hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵有感而發
開啟左側

輕鐵有感而發

AVW56 發表於 2008-3-14 18:44 | 顯示全部樓層

坦白講, 就算大家的提議有幾咁可行, 又或者幾咁無理
港鐵公司睬大家都傻

比大家做港鐵決策層
你會唔會主動提個方案出黎, 去完善網絡呢?
如果我係決策層, 我就一定唔出聲照收人工算數

基本上, 只要一提路線重組
好多人的利益都會有所牽涉
屯門元朗區內各分區的區議員就會走出黎嘈
當然, 有一d "嘈" , 真係有理據的

一陣玩下手, 屯門元朗兩個區議會搞聯合遊行
一齊圍攻港鐵總部示威, 個一下就好笑囉

仲有, 區議會一直都叫港鐵搞屯元月票, 學生優惠車費
但港鐵一直當聽唔到, 居民區議會已經係非常不滿
如果港鐵無政治智慧到自己主動搞鑊路線重組出黎
只會加劇屯元居民及其區議會對港鐵的不滿
後果, 可以是一發不可收拾的
到時, 唔只訓 後備月台 咁簡單

小弟係度勸港鐵一句, 多一事不如少一事
咁樣, 港鐵個招牌先可以繼續閃落去
ChickenTong 發表於 2008-3-14 20:05 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2008-3-14 21:53 | 顯示全部樓層

回復 90# 的帖子

宜家邊個嫌青公段砌出黎有d隔2分咁少先? 稍為郁少少就小題大造... 一小段路連續幾個站都行快十秒八秒都0係番度啦... 610獨得果5個站咁大把黎 vs 青山段成十個站...

我無0係#48講過兩段路要同時間夾時間表.
但誰人一竹杆打一船人? 一段路唔得會代表其他段唔得...

我手上既料係平日南行只得10 pair 即20班614 vs 614p會只隔3分或以下, 佔平日全日聯合總班次不足七分一. 北行更少一半.

咁真係要去查下景峰(段)去龍門段多, 定去泳池+安定段多...
推介: http://www.lrticsc.hk
 樓主| wilsonli321 發表於 2008-3-14 22:12 | 顯示全部樓層

LRT1027 發表於 2008-3-14 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-3-14 22:12 發表
景峰段<->泳池段,我在C1版已建議用A73借屍還魂來解決
至於景峰<->安定段,相比起景峰<->屯門工廠區及龍門段,明顯是後者較多客量吧,
工廠區有不少上班一族/龍門段有IVE等中小學/屋村,點比都多過安友村+村內學校吧

你都識講,你有手上既資料,可惜,你既資料在現實狀況運作中只見班次混亂

我敢講, 如果比果 5 個站既乘客選擇要 614/614P 定係 552
佢地一定會擇 614/614P,
614/614P 能到達市中心, 安友區, 兆麟等人口密集地區,
而且呢個直線服務, 已經維持了 14 年,
而呢 5 個站來往市中心或打後車站既地區既學生係非常多(計中學都有12間),
絕對唔應該改為得返 552,
得返 552 的話, 屯門站月台必定 overload,
而且果 5 個站既居民必定抗議

有巴士服務取代唔係一定得, 明明原本係輕鐵,
轉做巴士, 個載客量會點呢 ? 載唔載得哂D 人呢 ?
影響非常深遠

ahbong 發表於 2008-3-15 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-3-14 18:44 發表
坦白講, 就算大家的提議有幾咁可行, 又或者幾咁無理
港鐵公司睬大家都傻

比大家做港鐵決策層
你會唔會主動提個方案出黎, 去完善網絡呢?
如果我係決策層, 我就一定唔出聲照收人工算數

基本上, 只要一提路線重組
好多人的利益都會有所牽涉
屯門元朗區內各分區的區議員就會走出黎嘈
當然, 有一d "嘈" , 真係有理據的

一陣玩下手, 屯門元朗兩個區議會搞聯合遊行
一齊圍攻港鐵總部示威, 個一下就好笑囉

港鐵會一步一步黎
正如九鐵時代輕鐵一樣可以縮短 614/615/761
合併後一樣取消 701/702/小巴轉乘優惠
受影響既乘客其實唔少
而且仲涉及車費增加
但一樣順利推行
我覺得輕鐵重組不涉及車費
根本更易推行

