的航班對我來說有四個第一次
第一次選坐甘泉
第一次坐價航空公司
第一次坐飛機 (2008 )
第一次選坐非國泰航空公司但有 PTV 的航班

今次選坐甘泉航空公司
有一個不錯的旅程

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2008-1-25 03:37 | 顯示全部樓層
飛機 (B-LFB)
由於是 GATE 15 , 飛機不是可以直望的
所以此相比較差
希望大家見諒 (用手機影的)

登機證

坐位方面
與國泰差不多 (應該是 32”)
但比國泰來得舒適

由於進餐時
相機不在身旁, 然而 744 的坐位編排是 3+4+3
而我是坐左邊窗口位,
所以不便進出, 沒有取回相機進行拍攝

現時只可講下食左 D 咩
望大家見諒

第一餐為晚餐
於起飛後大約一小時就派餐了
有兩個選擇
1. 雞飯
2. 牛肉麵

第二餐為早餐 (下機前兩小時派的)
同樣有兩個 CHOICE
1. 雞蛋
2. 薯熔

由於二人同行, 所以四個餐均有食
美道不錯的
 樓主| AVD1 發表於 2008-1-25 03:38 | 顯示全部樓層
PTV 的 CORTROL
正面

背面

過左白令海, 到左北美

仲有大約個半鐘就到

架機都飛得幾快
甘泉唔係用 km/h
而係用左         mph (621)
如果我冇記錯呢, mph x 1.6 = km/h
如果係咁, 即係 993.6km/h (有錯請指)

39,000 千尺的高空

加拿大入境表格

總結:
今次坐 e 程飛機
非常穩定

而整架機的客率是 100 % 的 (全機 full)
而機組人員的服務態度都不錯,
經常行來行去, 問乘客需不需要水等
絕對有國泰的服務質數

不過我發覺
在香港機場幫我 CHECK IN 那班人
CHECK IN 後, 會上機的 (即又係空姐, 又係地勤)

甘泉香港航空
只是一間廉價航空公司
有這樣的服務態度
已經是值回票價了.

本篇是我第二篇的飛行報告
我自己已知大多數的相片較為矇
如果做得不太好, 希望大家見諒 ~

billlmf 發表於 2008-1-25 07:40 | 顯示全部樓層

Very nice report~~

Anyway, Welcome to Vancouver~~

其實O8服務水平都算唔錯﹐我有唔少朋友搭過都OK~~

不過照你所講 - 係香港機場幫你 CHECK IN 既地勤之後會上機﹐我反而想問係唔係全程都係度呢﹖﹖
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
FBI2 發表於 2008-1-25 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2008-1-25 07:40 發表

Anyway, Welcome to Vancouver~~

不過照你所講 - 係香港機場幫你 CHECK IN 既地勤之後會上機﹐我反而想問係唔係全程都係度呢﹖﹖ ...

我雖只係搭過倫敦線,但感覺不俗,真係平靚正.......
不過,溫哥華線相信會更好,因為連過關都冇英國咁煩...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| AVD1 發表於 2008-1-25 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2008-1-25 07:40 發表

不過照你所講 - 係香港機場幫你 CHECK IN 既地勤之後會上機﹐我反而想問係唔係全程都係度呢﹖﹖ ...

Thank You Very Much ~

回正題
係唔係全程就當然架啦

起香港 CHECK IN 時,
係個個地勤幫我

而我出境時, 又係一齊出 (只係好彩)
之後我就睇住佢地去左 GATE 15 整野 (可能開始 BOARDING)
我自己就去左洗手間

之後上到機, 又係個個人 .....
咁應該都算係全程

但就肯定唔係全部地勤上哂架機度做
因為我起香港記得有兩位男地勤
而起架飛機度係唔見佢地 ~
volvo_chan 發表於 2008-1-25 15:28 | 顯示全部樓層

又多一個甘泉航空報告睇啦,多謝樓主!

我本身都識好多住溫哥華的朋友,佢地一年會返兩三次香港,
自從甘泉上年6月開辦YVR線後,果班朋友都開始無再坐國泰,加航就更加唔洗講,
個個都紛紛轉坐甘泉商務客位,因為價錢實在太吸引,萬五蚊來回有找又有商務客位坐。
佢地對甘泉的服務質素都讚不絕口,話同國泰差不多,同埋好過加航咁話

甘泉溫哥華線睇黎幾受當地華人同香港人歡迎,生意應該幾好,甘泉繼續努力。
至于你信不信,我反正信了
kmb3asv141 發表於 2008-1-26 03:09 | 顯示全部樓層
甘泉到溫哥華個時間唔係幾好, 特別響夏季
果個時間撞arm好幾班機到, 除非坐商務

冬季最好就CX838
 樓主| AVD1 發表於 2008-1-26 03:14 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2008-1-25 15:28 發表
又多一個甘泉航空報告睇啦,多謝樓主!

我本身都識好多住溫哥華的朋友,佢地一年會返兩三次香港,
自從甘泉上年6月開辦YVR線後,果班朋友都開始無再坐國泰,加航就更加唔洗講,
個個都紛紛轉坐甘泉商務客位,因為價錢實在太吸引,萬五 ...

唔洗客氣 ~

另外
我都聽聞而家都幾多人坐 OASIS 返香港
因為價錢平

我 AUNT 識好多人返香港都開始唔坐國泰
而坐 OASIS

似孚國泰應該係時間做返 D 野 ~
neosan 發表於 2008-1-26 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-1-26 03:14 發表

唔洗客氣 ~

另外
我都聽聞而家都幾多人坐 OASIS 返香港
因為價錢平

我 AUNT 識好多人返香港都開始唔坐國泰
而坐 OASIS

似孚國泰應該係時間做返 D 野 ~ ...

CX唔知會唔會學london條線咁減價呢

啱啱check過..原來CX都係四千五..唔知O8幾多呢?