hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 中華 CI602 HKG TO TPE Flight Report
開啟左側

中華 CI602 HKG TO TPE Flight Report

snakeed 發表於 2008-3-3 22:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

這是小弟第1份飛行報告,請多多指教
航班資料:
日期:2008年1月21日
航班編號:CI 602
出發地:Hong Kong
目的地:Taipei
坐位:52B
原定起飛時間:10:35
實際起飛時間:10:55
降落時間:12:08
飛行時間:1小時15分

取台証先.個亞姐勁搞笑.都好nice嫁

去無人駕駛列車月台見到個好q bb 影埋佢哈哈

到月台喇

因為35號閘口要去搭冇人無人駕駛

再黎一張(個日冇咩人)

上返離境大堂.去35號閘口先

離境圖

再黎先

到喇到喇

再黎35號閘

今日佢帶我去TAIPEI..不過唔係我想搭A330...係咩都冇747-400....算啦...上機先

登機中....

冇PTV/AVOD......

坐距都OK嫁...起碼我覺得闊過CX啦

飛機餐..好熱嫁喎...

再黎一張

食唔哂唔係唔好食..因為我上機前食左野...個餐都幾好味又熱

乘後感:
空姐服務態度良好,個餐好味又熱,不過冇PTV/AVOD.  
AVD1 發表於 2008-3-4 08:39 | 顯示全部樓層
大約一小時航程
其實有冇 PTV 都唔重要 ~

CI 服務真係唔錯
不過安全問題就令人有 D 擔心而已 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ATE22 發表於 2008-3-6 10:45 | 顯示全部樓層
不過CI既744都好新下, B18210仲係全球最新既744, 安唔安全就唔知喇
av455hk 發表於 2008-3-6 14:41 | 顯示全部樓層

CI 0的服務真係好到不得了, 你係會有0的覺得佢地好體貼, 同埋FA真係又高大又靚女
唔似好似俾人刻薄0左好耐咁樣0個0的CX FA咁
聽聞CI已經積極改善飛行安全, 希望佢0地之後唔好再有大鑊0野發生

OT一問
波音仲有冇出744?
AVD1 發表於 2008-3-7 08:43 | 顯示全部樓層
原帖由 av455hk 於 2008-3-6 14:41 發表
CI 0的服務真係好到不得了, 你係會有0的覺得佢地好體貼, 同埋FA真係又高大又靚女
唔似好似俾人刻薄0左好耐咁樣0個0的CX FA咁
聽聞CI已經積極改善飛行安全, 希望佢0地之後唔好再有大鑊0野發生

OT一問
波音仲有冇出74 ...

本來 CI611 件事之後
安全問題又真係積極改善

不過好衰唔衰
上年日本 B737-800 又無啦啦發生 (雖然唔係 CI 問題)
不過始終都會令人諗返起佢 d 安全問題 ......

至於 747-400
Boeing 仲有冇出

Wikipedia 就話冇啦 (2007 年停產)
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B3%A2%E9%9F%B3747
AL37 發表於 2008-3-7 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE22 於 2008-3-6 10:45 發表
不過CI既744都好新下, B18210仲係全球最新既744, 安唔安全就唔知喇

華航744機齡有d十幾年, 有d只得兩三年.
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
tomchanhk 發表於 2008-3-7 20:36 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-3-7 08:43 發表

至於 747-400
Boeing 仲有冇出

Wikipedia 就話冇 ...

只係747-400既客機停產,貨機就仲有出緊
40 219P 219X 621
AVD1 發表於 2008-3-8 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchanhk 於 2008-3-7 20:36 發表

只係747-400既客機停產,貨機就仲有出緊

744 原來仲有貨機出呀 ~~~

我仲以為同客機一樣轉哂做 747-8I / 747-8F tim ~~~
tomchanhk 發表於 2008-3-8 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-3-8 11:15 發表

744 原來仲有貨機出呀 ~~~

我仲以為同客機一樣轉哂做 747-8I / 747-8F tim ~~~

至少國泰仲有6架B747-400(ER) 貨機同另外仲有8架B747-8 貨機on order
所以744貨機同747-8暫時仲一齊存在
40 219P 219X 621