hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告:PR103 LAX-GUM-MNL; PR300 MNL-HKG
開啟左側

飛行報告:PR103 LAX-GUM-MNL; PR300 MNL-HKG

drew 發表於 2008-3-31 23:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟第一次寫飛行報告,請多多指教。

去年我去了美國一趟,其中一間旅行社推介我訂菲航的機票來回香港及洛杉磯,
價錢極為吸引,於是我毫不猶豫就買了。
但隨後,我思前想後,越想就越驚,
一是怕旅行社是黑店,會不會臨到出發前一天才發覺機票有問題;
二是懷疑菲航的服務究竟會不會很差,當然,一分錢一分貨,我不會抱太高的期望。

在這裏跟大家分享一下我回程的經歷及相片。

PR103:
機型:B747-400
出發地:洛杉磯 LAX

經:關島 GUM
目的地:馬尼拉 MNL
原定起飛時間:21:05 28/12
實際起飛時間:21:10 28/12
原定到達時間:06:05 30/12
實際到達時間:06:07 30/12
全程飛行時間:16小時57分

座位:61B

PR300:
機型:B747-400
出發地:馬尼拉 MNL
目的地:香港 HKG
原定起飛時間:08:00 30/12
實際起飛時間:08:20 30/12
原定到達時間:10:00 30/12
實際到達時間:10:01 30/12
全程飛行時間:1小時41分

座位:61B

我提前了五小時到達洛杉磯機場,櫃位唔算多人

登機證。由於早到,所以地勤人員編了61A,B兩個「靚位」給我和我的朋友,這時我仍未知道「靚位」是指甚麼。

洛杉磯機場的抵港航班資料。留意NZ 21的出發地…

登機的102號閘口

兩個航班的主角都是同一隻飛機--B747-400

上到機,「靚位」的意思原來是緊急逃生門旁邊,前面有兩米多的空間,雙腳可自由伸展

從洛杉磯起飛後半小時隨即派餐,第一餐我選擇了牛肉炒麵,味道頗佳,不過略嫌油膩。

十多個小時後,從關島起飛不久,機組人員開始派第二餐。我選擇了雞飯,質素尚可。

經過約17小時的航程,客機終於降落馬尼拉機場。
在這裏轉機的經歷十分深刻,由落機開始就有保安人員貼身護送我們,經特別通道從抵港層往離港層,非常「人性化」。

在馬尼拉的登機口為N6,恰巧電視機壞了。

起飛不久又派餐了,今次是台式臘腸併雞肉飯,味道一流!

機艙環境(上座率100%

(續下篇)
 樓主| drew 發表於 2008-3-31 23:33 | 顯示全部樓層
感想:
雖然菲航的票價平,我事前亦不敢對其服務有太大期望,但最終覺得服務遠勝我的預期。
首先,無論在香港、馬尼拉抑或洛杉磯,地勤人員都很健談,先令我留下頗佳的第一印象。
在機上,機組人員服務態度也相當殷勤有禮及有效率
機上沒有PTV是我早就料到的,所以我早有準備,帶了書藉解悶。
座位不算特別舒適,但由於我的legroom極大,即使連續坐了17小時也不覺累。
此外,食物質素及升降準時度也令我滿意。
如果下次菲航再有這麼廉宜的機票,我不介意再選乘它的長途機。

後記:
我訂機票的旅行社剛於上個月倒閉了,真慶幸自己避過一劫…

多謝瀏覽!
av455hk 發表於 2008-4-2 01:49 | 顯示全部樓層
可以講講你張機票買0左幾多錢?

你轉機有人護送
係咪因為時間緊逼(例如得番大半個鐘)
加上要先出境又要入番境, 有人護送可以快0的?

因為我試過0係巴黎CDG轉機
得半個鐘左右, 一行出飛機就有地勤帶乘客不停打尖, 穿過重重關卡
再去唔同terminal分別轉機
AV115 發表於 2008-4-2 03:35 | 顯示全部樓層

你就好彩啦,我上兩星期就係去 CDG 轉,由 2E 去 2D,首先 2E 個閘已經唔係 main E building 入面,要搭捷運去,然後去到 main E 要先過 immigration,以法國人既效率大家估到條隊幾長喇 (不過都好過美國式審犯多多聲);然後由 2E 過 2D 係要行三個字既,冇捷運,冇巴士,去到 2D 再要排過 security check (又係法國人效率啦...)
我同果度個職員講,我班機十五分鐘後 depart,佢話成條隊都係趕時間... (又真係全世界都係咁上下情況... )。最後?miss 左班機,去 customer service 度見返晒頭先 security check 條隊 d 人
我已經預左個幾鐘轉呢程機,點知原來至少預一個鐘零九個字先夠...
 樓主| drew 發表於 2008-4-2 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 av455hk 於 2008-4-2 01:49 發表
可以講講你張機票買0左幾多錢?

