hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 大韓航空 KE8605 仁川 ICN --->香港HKG 開心回航之旅 ...
開啟左側

大韓航空 KE8605 仁川 ICN --->香港HKG 開心回航之旅

SunnyJacky9094 發表於 2008-2-18 19:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

玩完5日, 終於要返香港(好好玩......), 有幸有機返港, 係大韓農曆新年加班機KE8605, 一上機, 同KE608嘅感覺爭好遠, 又唔焗, 又有AVOD (有Touch Panel), 雖然飛機餐冇咁豐富 (不過我冇食哂, 喺機場用哂d won 買野食, 飽得滯XD) 感覺5個手指公!!!!!

航班資料:

日期:2008年2月8日
航班編號:KE8605 (農曆新年加班機)
起飛地點:首爾仁川國際機場 ICN
目的地:香港國際機場 HKG
登機口 : 35
原本起飛時間:2135 (南韓時間 UTC +9)
實際起飛時間:2130 (南韓時間 UTC +9)
原本到達時間:2350  
實際到達時間 : 2340  
全程飛行時間:3小時10分
機型:B777-200
飛機編號: HL7734

去相:
複製 -DSCN1492.JPG

出發點: 南韓首爾仁川國際機場
複製 -DSCN1513.JPG

機場內....
複製 -DSCN1525.JPG

唔比標題, 估唔估到我搭邊班機?

複製 -DSCN1527.JPG

咁就估到, 係唔係?
複製 -DSCN1528.JPG

英文睇唔明嘅話, 有中文...^^
700萬人裏, 我選擇了你。
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2008-2-18 19:46 | 顯示全部樓層
繼續...

35號閘上機....

複製 -DSCN1571.JPG

機上SAFETY RULES

複製 -DSCN1569.JPG

有AVOD呢!!! 仲有TOUCH PANEL GA

有遊戲玩 (好玩過CX), 有21點, GOLF等等....

飛機餐, 有韓式撈飯同牛肉薯蓉, 我揀左較合我口味嘅牛肉薯蓉

我嘅餐, 好正!!!!

複製 -DSCN1574.JPG

機內情況

複製 -DSCN1586.JPG

飛抵香港國際機場...

複製 -DSCN1587.JPG

架機...飛出跑道?! (降落後仲顯示.....飛行高度: 100米, O嘴)

樓主| SunnyJacky9094 發表於 2008-2-18 19:55 | 顯示全部樓層
複製 -DSCN1592.JPG

返到香港, 16號閘落機 (咁啱去程係15號閘 <KE608>, 16號閘係 O8 700, 今次就掉轉, O8 700 係15號閘... )

複製 -DSCN1615.JPG

複製 -DSCN1608.JPG

10號行李帶攞行李

複製 -DSCN1621.JPG

啱啱嘅HL7734, 會喺1:10 執行KE9606任務飛返南韓  (又見到KE608 / DL7916呢, 今次係17號閘....)

總結, 真係唔錯, 飛機餐好食, 空姐服務周到, 100分滿分, 有85分!!!!
AVD1 發表於 2008-2-19 08:28 | 顯示全部樓層

見 KE AVOD 係 Touch Screen

想問下新個批 CX
係唔係都係 Touch Screen (AVOD)

自己 6 年前去韓國
冇選擇到 KE 同埋 OZ
而家坐左 CX ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
norrislaw 發表於 2008-2-19 11:04 | 顯示全部樓層
608 同 9606 擺埋一齊泊咪好囉,年初三晚608泊23位,9606泊33位,真係俾AA玩死
billlmf 發表於 2008-2-19 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-2-19 08:28 發表
想問下新個批 CX
係唔係都係 Touch Screen (AVOD)

唔係﹐所有CX 74A﹐77A & 33B既AVOD function係無Touch Screen﹐全部都係靠個control~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right