好似縮短 761 件事
區議員同九鐵大玩民意
當時一樣有人搞訓路軌
九鐵就在車站掛 banner 又在列車上宣傳路線重組
結果九鐵成功得到民意支持
乘客乘車習慣已改
西鐵通車之初如果取消 751
天水圍居民一定暴動
今日若果取消 751 情況會唔一樣
因為大半車人已經轉用西鐵
再有人企硬反對重組
唔一定有昔日般的強大民意支持
可能只會落得如 761 事件一樣的後果

AVW56 發表於 2008-3-15 07:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-3-15 00:23 發表

西鐵通車之初如果取消 751
天水圍居民一定暴動
今日若果取消 751 情況會唔一樣
因為大半車人已經轉用西鐵
再有人企硬反對重組
唔一定有昔日般的強大民意支持
可能只會落得如 761 事件一樣的後果

751點可以取消呢?
這根本是沒可能的事!
根本就做唔到, 我先未驚過

無錯, 去屯門當然搭西鐵啦, 小弟都係咁做
但係, 如果取消左751, 咁天水圍居民,
要去青公沿線如洪水橋等地, 又應該點搭車呢?

先講洪水橋
如果取消751,
早晚繁忙時間, 天南都叫做仲有k75p, 但係都已經成日頂閘
天北更加係無車到, 你叫佢地搭k76落黎天水圍站, 再轉已經爆到嘔的k75p?

非繁忙時間, k75p唔開, 得k75
單層車兼且唔入天水圍, 叫大家搭705/6去到天水圍站, 再轉k75乎?

根本上, 而家751唔取消得
因為取消左751, 天水圍居民就直情去唔到洪水橋
要取消751, 就一定要將k75p轉全日服務兼用大車先得
咁麻煩的事, 你會做嗎?

至於青公沿線, 你話藍地呀個d, 都仲可以迫下人搭西鐵轉6系
但係洪水橋呢個位, 如果港鐵夠膽叫人搭西鐵係siu康轉6系的話|
我諗港鐵比人拆招牌都似

所以話呢, 不要太天真喇, 想取消751
有時, 理想計劃還理想計劃
實施情況, 始終係理想計劃的絆腳石
ChickenTong 發表於 2008-3-15 09:48 | 顯示全部樓層
ahbong 發表於 2008-3-15 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-3-15 07:43 發表

所以話呢, 不要太天真喇, 想取消751
有時, 理想計劃還理想計劃
實施情況, 始終係理想計劃的絆腳石

我只是指出
今日重組輕鐵所面對的壓力
比之前少得多
但我不建議亦不支持取消 751

數年前要取消 751 會遭到天水圍往屯門大部份乘客反對
今日則只剩下往洪水橋至藍地一帶的乘客會反對
同樣情況
今日取消或縮短 614/615
阻力比幾年前小得多

ahbong 發表於 2008-3-15 09:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ChickenTong 於 2008-3-15 09:48 發表
至於取消小巴轉乘,好少人受影響,
701,702取消左,你知唔知好多人捱多一程地鐵車錢,
又或者索性轉返巴士?
輕鐵路線如果跟你咁重組,真係會暴動

我的重組建議在第二版,我沒建議取消 751
只建議 614/615 縮短,505/507/705/706 加密及重開506

閣下所講的
正是我的意思
701/702 取消轉乘
乘客無論搭返巴士定係捱多一程車錢
一樣直接增加車費
受影響有數萬人
議員雖搞抗議但支持的人卻不多
甚至連遊行都無

輕鐵路線重組如果得宜
只令少部份乘客轉多一次車
對車費不構成影響
761 成功縮短係一個先例