你轉機有人護送
係咪因為時間緊逼(例如得番大半個鐘)
加上要先出境又要入番境, 有人護送可以快0的?

機票連稅及雜費後六千餘元,180天內來回,不退不改。
(我曾經打算將回程機票改前兩天,但菲航話要補$12000差額 ,我即刻縮沙…)

在馬尼拉轉機不需要辦出入境手續,也不用提行李,而我有兩小時轉機,時間可謂非常充裕。
不過,由於馬尼拉機場沒有專為轉機旅客而設的通道,
所以就會有保安人員一對一的護送我們「闖關」離開禁區範圍,
經特別通道往離境層,然後又再「闖關」進入候機大堂禁區。
途中我們的登機證和護照都被保安保管著,
整個過程連安檢只需約十分鐘。

雖然講到好似好嚴苛咁,但其實保安人員都很nice的,
而且有人帶路,保證唔會在機場蕩失路~
av455hk 發表於 2008-4-2 15:18 | 顯示全部樓層

我同果度個職員講,我班機十五分鐘後 depart,佢話成條隊都係趕時間... (又真係全世界都係咁上下情況... )。最後?miss 左班機,去 customer service 度見返晒頭先 security check 條隊 d 人
我已經預左個幾鐘轉呢程機,點知原來至少預一個鐘零九個字先夠...

咁恐怖?
你咁講搞到我以後唔敢坐AF 0係CDG轉去第0的歐洲地方....
上兩個星期? 我係9月0既事, 我好似係2F去2D
有兩個去巴西0既一齊
個保安帶我地狂打尖, 睇passport, 過security
係咁打尖都行左三四個字
如果自己行, miss左班機都唔知點死
AV115 發表於 2008-4-3 00:10 | 顯示全部樓層

我諗 AF 已經見怪不怪,我一同佢地講我 miss 左班機,佢問都唔問即刻 print 張下班機既 boarding pass 俾我,我一仙都唔使俾~
不過去 CDG 轉機真係預得有咁鬆得咁鬆好,尤其係朝早繁忙時間。
2F 去 2D 已經算近喇,最麻煩都係 2E。我估係因為 2E 之前 lum 樓之後,成個 terminal 斷開幾截,d internal transportation 又做得差,所以特別惡頂。
av455hk 發表於 2008-4-3 01:55 | 顯示全部樓層
我醒起喇, 我班機原本係落2E
不過臨降落先話我0地知變0左2F
可能因為轉0左TERMINAL先有特別待遇
如果班機照落2E
我諗我要delay一日先有得再上機...
呢0的係咪死好命?
AV115 發表於 2008-4-4 04:34 | 顯示全部樓層
原帖由 av455hk 於 2008-4-3 01:55 發表
我醒起喇, 我班機原本係落2E
不過臨降落先話我0地知變0左2F
可能因為轉0左TERMINAL先有特別待遇
如果班機照落2E
我諗我要delay一日先有得再上機...
呢0的係咪死好命? ...

哈,咁你又真係幾好彩喎~
印象中 2F 大部份閘都係俾內陸航班用既,通常國際航班都停 2E,所以入境設施都好似係集中晒o係 2E...
但 2F 自己有冇 immigrations 就請高人指點喇。
你上次要轉機去邊度?點解下班機就要一日後咁耐?
av455hk 發表於 2008-4-4 16:57 | 顯示全部樓層

記憶所及, 2F係有自己immigrations, 不過細0的
我要出0左2F再上上落落, 穿0左過去2D再入去

去雅典呀~~
1730到CDG
轉1815班機去ATH(不過0個日DELAY到成1905先push back)
已經係最夜0個班
之後0個班要第朝7點幾
轉唔到機我就要訓CDG兼0徙一晚雅典酒店