hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 提提你:港鐵與專線小巴之轉乘優惠修訂 ...
開啟左側

提提你:港鐵與專線小巴之轉乘優惠修訂

關閉 [複製鏈接]
ahbong 發表於 2008-2-9 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 CardCaptor 於 2008-2-8 03:38 發表
看下MTR幾時終止埋95K的優惠
到時就考下西鐵的"真章"了~~

如心廣場寫字樓及附近的商場入伙後
港鐵即可取消 95K 轉乘優惠
新增客源絕對夠 cover 95K 流失的客源
而我相信南線通車後
所有轉乘優惠可功成身退(包括 K16)

西鐵的「真章」早就在 701/702 優惠取消時遭考驗
兩線轉乘客量驚人
而目前所見
西鐵乘客量並未因此而下跌
因此再取消綠小轉乘優惠
對西鐵的廿多萬客量來說
差不多是無關痛癢之事

小弟曾於非繁忙時間搭 87K
結果除了我自己以外
連一個西鐵轉乘客也沒有
我估兩線夾埋一日都係得幾百個西鐵客

JA5674 發表於 2008-2-9 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-2-9 00:01 發表

正常黎講嘛,,,,,,但實際上係無可能會咁轉車法

同埋睇返, 其實無咩葵盛客咁神心咁搭法
我唔敢講無, 但我覺得係少囉
是次取消應該唔會太影響到葵盛人
小弟認為, 影響最大係靠佢往來荃灣站至西站的港鐵及西鐵乘客

...

有....有一定既葵盛人係咁搭.....

不過估唔到佢咁快取消.....仲打算係兩年後
九廣鐵路100周年
JA5674 發表於 2008-2-9 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-2-9 00:08 發表

如心廣場寫字樓及附近的商場入伙後
港鐵即可取消 95K 轉乘優惠
新增客源絕對夠 cover 95K 流失的客源
而我相信南線通車後
所有轉乘優惠可功成身退(包括 K16)

西鐵的「真章」早就在 701/702 優惠取消時遭考驗
兩線轉 ...

未必....

頭先6點左右搭....起碼有75%係西鐵轉乘客...

之前都係....
九廣鐵路100周年
ahbong 發表於 2008-2-9 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-2-8 15:32 發表

今次此舉, 再一次減低月票吸引力 (雖然買月票去荃灣西的人唔係咁多)
港鐵今次真係如某板友所講: 考西鐵真章囉

削減月票吸引力
根本係港鐵一直做緊既事
南線通車月票必取消
而家逐步削月票優惠
讓乘客回復搭一程俾一程的習慣(無論搭巴士定鐵路)
絕對係正確既做法

正如我之前所講
701/702 轉乘先係係考西鐵真章
今次取消小巴優惠
影響客量真係少之又少
否則港鐵又點會取消?(又唔見佢取消 95K?)

238X 發表於 2008-2-9 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 9/2/2008 01:06 發表

又唔見佢取消 95K?

唔好咁口輕,隨時開口中...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ahbong 發表於 2008-2-9 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-2-9 01:32 發表

唔好咁口輕,隨時開口中...

不是開唔開口中、口唔口輕的問題
而是必然出現的事!
根本 95K/K16 甚至月票優惠
明年中都會取消

港鐵連 701/702 都夠膽取消
我唔認為要取消 95K 有咩難度
有幾多乘客真係流失
看看 701/702 優惠取消後
68X/69X 等路線有沒有加班就知道了

AVW56 發表於 2008-2-9 08:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-2-9 01:41 發表

港鐵連 701/702 都夠膽取消
我唔認為要取消 95K 有咩難度
有幾多乘客真係流失
看看 701/702 優惠取消後
68X/69X 等路線有沒有加班就知道了

就算大量西鐵客回流69x
都唔代表69x會加班
因為這不是巴士公司一己可調節
還要過運吉quota個關

要知道, 現在的運吉是保鐵狂熱
就算69x爆到7彩, 運吉到時都係個句: 請乘搭西鐵
所以話呢, d為官者唔知百姓生活困苦就係咁解

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
JA5674 + 5 我很贊同

查看全部評分

64K 發表於 2008-2-9 13:15 | 顯示全部樓層
前九鐵先會有免費轉乘的傳統
港鐵(地鐵)是不會做到咁
你睇幾多市區站都要自費轉乘一樣
我的愛線——888!
AVW56 發表於 2008-2-9 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 2008-2-9 13:15 發表
前九鐵先會有免費轉乘的傳統
港鐵(地鐵)是不會做到咁
你睇幾多市區站都要自費轉乘一樣

所以呢, 站在市區居民而言
佢地對前九鐵優惠被取消, 無咩強烈感覺
因為, 佢地好少可用到呢d優惠

但站在新界東及新界西居民的角度
兩鐵合併就絕對不是一件好事
因合併就等如優惠取消
就等如實際車費上調
(不要跟我說收費表車費有減到, 那只是數字遊戲
乘搭鐵路往返的新界東西居民, 實際車費支出可是增加了)

奈何每次當我提到呢樣野, 都會被人狂插及狂扣分......

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
fcfhkmelb -2 唔熟新界東嘅話唔好亂講

查看全部評分

64K 發表於 2008-2-9 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-2-9 13:21 發表

所以呢, 站在市區居民而言
佢地對前九鐵優惠被取消, 無咩強烈感覺

但站在新界東及新界西居民的角度
兩鐵合併就絕對不是一件好事, 因合併就等如優惠取消
就等如實際車費上調
(不要跟我說收費表車費有減到, 那只是 ...

值得留意的是87K的轉乘優惠是西鐵全月通後期才加上
所以用$300的人初頭是無87K免費優惠
不過家陣得返95K同81K有轉乘優惠
取消的確係會影響到客量
但係一架小巴坐滿都係16人
港鐵諗你勁極都唔會少兩三萬客啦
我的愛線——888!