hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如因與巴士迷有關而影響正常運作一律當車長過失處理 ...
開啟左側

[服務調整] 如因與巴士迷有關而影響正常運作一律當車長過失處理

da54 發表於 2008-2-4 11:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係某壇見到一張相,相中見到站長室的簽到顯示閛顯示一句:
「如因與巴士迷有關而影響正常運作一律當車長過失處理」

來源:(請自行更改網址)
http://www23.討論.com.hk/viewthread.php?tid=6372345&extra=page%3D1&page=1

究竟家陣 d 巴士迷係咪真係咁嚇怕巴士公司呢?
巴士迷本身又知唔知醜呢?
而巴士公司咁樣將責任推俾前線員工又是否合理?

小弟回想起琴日去完深圳係深圳灣過境等車時影左幾張相,
跟住就俾一位女警阻止,話唔俾影相;當然,我之前問過,
所以我唔怕影幾張相會有問題,同佢禮貌地簡單理論幾句就算。

不過呢次係我咁多次係深圳灣影相第一次被阻,而我又側聞
呢排多左人去深圳灣影相(原因不用多說),甚至有人逗留
禁區幾達兩個小時只為影相... 我希望大家唔該真係自律 d
唔好做壞規矩,搞到全行都人見人憎。
至於你們信不信?反正我信了
cktse 發表於 2008-2-4 13:07 | 顯示全部樓層
有次響80n睇巴士相都見到好後生既巴士迷同店員大聲嘻嘻哈哈,
仲拎其他客人個小朋友講笑, 又阻住個舖面,
親眼見到好幾個客人入去無耐就俾佢地既舉動嚇到調頭走.
其實巴士迷本身唔係壞事,
只不過好事不出門, 醜事傳千里,
一有個別巴士迷行差踏錯,
外人唔知頭唔知路見到周街細路亂咁黎
都唔荒會對巴士迷有好既評價掛
弊就弊在網絡普及既年代,
後生既巴士迷越黎越早知道呢個圈子既存在
就會開始放肆, 情況其實同"早熟"類似,
空有一肚巴士知識而唔懂知書識禮
叫佢地自律就真係徙氣
再加上每個年青人響呢o的階段都唔多唔少存在住一o的反叛既心態,
要改變實在困難

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
ben2004 + 3 我很贊同

查看全部評分

媽屐停
oam 發表於 2008-2-4 13:45 | 顯示全部樓層
ATE24 發表於 2008-2-4 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-2-4 11:28 發表

究竟家陣 d 巴士迷係咪真係咁嚇怕巴士公司呢?
巴士迷本身又知唔知醜呢?
而巴士公司咁樣將責任推俾前線員工又是否合理?

講遠少少,AVBW1 o個筆,o個時真係聽倒我都覺得打冷震……

知唔知醜囉喎……知乜o野叫 considerate 就唔會亂咁o黎。
喂,我打份工o者,你唔好影響我生計我咪唔理你囉……

責任而言,我覺得車長都要負番一定責任。合理要求還可以,無理要求唔阻止更加照做者理應受罰。
公器公用 香港早要有品
nwfb1001 發表於 2008-2-4 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-2-4 14:26 發表

講遠少少,AVBW1 o個筆,o個時真係聽倒我都覺得打冷震……

知唔知醜囉喎……知乜o野叫 considerate 就唔會亂咁o黎。
喂,我打份工o者,你唔好影響我生計我咪唔理你囉……

責任而言,我覺得車長都要負番一定責任。合理要求 ...

唔知當時有咩事發生呢?
AD18 發表於 2008-2-4 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2008-2-4 14:43 發表

唔知當時有咩事發生呢?

聽講架 AVBW1 行 102 , 差唔多到美孚總站果陣
有唔少巴迷企晒係車頭
其中一位巴迷仲係到攪個八仔機
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
HR9710+KU1391 發表於 2008-2-4 15:30 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-2-4 15:03 發表

有唔少巴迷企晒係車頭

講起102,唔知係咪avbw1
聽聞有一個車長聽巴迷講按報站,一連按好多個,按到車內乘客覺得好煩 ,打上九記投訴
個車長會好麻煩
如果我地當面問站長某線某車幾點返到/開,分分鐘也對我們不客氣
KC8249 發表於 2008-2-4 16:08 | 顯示全部樓層
河灣西 發表於 2008-2-4 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 KC8249 於 2008-2-4 16:08 發表

我真係唔明,其他類型既鋪頭咪又係有熟客同個sales嘻嘻哈哈

咁都可以入巴士迷數架喎
驚弓之鳥而已
 樓主| da54 發表於 2008-2-4 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-2-4 15:03 發表

有唔少巴迷企晒係車頭

如果有呢個 case,車長大可以停車報警,我絕對支持!
不過如果有人螳臂擋車阻住開車,咁又入唔入車長數呢?
至於你們信不信?反正我信了