hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 277X將於25/2加密班次
開啟左側

[服務調整] 277X將於25/2加密班次

GM 發表於 2008-2-20 18:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

平日繁忙時間(0632-0830)聯和墟開
將加密至3-6分鐘一班
平日上午七時十 分至八時零三分期間由聯和墟開出的班次將加密至每三 / 四分鐘一班。
來源:欣盛苑乳豬紙
  九 巴 加 強 277X 線 巴 士 服 務

又唔加非繁時,
正字軌同蛇車數量差距愈來愈勁!

時間表 (由聯和墟出發)
服務日期服務時間班次 (分鐘)
星期一至星期六05:30 - 06:5210-13

06:52 - 08:303-6

08:30 - 15:308-12

15:30 - 19:065-7

19:06 - 23:3010-15

23:30 - 00:3020
星期日及公眾假期05:30 - 09:5012-13

09:50 - 10:3515

10:35 - 17:5511-12

17:55 - 21:0015-16

21:00 - 23:3012-15

23:30 - 00:3020

常備TCU 出行唔洗怕
petcity 發表於 2008-2-20 19:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
石頭 發表於 2008-2-20 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2008-2-20 19:16 發表

有得加仲想點?冇客時段加黎載空氣咩

277X部份非繁時時段都多人到上唔到,

唔係無客喎!
N38 發表於 2008-2-20 19:56 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2008-2-20 18:32 發表
平日繁忙時間(0632-0830)聯和墟開
將加密至3-6分鐘一班

來源:欣盛苑乳豬紙

又唔加非繁時,
正字軌同蛇車數量差距愈來愈勁!

277X呢家朝早有無特車?
如果無,遲D又加班既話
唔知有無機會早上開特車呢?
 樓主| GM 發表於 2008-2-20 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2008-2-20 07:16 PM 發表

據九巴表示,晚上非繁時未計大老山隧道的載客量為七成至九成,
可見有人要等廿幾分鐘
常備TCU 出行唔洗怕
JX9097 發表於 2008-2-20 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2008-2-20 19:16 發表

277X非繁時都可以坐滿加企
咁都唔夠理由加班?
AD18 發表於 2008-2-20 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 N38 於 2008-2-20 19:56 發表

277X呢家朝早有無特車?
如果無,遲D又加班既話
唔知有無機會早上開特車呢?

到現時為止
277X 暫時無任何特車
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
ES464470X 發表於 2008-2-20 20:50 | 顯示全部樓層

277X晚上非繁時班次13-15分鐘,
晚上非繁時見到其他返新界的吐公巴士線(10分鐘內有車果d),
例如73x, 74x, 75x仲有少少吉位甚至有十幾廿個吉位,
277x有時用3AD都要企十幾廿人, 唔火就奇
(本人係九龍灣上車, 排最頭幾個先有位坐)
不過我睇死九巴唔會加非繁時架啦,
叫D無位坐而又係粉嶺南落車的人上70X遊下車河算
然而係假日下午時段, 就連部分70X出觀塘班次也會多人到要企位呢

老實講, 277X而家早上繁時往平田的班次已經足夠,
因為有華明特車, 又有3+2 3AV, 係華明上車肯花D時間等就一定有位坐
所以我都認為加非繁時的班次好過,
如果只係加一至兩架車唔會好過份吧,
據我所知, 277X晚上非繁時得12架車,
而70X, 270A, 278X無記錯都有14-15架車,
非繁時計277X係全北區對外路線(行快速公路)中用車最少的

ES464470X 發表於 2008-2-20 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-2-20 20:42 發表

到現時為止
277X 暫時無任何特車

試過幾次早上係華明等車(7:40-8:00果時)會有277X吉車係華明起載,
唔知係特車定踢車
AD18 發表於 2008-2-20 20:53 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

呢個情況
好大機會係踢車
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多